Στο τραπέζι το μέλλον της εύθραυστης εκεχειρίας και του σχεδίου «εθνοκάθαρσης» των Παλαιστινίων
2025 The Associated Press. All |
Ο Νετανιάχου ανέβαλε χτες την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας που προβλεπόταν κατά την 16η μέρα ισχύος της εύθραυστης εκεχειρίας, προτιμώντας να συναντηθεί εκ νέου με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Μετά τη συνάντησή του με τον Γουίτκοφ χτες βράδυ, ο Νετανιάχου είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο την Τετάρτη και συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.
Η πρόταση Τραμπ για εθνοκάθαρση στη Γάζα απορρίφθηκε το Σάββατο από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, του Αραβικού Συνδέσμου, τους υπουργούς Εξωτερικών Ιορδανίας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τη συνάντησή τους στο Κάιρο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διεύρυνε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη. Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο αναφέρουν ότι... ανυπομονούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τραμπ με στόχο «δίκαιη και συνολική ειρήνη» στη βάση των δύο κρατών.
Το Ιράν καταδίκασε επίσης την πρόταση Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Μπαγαΐ, να καλεί τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει «τους Παλαιστίνιους να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, αντί να προωθεί άλλες ιδέες που θα ισοδυναμούσαν με εθνοκάθαρση».
Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να επιστρέφουν στις περιοχές της Βόρειας Γάζας όπου κάποτε ήταν τα σπίτια τους. Παράλληλα, χτες ορισμένα στελέχη του υπουργείου Υγείας στη Γάζα μιλώντας στο «Al Jazeera» ανακοίνωσαν νέο υψηλότερο αριθμό νεκρών από τις επιθέσεις του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, τονίζοντας πως οι νεκροί είναι πλέον πάνω από 61.709, καθώς χιλιάδες αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA κάνει λόγο για 47.518 νεκρούς και 111.672 τραυματίες.
Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ταυτόχρονα εντείνουν τις εισβολές στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι χτες τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους 10 παιδιά και δύο ηλικιωμένοι) και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Μόνο μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στην Τζενίν τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιους.
Χτες μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν κεντρικούς δρόμους στην πόλη Ναμπλούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σε άλλες υποδομές και εκτοπίζοντας μικροπωλητές από υπαίθριες αγορές.
Στην πόλη Τουλκαρέμ ισραηλινά στρατεύματα κλιμάκωσαν τις επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης, επιβάλλοντας στενό αποκλεισμό. Υπό την απειλή όπλων εκατοντάδες άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με λιγοστά υπάρχοντα. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνήτη της Τουλκαρέμ, από τον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης διώχθηκε πάνω από το 70% των αμάχων.
Στην πόλη Τζενίν συνέχισαν χτες για 14η μέρα τη στρατιωτική εισβολή, σκοτώνοντας έως χτες 25 Παλαιστίνιους και προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες (μεταξύ των οποίων και αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα), κατεδαφίσεις δεκάδων σπιτιών και άλλες επιθέσεις που επηρέασαν άσχημα πάνω από 15.000 Παλαιστίνιους.
Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν χτες στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα.
Οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις του στρατού στη Δυτική Οχθη προκάλεσαν χτες την οργή του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.