Στο τραπέζι το μέλλον της εύθραυστης εκεχειρίας και του σχεδίου «εθνοκάθαρσης» των Παλαιστινίων
2025 The Associated Press. All |
Ο Νετανιάχου ανέβαλε χτες την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας που προβλεπόταν κατά την 16η μέρα ισχύος της εύθραυστης εκεχειρίας, προτιμώντας να συναντηθεί εκ νέου με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Μετά τη συνάντησή του με τον Γουίτκοφ χτες βράδυ, ο Νετανιάχου είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο την Τετάρτη και συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.
Η πρόταση Τραμπ για εθνοκάθαρση στη Γάζα απορρίφθηκε το Σάββατο από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, του Αραβικού Συνδέσμου, τους υπουργούς Εξωτερικών Ιορδανίας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τη συνάντησή τους στο Κάιρο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διεύρυνε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη. Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο αναφέρουν ότι... ανυπομονούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τραμπ με στόχο «δίκαιη και συνολική ειρήνη» στη βάση των δύο κρατών.
Το Ιράν καταδίκασε επίσης την πρόταση Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Μπαγαΐ, να καλεί τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει «τους Παλαιστίνιους να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, αντί να προωθεί άλλες ιδέες που θα ισοδυναμούσαν με εθνοκάθαρση».
Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να επιστρέφουν στις περιοχές της Βόρειας Γάζας όπου κάποτε ήταν τα σπίτια τους. Παράλληλα, χτες ορισμένα στελέχη του υπουργείου Υγείας στη Γάζα μιλώντας στο «Al Jazeera» ανακοίνωσαν νέο υψηλότερο αριθμό νεκρών από τις επιθέσεις του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, τονίζοντας πως οι νεκροί είναι πλέον πάνω από 61.709, καθώς χιλιάδες αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA κάνει λόγο για 47.518 νεκρούς και 111.672 τραυματίες.
Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ταυτόχρονα εντείνουν τις εισβολές στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι χτες τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους 10 παιδιά και δύο ηλικιωμένοι) και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Μόνο μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στην Τζενίν τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιους.
Χτες μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν κεντρικούς δρόμους στην πόλη Ναμπλούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σε άλλες υποδομές και εκτοπίζοντας μικροπωλητές από υπαίθριες αγορές.
Στην πόλη Τουλκαρέμ ισραηλινά στρατεύματα κλιμάκωσαν τις επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης, επιβάλλοντας στενό αποκλεισμό. Υπό την απειλή όπλων εκατοντάδες άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με λιγοστά υπάρχοντα. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνήτη της Τουλκαρέμ, από τον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης διώχθηκε πάνω από το 70% των αμάχων.
Στην πόλη Τζενίν συνέχισαν χτες για 14η μέρα τη στρατιωτική εισβολή, σκοτώνοντας έως χτες 25 Παλαιστίνιους και προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες (μεταξύ των οποίων και αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα), κατεδαφίσεις δεκάδων σπιτιών και άλλες επιθέσεις που επηρέασαν άσχημα πάνω από 15.000 Παλαιστίνιους.
Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν χτες στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα.
Οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις του στρατού στη Δυτική Οχθη προκάλεσαν χτες την οργή του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε, την Κυριακή, ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, αναζητώντας χρηματοδότηση για την ανοικοδόμησή της, μετά τη 13χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο οποίος τώρα, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας αλλά και την ανοχή της Ρωσίας, εμφανίζεται ως «απελευθερωτής» μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ.
Επιβαίνοντας σε ιδιωτικό αεροσκάφος (άγνωστου ιδιοκτήτη) ο Σαράα είχε πλάι του και τον διορισμένο υπουργό Εξωτερικών Ασαντ αλ Σαϊμπάνι. Φθάνοντας στο Ριάντ συνάντησε τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίο συζήτησε (σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα) την «ανθρωπιστική και οικονομική συνεργασία» αλλά και «εκτενή, μελλοντικά σχέδια στους τομείς της Ενέργειας, της τεχνολογίας, της Παιδείας και της Υγείας». Συζήτησαν επίσης (σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA) «τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις». Σε δήλωση που έκανε αργότερα ο Σαράα χαιρέτισε την «πραγματική βούληση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη Συρία στην οικοδόμηση του μέλλοντός της», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πραγματική σύμπραξη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαράα γεννήθηκε στη Σ. Αραβία και έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια.
Σήμερα επισκέπτεται την Τουρκία, χώρα στην οποία σπούδασε, και είχε τη στήριξή της πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στη συριακή σύγκρουση, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναμένεται να συζητήσουν «τα από κοινού μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη, τη διαρκή σταθερότητα και την ασφάλεια» στη Συρία. Είναι επίσης βέβαιο πως θα συζητηθούν τα γνωστά τουρκικά στρατιωτικά σχέδια κατά των Κούρδων των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και της οργάνωσης YPG που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές δυνάμεις» και παρακλάδια του ΡΚΚ.
Χτες, ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση στη Συρία ότι η κατάσταση στη χώρα αναμένεται «να αλλάξει».
«Στη Συρία (...) οι εχθροί πέτυχαν τους σκοπούς τους, αλλά η κατάσταση δεν θα παραμείνει έτσι. Οι πύραυλοί μας μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο του εχθρού στην περιοχή και να ξεπεράσουν τις αντιπυραυλικές άμυνές του», πρόσθεσε με νόημα.
Χτες, έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προκάλεσε τον θάνατο 20 ατόμων, ανάμεσά τους εργάτριες γης με τρία από τα παιδιά τους. Τα πιο πολλά θύματα δούλευαν στα περίχωρα της πόλης Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας που ελεγχόταν από τους Κούρδους των δυνάμεων YPG και ανακατέλαβαν πριν από περίπου 2,5 μήνες φιλότουρκοι μισθοφόροι του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Στρατού».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σύρου «Προέδρου», Αχμεντ αλ Σαράα, η επίθεση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» και αναφέρεται πως οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά ώστε να το ξανασκεφθούν όσοι θέλουν να βλάψουν την ασφάλεια και τον λαό της χώρας. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης, η οποία είναι η δεύτερη που σημειώνεται στην περιοχή αυτή, όπου φιλοτουρκικές οργανώσεις συγκρούονται με κουρδικές δυνάμεις εδώ και μέρες. Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 9 άλλοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Μάνμπιτζ το Σάββατο.
Σε προχτεσινό ρεπορτάζ της «Washington Post» αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός φτιάχνει σε περιοχές της Συρίας που κατέλαβε πριν από δύο μήνες κτίρια και εγκαταστάσεις στρατιωτικών βάσεων. Η εφημερίδα, εξετάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες, κατέγραψε πάνω από έξι δομές και οχήματα σε περίκλειστη ισραηλινή βάση και άλλη πανομοιότυπη εγκατάσταση σε απόσταση 8 χλμ. νοτιότερα, που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χωματόδρομων και οδηγούν στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Σε μία τρίτη παρακείμενη περιοχή διακρίνονται οικοδομικά στοιχεία που φανερώνουν την αρχή κατασκευής και τρίτης βάσης. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Σύρος «υπουργός» Αμυνας, Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, αντιτίθεται στις ισραηλινές κινήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «παραβιάσεις σε βάρος του συριακού λαού», ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Η εισβολή αυτή είναι αδικαιολόγητη. Είχαν πρόβλημα με το Ιράν. Τους σώσαμε από το Ιράν».
Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Σερβία, όπου ξεχώρισε η ογκώδης κινητοποίηση του Σαββάτου στο Νόβι Σαντ, ακριβώς ένα τρίμηνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για κύμα διαμαρτυριών, ειδικά τις τελευταίες μέρες.
Στο Νόβι Σαντ κατέληξε άλλωστε πορεία φοιτητών που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα, Βελιγράδι, ενώ έγιναν και πολύωροι αποκλεισμοί των γεφυριών που διασχίζουν την πόλη πάνω από τον Δούναβη. Ξεχωρίζει η συμμετοχή αγροτών που φτάνουν στην πόλη με τρακτέρ, ενώ πολύμορφα εκφράστηκε η συμπαράσταση κατοίκων σε διαδηλωτές που έφταναν από άλλες πόλεις.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε ότι ο διάλογος είναι το εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ότι «δεν χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που επιβάλλονται από το εξωτερικό, χωρίς εκλογές και παρά τη λαϊκή βούληση». Με φόντο δε τις συνεχιζόμενες διεργασίες και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, είπε ότι «η Σερβία πρέπει να έχει μια σερβική κυβέρνηση αν αυτό είναι εφικτό. Αν όχι, πρέπει να πάμε σε νέες εκλογές».
Διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της διαφθοράς έγιναν το Σαββατοκύριακο και στη Βόρεια Μακεδονία, στην πρωτεύουσα Σκόπια, με αφορμή τροχαίο με θύμα μια νεαρή κοπέλα. Κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης (του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-PMNE) και άλλα, όπως «Θέλουμε δικαιοσύνη», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη» και «Οταν ένα διεφθαρμένο σύστημα επιζεί, τότε πεθαίνουν οι άνθρωποι».