Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογία που διευκολύνει την ιδιωτική αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης

Eurokinissi

Τροπολογία με τεχνικές διευκολύνσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τη διεύρυνση της αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιό του με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού», που συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες στη Βουλή (βλ. σελ. 26).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της τροπολογίας διευκολύνεται η ίδρυση παραρτημάτων των ΑΕΙ στο εξωτερικό, καθώς δεν απαιτείται πλέον γι' αυτό Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά μπορεί να γίνεται μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η σχετική διατύπωση, λοιπόν, του νόμου - πλαίσιο (4759/22) τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΕΙ μετά από εισήγηση της Συγκλήτου του ΑΕΙ ιδρύεται παράρτημα του ΑΕΙ στην αλλοδαπή, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο της χώρας όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το παράρτημα. Η εισήγηση της Συγκλήτου για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) Το είδος της υπό ίδρυση ακαδημαϊκής μονάδας στην αλλοδαπή, Σχολής ή Τμήματος, την ακαδημαϊκή της διάρθρωση και τον αριθμό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΑΕΙ που πρόκειται να απασχοληθούν σε αυτή». Με άλλα λόγια, προβλέπεται ρητά η απασχόληση μελών ΔΕΠ του μητρικού ιδρύματος στο παράρτημα, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες με τα παραρτήματα των ΑΕΙ στο εξωτερικό θα γίνονται εις βάρος των υποστελεχωμένων μητρικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι «το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του παραρτήματος στην αλλοδαπή καλύπτεται αποκλειστικά από ιδιωτικούς, διεθνείς ή ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ ή πόρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΕΙ», δείχνοντας και έτσι ότι πρόκειται για μια μπίζνα που κυρίως τα μεγάλα και «εύρωστα» ΑΕΙ θα μπορούν να σηκώσουν και να χρηματοδοτήσουν, προσδοκώντας φυσικά κέρδη από δίδακτρα και επί πληρωμή προγράμματα που θα προσφέρουν. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής παραρτήματα στο εξωτερικό δρομολογούν το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Αλεξάνδρεια.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα θελήσουν να ιδρυθούν στη χώρα μας, που θυμίζουμε η κυβέρνηση τα έχει ονομάσει Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Προβλέπει λοιπόν: «Μέχρι την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου και την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δύνανται να διαθέτουν κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις σε περιοχές, στις οποίες ήδη λειτουργούν ή δύνανται να λειτουργήσουν πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές».

Στην πράξη διευκολύνονται υφιστάμενα κολέγια που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και θέλουν να αναχθούν σε ΝΠΠΕ, αλλά και υφιστάμενες εγκαταστάσεις ιδιωτικών σχολείων και σχολών που θα θελήσουν να «αγκαλιάσουν» τα νέα ΝΠΠΕ μέχρι να φτιάξουν δικά τους campus. Είναι μια νέα παράμετρος η οποία πιθανότατα συνδέεται και με τις εξαγορές των ιδιωτικών σχολείων από funds, που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέχεια των παραπάνω, στο άρθρο 3 η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να συστεγάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις διαφορετικές δομές Εκπαίδευσης, τυπικής ή άτυπης, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα στο ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, αρκεί να μη λειτουργούν ταυτόχρονα. Ετσι, για παράδειγμα, στο μεγάλο campus ενός ιδιωτικού σχολείου μπορεί να λειτουργεί το σχολείο το πρωί και ένα ΝΠΠΕ διαφορετικής ιδιοκτησίας το απόγευμα. Κι αυτά σε μια περίοδο που υπάρχουν έντονη κινητικότητα και συζητήσεις συμπράξεων στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ