Συνδικάτα και φορείς καλούν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Σύλλογος Συγγενών των θυμάτων την Κυριακή 26/1, στις 12 μ. στο Σύνταγμα
INTIME NEWS |
Ειδικά μετά τις συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν και ενισχύουν την πεποίθηση ότι πολλοί από τους νεκρούς επιβάτες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τη σύγκρουση δεν ακολουθούσαν εκρήξεις και πυρκαγιά, η οργή μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για το κουκούλωμα που επιχειρείται σε βασικές πτυχές του εγκλήματος, όπως στη διερεύνηση του τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και η νεολαία, που εδώ και δυο χρόνια δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και το κράτος, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες τους για τις αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα και μετά στη συγκάλυψή του, είναι ώρα να ξαναστείλουν μαζικά το μήνυμα ότι τίποτα δεν πρόκειται να «μπαζωθεί», τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί, ότι ο αγώνας για να δικαιωθούν πραγματικά οι νεκροί και οι συγγενείς τους θα πάει μέχρι τέλους.
Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η ΚΝΕ στους αγώνες της νεολαίας. Γιατί δικαίωση σημαίνει να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, και ταυτόχρονα να μπει στο στόχαστρο η πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη και η οποία και σήμερα είναι το «θερμοκήπιο» για τις επόμενες τραγωδίες.
RIZOSPASTIS |
Αυτή δηλαδή που ευθύνεται για τη γύμνια των σιδηροδρόμων σε προσωπικό και σύγχρονες υποδομές, αλλά και για το γεγονός ότι η ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών μπαίνει διαρκώς στο ζύγι του κόστους - οφέλους, με αποτελέσματα όπως αυτά της μοιραίας νύχτας με τους 57 νεκρούς.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, εκτός από τις ευθύνες της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν και αυτές της ΕΕ, παράλληλα με την προσπάθεια όλων των κομμάτων να τις συγκαλύψουν. Είχαν μάλιστα το θράσος, ενώ το αίμα των νεκρών δεν είχε ακόμα στεγνώσει, να παρουσιάζουν την ΕΕ ως θεματοφύλακα της ασφάλειας στα τρένα, όταν με δικές της Οδηγίες και Κατευθύνσεις και με τους νόμους που ψήφισαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις φτάσαμε στο σημερινό χάλι των σιδηροδρόμων, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Γι' αυτό, τις πολλές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις Επιτροπές του, προκειμένου να αναδειχθούν και να καταγγελθούν οι ευθύνες της ΕΕ, οι γραφειοκράτες της είτε προσπαθούν να τις απαξιώσουν είτε αποφεύγουν να απαντήσουν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απάντηση του επιτρόπου Μεταφορών Απ. Τζιτζικώστα σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Ο διορισμένος από την κυβέρνηση επίτροπος προσπαθεί με αστεία επιχειρήματα να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση και την ΕΕ, ενώ κάνει πως δεν άκουσε για την ποινικοποίηση του αγώνα των σιδηροδρομικών, που καταγγέλλουν την επικίνδυνη κατάσταση και ζητάνε εδώ και τώρα μέτρα.
Ο,τι και αν κάνουν, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί:
Δικαίωση θα βρει ο λαός στη σύγκρουση με αυτήν την εγκληματική πολιτική του κέρδους και όχι κυνηγώντας τη χίμαιρα ενός «κράτος δικαίου», που δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, της δικτατορίας του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών του ενώσεων και της καπιταλιστικής αγοράς.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μιλάμε για το ίδιο κράτος που με αποφάσεις του αφήνει συνειδητά το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου ακάλυπτο από σύγχρονα μέσα ασφαλείας, αφού αυτά έχουν «μακρά απόσβεση» για τους επιχειρηματικούς ομίλους (δεν είναι δηλαδή κερδοφόρα), ενώ το «ανθρώπινο λάθος» είναι σταθερά ο «φταίχτης» στα εκατοντάδες ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο στο «απελευθερωμένο» δίκτυο.
Αυτήν ακριβώς την «κανονικότητα» της ΕΕ επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Τα ίδια είπε και για τα σοβαρά ατυχήματα που ακολούθησαν, στα παραλίγο νέα Τέμπη που λαχτάρισαν επιβάτες και εργαζόμενους στην Πιερία και στον Προαστιακό της Αθήνας. Και, βέβαια, με τους νόμους αυτού του κράτους και με την κάλυψη της ΕΕ κρίνονται παράνομες οι απεργίες των σιδηροδρομικών, που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα τρένα!
Με τους κανόνες κράτους και ΕΕ δόθηκαν οι δεκάδες παρατάσεις υλοποίησης της περιβόητης σύμβασης 717, με την Κομισιόν σε ρόλο διαιτητή στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους ανταγωνιζόμενους ομίλους - αναδόχους. Ανταγωνισμούς που πλήρωσαν οι 57 νεκροί των Τεμπών.
Την Κυριακή λοιπόν, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το έγκλημα, τιμάμε τη μνήμη τους αγωνιστικά, μαχητικά. Απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι και η πολιτική τους, παλεύοντας να ξεριζωθούν οι αιτίες για τα επόμενα Τέμπη που καιροφυλαχτούν, όχι μόνο στον σιδηρόδρομο αλλά συνολικά στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς, στις γερασμένες υποδομές, στην Υγεία και την Παιδεία.
Τα συνδικάτα και οι φορείς που με ανακοινώσεις τους καλούν την Κυριακή στο Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, ΑΔΕΔΥ, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο στο Ελληνικό, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΑΣΟΕΕ, Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Σχολών Μηχανικών, Επιστημών Δημόσιας Υγείας, Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Επίσης, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ και ΦΕΠΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.
«Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα της πολιτικής που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε», τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας την Κυριακή στις 12 μ. στο Σύνταγμα. Στο κάλεσμά του σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Ο,τι και να κάνουν, όση λάσπη και να ρίξουν, όσο και να προσπαθούν να τα κουκουλώσουν, δεν θα αφήσουμε να κρυφτεί η αλήθεια! Είναι έγκλημα με υπεύθυνους την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων, το κυνήγι του κέρδους και τη μείωση του κόστους.
23 μήνες μετά το έγκλημα, οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι παραμένουν εδώ και ατιμώρητοι. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, που έβγαλαν εκατομμύρια ανθρώπους στον δρόμο, στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό ούτε να ξεχαστεί ούτε να συγκαλυφθεί».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 26 Γενάρη στις 13.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση στις Σέρρες, στην αίθουσα δεξιώσεων «Olympion Hall».
Κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή επίσης στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Καμάρα. Με κοινή τους ανακοίνωση η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ και το ΣΕΤΗΠ καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Συγκεντρώσεις που οργανώνουν ή στηρίζουν συνδικάτα, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος, έχουν οριστεί, επίσης στις 12 μ., σε μια σειρά από πόλεις: Πάτρα, πλατεία Γεωργίου. Αλεξανδρούπολη, δημαρχείο. Αρτα, πλατεία Κιλκίς. Βόλος, Παραλία. Γιάννενα, Περιφέρεια Ηπείρου. Γρεβενά, πλατεία Λαχαναγοράς. Δράμα, πλατεία Ελευθερίας. Ηράκλειο, πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, πλατεία Ευδήλου. Καλαμάτα, έξω από το παλιό δημαρχείο. Ζάκυνθος, πλατεία Αγίου Μάρκου. Καβάλα, κεντρική πλατεία. Κάλυμνος, πλατεία Επαρχείου. Καρπενήσι, κεντρική πλατεία. Καστοριά, δημαρχείο. Κέρκυρα, Ανουντσιάτα. Κοζάνη, κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, πλατεία Ειρήνης. Κως, πλατεία Ελευθερίας. Λαμία, πλατεία Πάρκου. Λάρισα, κεντρική πλατεία. Λευκάδα, κεντρική πλατεία. Λήμνος, μπροστά στο δημαρχείο. Λιβαδειά, πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Μυτιλήνη, πλατεία Σαπφούς. Ναύπλιο, πλατεία Δημαρχείου. Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ξάνθη, κεντρική πλατεία. Πρέβεζα, δικαστήρια. Πτολεμαΐδα, πλατεία. Τρίπολη, πλατεία Πετρινού. Σάμος, πλατεία Καρλοβάσου. Σπάρτη, κεντρική πλατεία. Φλώρινα, πλατεία Μόδη. Χαλκίδα, πλατεία Δικαστηρίων. Χανιά, πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Χίος, πλατεία Βουνακίου. Την ίδια ώρα θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Κατερίνη, Βέροια, Κιλκίς, Σέρρες, Εδεσσα και Πολύγυρο. Επίσης, στην Ηγουμενίτσα, πλατεία Δημαρχείου (11.30 π.μ.).