Την εκτίμηση ότι δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος σεισμός στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού διατύπωσε χτες με έκτακτη ανακοίνωσή της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα στην περιοχή των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κύριος σεισμός». Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «αν και πιθανώς πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) προσεισμική ακολουθία.
Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
Η Διεπιστημονική Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι «τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς».
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου δύο χρόνια η Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση (AGU) είχε αποκαλύψει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για έναν «συνεχώς αυξανόμενο όγκο μάγματος που συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη». Ανέφερε ακόμα ότι «η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης, και γι' αυτό είναι σημαντικό το συγκεκριμένο ηφαίστειο - το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου - να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο».
Οι εκτιμήσεις αυτές είχαν γίνει τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή του Κολούμπου η διεθνής αποστολή «Expedition 398», του μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού σκάφους «JOIDES Resolution», στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης των Ωκεανών (IODP), με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων από το ΕΚΠΑ και το ΕΛΚΕΘΕ.
Στο «πρότυπο» ΑΕΜΥ Νοσοκομείο - «επιχείρηση» της Σαντορίνης, τα προβλήματα που υπήρχαν από την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου (και που οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά το διαφημίζουν ως νοσοκομείο - «διαμάντι» των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ) έχουν επιδεινωθεί.
Το σύνολο του προσωπικού, από 147 εργαζόμενους πριν δέκα χρόνια, και τότε με δεκάδες κενές οργανικές θέσεις, σήμερα δεν ξεπερνά τους 75! Δηλαδή δουλεύει με το 50% του δυναμικού που έπρεπε να έχει. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές μιλούν για ετοιμότητα, αλλά στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, νευρολόγος κ.λπ. Στα Επείγοντα υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και αγροτικός γιατρός, ενώ για όλο το νησί υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο. Οι δε κλίνες που διαθέτει είναι μόλις 27 (!), με δύο χειρουργικές αίθουσες, από τις οποίες τώρα λειτουργεί μόνο η μία. Επίσης, όπως παραδέχεται και η διοίκηση του νοσοκομείου, πρόκειται για «δευτεροβάθμια δομή», ένα υποτίθεται «αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας», με περιορισμένες δυνατότητες, αφού τα πιο σοβαρά περιστατικά πρέπει να διακομιστούν. Και εδώ τίθεται ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής, αυτό της διασυνδεσιμότητας των νησιών και των μέσων διαμετακόμισης.
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εργαζόμενους του νοσοκομείου, οι οποίοι μας μετέφεραν την ανησυχία τους όχι μόνο για τη ζωή των κατοίκων και εργαζομένων που βρίσκονται στο νησί και η μόνη σύσταση που έχουν είναι όταν προκύψει ανάγκη, σε μεγάλη σεισμική δόνηση, το «τρεχάτε ποδαράκια μου» του μηνύματος 112 και η αναγωγή όλων στη «ατομική ευθύνη», αλλά και για τους ίδιους, το προσωπικό του νοσοκομείου, όπου η μόνη σύσταση είναι «βγείτε από το νοσοκομείο όποτε κουνάει»! «Καμία ετοιμότητα. Δεν υπάρχει ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας σχεδιασμός για το τι πρέπει να κάνουμε. Αντιμετωπίζουν το γεγονός σαν μια συνηθισμένη μέρα. Πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής», καταγγέλλουν, ενώ όπως υπογραμμίζουν το νοσοκομείο ακόμα και τώρα δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό.
Οσο για την Αμοργό, που επίσης βρίσκεται στο μάτι του Εγκέλαδου, σήμερα υπηρετεί εκεί μόνο ένας αγροτικός γιατρός, ο οποίος έχει στείλει έγγραφο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, καθώς οι εφημερίες του είναι παράνομες, αφού η εφημερία γιατρού χωρίς ειδικότητα προϋποθέτει την ταυτόχρονη επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού πριν δύο μήνες παραιτήθηκε η μοναδική ειδικευμένη καρδιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ, λόγω της συνεχούς υπερεντατικοποίησης. Αν και στο επίσημο οργανόγραμμα προβλέπονται 8 θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, μέχρι τώρα υπηρετούσε μόνο η ήδη παραιτηθείσα ειδικευμένη γιατρός καρδιολόγος και οι υπόλοιπες 7 θέσεις (Γενικής, Οικογενειακής Ιατρικής, Καρδιολογίας, Ειδικής Παθολογίας, Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής, Βιοπαθολογίας και Οδοντιατρικής) είναι κενές. Για όλα αυτά οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή έξω από το Κέντρο Υγείας, απαιτώντας την άμεση στελέχωσή του και καταγγέλλοντας την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγειονομική περίθαλψη στο νησί.
Αυτήν τη γύμνια δεν μπορούν να την κρύψουν οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας»...
Εκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου, με μονοθεματική συνεδρίαση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Ανάφης, Αστυπάλαιας, Αμοργού και Ιου, αλλά και για τα μέτρα προστασίας των κατοίκων, ζητά από τον περιφερειάρχη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιου Αιγαίου.
Οπως επισημαίνει, «είναι διάχυτη η αγωνία στους κατοίκους των νησιών για το ενδεχόμενο να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός και τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν», αφού «ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των κατοίκων δεν υπάρχει και η πρόληψη ξανά εξαντλείται στην "ατομική ευθύνη", στο "πάμε κι όπου βγει"», κάτι που επιβεβαιώθηκε από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Σαντορίνη με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, Γιάννης Αγγέλου, και στον δήμο, Μαρία Αργυρού.
Τονίζει ακόμα ότι «χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά για εισιτήρια, και όσοι έχουν απομείνει στο νησί ανησυχούν και ζουν στην αβεβαιότητα, αφού κανένας κρατικός φορέας δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει υπεύθυνα και με λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει στην περίπτωση που υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός, με καταστροφικές συνέπειες». Αλλά και ότι οι όποιες κυβερνητικές συσκέψεις και τα όποια σχέδια με τα βαρύγδουπα ονόματα («Εγκέλαδος», «Τάλως», «Δάρδανος», «Ξενοκράτης») «αποδεικνύονται κυριολεκτικά σχέδια επί χάρτου, αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός προετοιμασίας και πρόληψης και όλα αφήνονται στην "ατομική ευθύνη"».
Στέκεται στην τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, καθώς παρότι στα χαρτιά έχουν καταρτιστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, ο δήμος δεν έχει προμηθευτεί ούτε πινακίδες για τους χώρους διαφυγής που έχουν καθοριστεί - πολλοί από τους οποίους είναι και με δυσκολίες στην πρόσβαση - ούτε φυλλάδια ενημέρωσης του πληθυσμού, ούτε έχει το προσωπικό για να διατεθεί σε όλες τις περιοχές που τυχόν θα πληγούν. Αλλο ένα ζήτημα είναι ότι άνθρωποι που φοβούνται να διαμείνουν στα σπίτια, γιατί πιθανώς αυτά έχουν προβλήματα, δεν μπορούν να μείνουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο.
Σε έναν από τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, το νοσοκομείο - που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - είναι υποστελεχωμένο, με βασικές ειδικότητες να λείπουν, όπως παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου, και συνολικά με το 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του κλιμακίου με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι «δευτεροβάθμιο», που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.
«Η όλη κατάσταση η οποία είναι σε εξέλιξη, με απρόβλεπτα φαινόμενα, προκαλεί έντονη ανησυχία και στα Δωδεκάνησα, με δημάρχους να κλείνουν προληπτικά τα σχολεία. Είναι τραγικό σε μια περιοχή όπως το Νότιο Αιγαίο, με συχνή σεισμική δραστηριότητα, να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα αντισεισμικός έλεγχος στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων», καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση».