Ανακοίνωση από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ) συνεδρίασε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2025, με φιλοξενία του ΚΚ Τουρκίας. Στη συνάντηση που διοργανώθηκε υπό τον τίτλο «Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας» συμμετείχαν τα ακόλουθα κόμματα: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, ΚΚΕ, Ελβετικό ΚΚ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία), Νέο ΚΚ Ολλανδίας, ΚΚ Σουηδίας και ΚΚ Τουρκίας.
Οπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «στο τέλος αυτής της συνάντησης, η οποία ενίσχυσε την κοινή προοπτική των κομμάτων της ΕΚΔ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα συμμετέχοντα κόμματα εκπληρώνουν το καθήκον τους να προειδοποιήσουν τους εργαζόμενους του κόσμου ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που είναι μπροστά μας και επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους με τους λαούς και τους κομμουνιστές της περιοχής. Από την άποψη αυτή, τα κόμματα της ΕΚΔ:
1. Υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας και του επεκτατισμού στην Παλαιστίνη, καθώς και στον Λίβανο και τη Συρία, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τονίζουν ότι η ανάγκη να σταματήσει το σιωνιστικό Ισραήλ παραμένει το πιο φλέγον ζήτημα για το καλό όλων των λαών της περιοχής.
2. Συνεχίζουν τον αγώνα για πραγματική κατάπαυση του πυρός που προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς υπό τον όρο ότι οι λαοί της Παλαιστίνης και της περιοχής διατηρούν το δικαίωμα να αγωνίζονται ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η εύθραυστη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός δεν διαγράφει τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους. Η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και η αλληλεγγύη των λαών σε όλο τον κόσμο, που χαρακτήρισαν όλη αυτή την περίοδο την πάλη ενάντια στην επίθεση του κατακτητή συνεχίζεται, για τη λευτεριά της Παλαιστίνης.
3. Υποστηρίζουν διεθνώς την ίδρυση και αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα που είχαν καθοριστεί πριν από τις 4 Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούν την παύση και τη διάλυση των παράνομων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, την απελευθέρωση των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους σύμφωνα με την απόφαση 194 του ΟΗΕ.
4. Δηλώνουν ότι όλες οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να διατηρούν άμεσες ή έμμεσες πολιτικές ή οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι συνένοχες σε ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Τονίζουν ότι αυτές οι αστικές κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τη συνεργασία τους με το Ισραήλ και δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα στις χώρες τους για να τερματιστούν αυτές οι σχέσεις.
5. Αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία, τον τελευταίο κρίκο αυτής της επιθετικότητας, είναι προϊόν ιμπεριαλιστικής επέμβασης, υπογραμμίζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και της Τουρκίας και τον ρόλο των τζιχαντιστών.
6. Επισημαίνουν περαιτέρω τις συνδέσεις μεταξύ των εξελίξεων στη Συρία, μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, και του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού για τις πρώτες ύλες και τους ενεργειακούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, τους δρόμους εμπορίου και τις διεθνείς αγορές, που έχει οδηγήσει σε περιφερειακούς πολέμους και συγκρούσεις.
7. Κατανοούν ότι η κατάσταση στη Συρία δεν πρόκειται να φτάσει σύντομα σε μια σταθερή ισορροπία, τονίζουν το γεγονός ότι τα γεγονότα στη Συρία σηματοδοτούν μια νέα φάση της αστάθειας που συνεχίζεται στην περιοχή εδώ και χρόνια, αντιτίθενται σε κάθε είδους διαμελισμό και αλλαγή των συνόρων και προειδοποιούν τους λαούς για νέα μεταναστευτικά κύματα, νέες συγκρούσεις και πολέμους που μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη της περιοχής, ιδίως στο Ιράν.
8. Καταγγέλλουν τις αντιδραστικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλλουν τον εθνικισμό, θρησκευτικές - σεκταριστικές πολιτικές που καταπατούν λαϊκά δικαιώματα, θρησκευτικές επιλογές, την ανεξιθρησκεία και την κοσμικότητα. Τονίζουν τη ζωτική σημασία της ταξικής πάλης καθώς και την ενοποιητική δύναμη της εργατικής τάξης.
9. Αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση είναι να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι της περιοχής ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Δηλώνουν ότι στέκονται αλληλέγγυοι στους λαούς και στους κομμουνιστές της περιοχής σε μια εποχή σοβαρών δυσκολιών, καθώς παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθώς οι εργαζόμενοι της περιοχής πρέπει να ανακτήσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους».
«Μια ασφαλέστερη αμερικανική ήπειρος είναι το ζητούμενό μας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
2024 The Associated Press. All |
Η άφιξή του στην Πόλη του Παναμά αναμενόταν το Σάββατο 1η Φλεβάρη, ενώ στη συνέχεια ο Ρούμπιο είχε προγραμματισμένες επίσημες επαφές σε Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα και Δομινικανή Δημοκρατία, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, να έχει δηλώσει ανοιχτά ότι το ταξίδι αφορά «την αντιμετώπιση της Κίνας» ...«εν μέρει».
Λίγο πριν απογειωθεί από τις ΗΠΑ, ο Ρούμπιο είπε για την περιοδεία του και γενικά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ότι «θα δούμε να αναδύεται μια πιο ασφαλής αμερικανική ήπειρος (...) τα συμφέροντά μας στη Διώρυγα του Παναμά θα είναι πιο ασφαλή».
Από τη μεριά του ο ΥΠΕΞ του Παναμά, Χαβιέρ Μαρτίνες Ατσα, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ είπε ότι στη χώρα του «δεν υπάρχει στρατιώτης από κανένα έθνος» και θύμισε πως «το Σύνταγμα μας απαγορεύει να έχουμε δική μας στρατιωτική παρουσία».
Στο μεταξύ ο Ρούμπιο επανήλθε και στο θέμα της Γροιλανδίας, λέγοντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει «δεν αφορά κάποιο αστείο (...) δεν πρόκειται απλά για μια απόκτηση γης. Αφορά το εθνικό μας συμφέρον, και πρέπει να λυθεί» και καταλήγοντας πως «μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι τέσσερα χρόνια από τώρα, τα συμφέροντά μας στην Αρκτική θα είναι πιο ασφαλή».
Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μελετά διαρκώς τις εμπορικές και δημοσιονομικές ισορροπίες με εταίρους και αντιπάλους οι οποίες καθιστούν την αύξηση δασμών στις εισαγωγές ως προσφορότερη τακτική για την υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων.
Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε σε ανάρτησή του πως «η άποψη ότι τα μέλη των BRICS προσπαθούν να απομακρυνθούν από το δολάριο, και εμείς ως ΗΠΑ μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, τελείωσε» και έσπευσε να συμπληρώσει: «Θα απαιτήσουμε μια δέσμευση από αυτές τις - κατά τα φαινόμενα - εχθρικές χώρες ότι ούτε θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS, ούτε θα στηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσει το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% (...) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι BRICS να αντικαταστήσουν το αμερικανικό δολάριο στο διεθνές εμπόριο, ούτε πουθενά αλλού, και όποια χώρα το προσπαθήσει θα πρέπει να πει "καλωσορίσατε στους δασμούς" και "αντίο στην Αμερική"!».
Εξάλλου ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του είχε εξαγγείλει και ότι από το Σάββατο 1η Φλεβάρη θα θέσει σε εφαρμογή δασμούς ύψους 25% στα προϊόντα που εισάγονται από Μεξικό και Καναδά.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, δήλωσε πως «δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει. Αλλά, αν ισχύσει, έχουμε σχέδιο».
Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Χάουαρντ Λάτνικ, πιθανός νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, είπε μεσοβδόμαδα ότι «αυτοί οι δασμοί έχουν στόχο (...) να πιέσουν τις χώρες αυτές να αναλάβουν δράση» και συνέδεσε την υλοποίησή τους με το αν κάνουν «αυτό που πρέπει», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στα παζάρια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Να σημειωθεί τέλος ότι όπως μετέδωσε το CNN, την Παρασκευή ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Βενεζουέλα, αναμενόταν να συναντηθεί με τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Αποχώρησε από την κυβέρνηση των Εργατικών το Αγροτικό Κόμμα του Κέντρου
Κατέρρευσε η κυβέρνηση συνεργασίας του Εργατικού Γιόνας Γκαρ Στέρε στη Νορβηγία μετά τη διαφωνία για τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, από το ευρωσκεπτικιστικό Αγροτικό Κόμμα του Κέντρου. Οι βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία είναι προγραμματισμένες για τις 8 Σεπτέμβρη και το Εργατικό Κόμμα είναι πιθανό να επιδιώξει να συνεχίσει ως μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει τρεις οδηγίες της ΕΕ για την Ενέργεια οδήγησε στην αποχώρηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, με τον πρόεδρο του κόμματος και μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης, Τρίγκβε Σλαγσφολντ Βεντούμ, να δηλώνει ότι «δεν πρέπει να δώσουμε περισσότερη εξουσία στην ΕΕ».
Και τα δύο κόμματα του συνασπισμού είχαν δεσμευτεί τις τελευταίες βδομάδες ότι θα αντιταχθούν στην ανανέωση των συμφωνιών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Νορβηγίας με τη Δανία, κάτι που χαρακτηρίστηκε από την ΕΕ ως «ενεργειακός εθνικισμός».
Η Νορβηγία, με άφθονα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και άφθονη υδροηλεκτρική Ενέργεια, δεν είναι μέρος της ΕΕ, αλλά υιοθετεί τους περισσότερους νόμους του μπλοκ λόγω της ένταξής της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι τρεις επίμαχες οδηγίες αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Οι προστριβές μεταξύ Οσλο και Βρυξελλών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες της ΕΕ να πιστεύουν ότι η Νορβηγία έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρη με την υδροηλεκτρική της ενέργεια και να μην απειλεί να σταματήσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω διασυνδέσεων προς τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Στη Νορβηγία, και μέσα στο Εργατικό Κόμμα, υπάρχει ενδοαστική αντιπαράθεση γύρω από τη στάση που θα κρατήσει η χώρα ως προς την ΕΕ, αν θα ενισχύσει τους δεσμούς της με το μπλογκ, με φόντο και τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για δασμούς στην Ευρώπη, για απόκτηση της Γροιλανδίας κ.ά. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τη στάση της Ρωσίας σχετικά με το νορβηγικό νησί Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, όπου υπάρχει ρωσικός οικισμός.