Νέα δείγματα γραφής έδωσε χτες ο δισεκατομμυριούχος κυβερνητικός εταίρος του Προέδρου Τραμπ Ιλον Μασκ, που προΐσταται του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), ανακοινώνοντας ότι επίκειται το κλείσιμο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), όχι βεβαίως επειδή λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σαν παραμάγαζο της CIA εργαλειοποιώντας την «ανθρωπιστική» βοήθεια σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες που θίγονται τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά επειδή γίνεται ξεκαθάρισμα μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης.
Την Κυριακή 2 Φλεβάρη ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι την USAID διοικούν «παλαβοί εξτρεμιστές» που θα πρέπει «να πεταχτούν έξω» προτού ληφθούν άλλες αποφάσεις. Σε ανάρτηση που έκανε χτες στην πλατφόρμα Χ, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε ότι ο Ι. Μασκ επιχειρεί να βγάλει από την πρίζα το «βαθύ λαρύγγι» του «βαθιού κράτους», εκφράζοντας την ελπίδα πως το τελευταίο δεν θα καταπιεί ζωντανό τον Ιλον Μασκ.
Το επιτελείο στελεχών και υπαλλήλων του νεοϊδρυθέντος τμήματος DOGE εξασφάλισε πρόσβαση στα δεδομένα του ομοσπονδιακού συστήματος έγκρισης πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών, δίχως όμως να έχουν δικαιώματα παρέμβασης ή αναστολής έγκρισης πληρωμών.
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, που επικαλέστηκε χτες το «Politico.com», ανέφεραν πως η εντολή πρόσβασης του DOGE στο ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμών έχει «ασφαλιστικές δικλείδες» ώστε το επιτελείο αυτό να μην έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει ή να ακυρώνει πληρωμές σε διάφορες υπηρεσίες αλλά μόνο πρόσβαση στα δεδομένα.
Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί στους Αμερικανούς το δεύτερο (σε ένα 48ωρο) αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο 1/2, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση ενός μικρού ιατρικού αεροπλάνου «Learjet», σε απόσταση μικρότερη των 4,8 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Βορειοανατολικής Φιλαδέλφειας που εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις τσάρτερ.
Το αεροσκάφος συνετρίβη από άγνωστη αιτία σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Φιλαδέλφειας, κοντά στο εμπορικό κέντρο Roosevelt Mall. Ο ένας από τους εφτά νεκρούς ήταν οδηγός ΙΧ που σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους. Οι άλλοι έξι νεκροί επέβαιναν στο αεροσκάφος, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κορίτσι που είχε ολοκληρώσει κύκλο θεραπειών και θα επέστρεφε στην Τιχουάνα του Μεξικού μαζί με τη μητέρα του.
Το δυστύχημα προκάλεσε τον τραυματισμό 22 ανθρώπων στο έδαφος και αρκετές υλικές ζημιές σε αρκετές κατοικίες που επλήγησαν από τα θραύσματα και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε κτίρια μετά τη συντριβή.
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που συνεχίζονται σχετικά με τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με τους 67 νεκρούς στην Ουάσιγκτον, που σημειώθηκε ένα 48ωρο πριν από το δυστύχημα στη Φιλαδέλφεια, ανακοινώθηκε ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο «Black Hawk» πετούσε πιο ψηλά από ό,τι έπρεπε, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το αεροσκάφος της «American Airlines», ωστόσο αυτό που έχει φανεί είναι ότι ο πύργος ελέγχου, αν και με μεγάλο φόρτο, είχε ανεπαρκές προσωπικό.