Εκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου, με μονοθεματική συνεδρίαση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Ανάφης, Αστυπάλαιας, Αμοργού και Ιου, αλλά και για τα μέτρα προστασίας των κατοίκων, ζητά από τον περιφερειάρχη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιου Αιγαίου.
Οπως επισημαίνει, «είναι διάχυτη η αγωνία στους κατοίκους των νησιών για το ενδεχόμενο να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός και τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν», αφού «ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των κατοίκων δεν υπάρχει και η πρόληψη ξανά εξαντλείται στην "ατομική ευθύνη", στο "πάμε κι όπου βγει"», κάτι που επιβεβαιώθηκε από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Σαντορίνη με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, Γιάννης Αγγέλου, και στον δήμο, Μαρία Αργυρού.
Τονίζει ακόμα ότι «χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά για εισιτήρια, και όσοι έχουν απομείνει στο νησί ανησυχούν και ζουν στην αβεβαιότητα, αφού κανένας κρατικός φορέας δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει υπεύθυνα και με λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει στην περίπτωση που υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός, με καταστροφικές συνέπειες». Αλλά και ότι οι όποιες κυβερνητικές συσκέψεις και τα όποια σχέδια με τα βαρύγδουπα ονόματα («Εγκέλαδος», «Τάλως», «Δάρδανος», «Ξενοκράτης») «αποδεικνύονται κυριολεκτικά σχέδια επί χάρτου, αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός προετοιμασίας και πρόληψης και όλα αφήνονται στην "ατομική ευθύνη"».
Στέκεται στην τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, καθώς παρότι στα χαρτιά έχουν καταρτιστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, ο δήμος δεν έχει προμηθευτεί ούτε πινακίδες για τους χώρους διαφυγής που έχουν καθοριστεί - πολλοί από τους οποίους είναι και με δυσκολίες στην πρόσβαση - ούτε φυλλάδια ενημέρωσης του πληθυσμού, ούτε έχει το προσωπικό για να διατεθεί σε όλες τις περιοχές που τυχόν θα πληγούν. Αλλο ένα ζήτημα είναι ότι άνθρωποι που φοβούνται να διαμείνουν στα σπίτια, γιατί πιθανώς αυτά έχουν προβλήματα, δεν μπορούν να μείνουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο.
Σε έναν από τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, το νοσοκομείο - που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - είναι υποστελεχωμένο, με βασικές ειδικότητες να λείπουν, όπως παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου, και συνολικά με το 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του κλιμακίου με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι «δευτεροβάθμιο», που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.
«Η όλη κατάσταση η οποία είναι σε εξέλιξη, με απρόβλεπτα φαινόμενα, προκαλεί έντονη ανησυχία και στα Δωδεκάνησα, με δημάρχους να κλείνουν προληπτικά τα σχολεία. Είναι τραγικό σε μια περιοχή όπως το Νότιο Αιγαίο, με συχνή σεισμική δραστηριότητα, να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα αντισεισμικός έλεγχος στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων», καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση».