ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογία που διευκολύνει την ιδιωτική αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης

Eurokinissi

Τροπολογία με τεχνικές διευκολύνσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τη διεύρυνση της αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιό του με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού», που συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες στη Βουλή (βλ. σελ. 26).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της τροπολογίας διευκολύνεται η ίδρυση παραρτημάτων των ΑΕΙ στο εξωτερικό, καθώς δεν απαιτείται πλέον γι' αυτό Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά μπορεί να γίνεται μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η σχετική διατύπωση, λοιπόν, του νόμου - πλαίσιο (4759/22) τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΕΙ μετά από εισήγηση της Συγκλήτου του ΑΕΙ ιδρύεται παράρτημα του ΑΕΙ στην αλλοδαπή, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο της χώρας όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το παράρτημα. Η εισήγηση της Συγκλήτου για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) Το είδος της υπό ίδρυση ακαδημαϊκής μονάδας στην αλλοδαπή, Σχολής ή Τμήματος, την ακαδημαϊκή της διάρθρωση και τον αριθμό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΑΕΙ που πρόκειται να απασχοληθούν σε αυτή». Με άλλα λόγια, προβλέπεται ρητά η απασχόληση μελών ΔΕΠ του μητρικού ιδρύματος στο παράρτημα, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες με τα παραρτήματα των ΑΕΙ στο εξωτερικό θα γίνονται εις βάρος των υποστελεχωμένων μητρικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι «το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του παραρτήματος στην αλλοδαπή καλύπτεται αποκλειστικά από ιδιωτικούς, διεθνείς ή ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ ή πόρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΕΙ», δείχνοντας και έτσι ότι πρόκειται για μια μπίζνα που κυρίως τα μεγάλα και «εύρωστα» ΑΕΙ θα μπορούν να σηκώσουν και να χρηματοδοτήσουν, προσδοκώντας φυσικά κέρδη από δίδακτρα και επί πληρωμή προγράμματα που θα προσφέρουν. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής παραρτήματα στο εξωτερικό δρομολογούν το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Αλεξάνδρεια.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα θελήσουν να ιδρυθούν στη χώρα μας, που θυμίζουμε η κυβέρνηση τα έχει ονομάσει Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Προβλέπει λοιπόν: «Μέχρι την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου και την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δύνανται να διαθέτουν κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις σε περιοχές, στις οποίες ήδη λειτουργούν ή δύνανται να λειτουργήσουν πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές».

Στην πράξη διευκολύνονται υφιστάμενα κολέγια που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και θέλουν να αναχθούν σε ΝΠΠΕ, αλλά και υφιστάμενες εγκαταστάσεις ιδιωτικών σχολείων και σχολών που θα θελήσουν να «αγκαλιάσουν» τα νέα ΝΠΠΕ μέχρι να φτιάξουν δικά τους campus. Είναι μια νέα παράμετρος η οποία πιθανότατα συνδέεται και με τις εξαγορές των ιδιωτικών σχολείων από funds, που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέχεια των παραπάνω, στο άρθρο 3 η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να συστεγάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις διαφορετικές δομές Εκπαίδευσης, τυπικής ή άτυπης, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα στο ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, αρκεί να μη λειτουργούν ταυτόχρονα. Ετσι, για παράδειγμα, στο μεγάλο campus ενός ιδιωτικού σχολείου μπορεί να λειτουργεί το σχολείο το πρωί και ένα ΝΠΠΕ διαφορετικής ιδιοκτησίας το απόγευμα. Κι αυτά σε μια περίοδο που υπάρχουν έντονη κινητικότητα και συζητήσεις συμπράξεων στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Με αγωγή στην ΕΛΜΕ Πειραιά συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων

Συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. στο Πρωτοδικείο Πειραιά

Στα δικαστήρια σέρνεται η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών κατέθεσαν αγωγή και ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η πραγματοποίηση στάσεων εργασίας από τις υποχρεωτικές υπερωρίες. Οι στάσεις εργασίας έχουν κηρυχθεί ως απάντηση στην προσπάθεια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο αντί να γίνουν προσλήψεις. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την απαίτηση να καλυφθούν όλα τα κενά, να προχωρήσουν μαζικοί διορισμοί και να μην καταστρατηγείται το εργασιακό ωράριο.

Σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά και κηρύσσει στάση εργασίας από τις 9 μέχρι τη 1 το μεσημέρι για τη συμμετοχή.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ τονίζει ότι η αγωγή εντάσσεται «στη βιομηχανία προσφυγών ενάντια στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, ακόμα και της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ τον Οκτώβρη, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ομοσπονδίας». Επίσης ότι «στην αγωγή επαναλαμβάνουν μια σειρά αντιδραστικούς και επικίνδυνους ισχυρισμούς, μια σειρά λαθροχειρίες και ψέματα, κυριολεκτικά "μαργαριτάρια", κάποια από τα οποία επικαλέστηκαν και σε άλλες αγωγές».

Οπως σημειώνει, «φτάνουν στο σημείο να προκαλούν, κατηγορώντας τους εκπαιδευτικούς πως με την πραγματοποίηση των στάσεων εργασίας από τις υπερωρίες αδιαφορούν για την κάλυψη της διδακτέας ύλης, όταν οι ίδιοι με την πολιτική τους έχουν αφήσει τα σχολεία με κενά μέσα στον Φλεβάρη. Να ταυτίζουν αυθαίρετα την υπερωρία με την υπερεργασία στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενοι μάλιστα διευθυντικό δικαίωμα στην ανάθεσή του. Να λένε αυθαίρετα ότι καλούμε τους διευθυντές των σχολείων (που είναι μέλη μας) να ...παρανομήσουν, επειδή αναφέρουμε πως ακόμα και με την παρ. 3 του άρθρου 100 του νόμου 4823/2021 ο διευθυντής δύναται να αναθέσει υπερωρίες (δεν αναφέρει ότι υποχρεούται)».

«Η ενέργεια αυτή δεν έγινε τυχαία»

Και συνεχίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά: «Επιδιώκουν να βάλουν συνολικά το απεργιακό δικαίωμα στον γύψο, ακόμα και τη δυνατότητα κήρυξης στάσης εργασίας από το πρωτοβάθμιο σωματείο. Να καλλιεργήσουν τον κανιβαλισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να κρύψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Να αυξήσουν de facto το ωράριο εργασίας μας, ώστε να περικόψουν χρήματα από τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αφού αντιμετωπίζουν την Εκπαίδευση και τις ανάγκες των μαθητών σαν κόστος».

«Επιδιώκουν ταυτόχρονα να χτυπήσουν την ΕΛΜΕ Πειραιά, τη μεγαλύτερη ΕΛΜΕ στην Ελλάδα, με απήχηση και αναγνώριση πανελλαδική, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου! Την ώρα μάλιστα που με την ΕΛΜΕ Πειραιά στην 1η γραμμή, από κοινού με το ΣΕΠΕ Κερατσινίου - Περάματος και την Ενωση Γονέων Περάματος, τους συναδέλφους και τους γονείς των σχολείων, ξεδιπλώνονται μεγάλες και σημαντικές κινητοποιήσεις στην πόλη του Περάματος ενάντια στην κατάργηση δύο σχολείων της γειτονιάς και στη μετατροπή τους σε "Ωνάσεια", ενάντια δηλαδή στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ, που βρίσκει σοβαρά εμπόδια», προσθέτει η ΕΛΜΕ.

Κέρκυρα: Καθαιρέσεις για τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή

Τις καθαιρέσεις διευθυντών και υποδιευθυντριών σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία - αποχή από την αντιδραστική «αξιολόγηση» καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Οπως αναφέρει, «μετά το μπαράζ πειθαρχικών διώξεων που εξαπέλυσε» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», προχώρησε στην έκδοση πράξεων καθαίρεσης για τους διευθυντές του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών και του ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας, καθώς επίσης για τις υποδιευθύντριες του 4ου ΓΕΛ και του Γυμνασίου Κασσιώπης.

«Το υπουργείο και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους απεργούς εκπαιδευτικούς, δεν διστάζουν να καταπατήσουν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας», τονίζει η ΕΛΜΕ και καλεί τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας να πάρει πίσω τις διαπιστωτικές πράξεις καθαίρεσης. Επιπλέον, καλεί «τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου επιλογής να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη αντικατάστασης των συναδέλφων και να προστατεύσουν το δικαίωμα στην απεργία και το ήρεμο κλίμα στα σχολεία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους πίνακες επιλογής και τα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων να μη δεχτούν να αναλάβουν καθήκοντα στην θέση των καθαιρεμένων διευθυντών και υποδιευθυντών».

Αύριο η ΕΛΜΕ Κέρκυρας πραγματοποιεί κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων στη 1 μ.μ., στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων για την ανάκληση των καθαιρέσεων.

Διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυση αναπληρώτριας

Ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ζητώντας να ανακληθεί η απόλυση αναπληρώτριας η οποία ήρθε 14 μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασής της, σωματεία εκπαιδευτικών της Ανατολικής Αττικής προχωρούν αύριο στις 2 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Κώστας Σωτηρίου», «Αλέξανδρος Δελμούζος» και Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, που καλούν στην κινητοποίηση, σημειώνουν ότι η εκπαιδευτικός προσελήφθη μετά από ειδική τοπική πρόσκληση, ως πλήρους ωραρίου, για το Δημοτικό Σχολείο Μαρκόπουλο Ωρωπού. 14 μέρες μετά της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, με επίκληση στο ότι «δεν υφίσταται λειτουργικό κενό στη σχολική μονάδα, επομένως δεν υφίσταται πλέον η ανάγκη που επέβαλε την πρόσληψη της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού».

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε η εκπαιδευτικός, είναι αδικαιολόγητη και πρωτοφανής. Δεν θα τους περάσει! Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι, ούτε έρμαια της αυθαιρεσίας της διοίκησης», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ