ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασφαλιστεί το εισόδημα σε όλους τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ

Εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι παλεύουν να επιβιώσουν και η κυβέρνηση τους εμπαίζει

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα από το αρμόδιο υπουργείο να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να διασφαλιστούν η απορρόφηση στα προγράμματα απασχόλησης και το εισόδημα όλων των απολυμένων, αλλά και για το πότε θα υπογραφεί η περιβόητη ΚΥΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης παραθέτουν χαρακτηριστικές αναφορές και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με τη διασφάλιση όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, που έρχονται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όπως και με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός απολυμένων παραμένουν εκτός προγράμματος απασχόλησης και μέτρων στήριξης.

Θυμίζοντας τις τότε τοποθετήσεις της κυβέρνησης οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν δήλωση της τότε υπουργού Εργασίας κας Μιχαηλίδου σε τηλεοπτικό σταθμό τον Μάη του 2024, μία μέρα πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την απόλυση όλων των εργαζομένων: «Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων. Μιλάμε για το σύνολο, γύρω στους 850 ανθρώπους. 700 οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και γύρω στους 150 οι οποίοι είναι σε υποεργολαβίες, που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ(...) και στους 850 βρίσκουμε εργασία (...) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (...)».

Θυμίζουν επίσης την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (13 Μάη 2024) μετά τη συνάντηση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αλλά και την αναφορά του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά, τον Ιούνη 2024 στη Βουλή, ότι «πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους στον οικισμό. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με τους εργαζόμενους, σε τακτά χρονικά διαστήματα που συναντιόμαστε (...) Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα, για την κάλυψη των εργαζομένων, μέχρι την επαναλειτουργία της. Αυτά κατά γράμμα εφαρμόζονται (...)».

Ωστόσο, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις απολύσεις όλων των εργαζομένων, ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για δύο κατηγορίες απολυμένων - συγκεκριμένα, τους απολυμένους από τις εργολαβίες και όσους είχαν παράλληλο επάγγελμα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, οι οποίοι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα.

Ιδιαίτερα μάλιστα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αυτό συμβαίνει «παρά το γεγονός ότι η παρ. 4 του άρθρου 97 του ν.4941/2022 ορίζει ότι: Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καταρτίζει, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης, ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, για τους απολυθέντες της παρ. 1 άνω των πενήντα πέντε (55) ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, καθώς και άλλες ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων, ή και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου...».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ενημερωθούν «ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων» και «πότε θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια για να ρυθμιστούν τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν δεκάδες απολυμένους της ΛΑΡΚΟ».

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ - ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν για μεροκάματα, ένσημα, ασφάλεια

Ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα στις 13 Φλεβάρη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οικοδόμοι και τεχνικοί, που με τα σωματεία τους οργανώνουν τη 48ωρη απεργία στις 12 - 13 Φλεβάρη, τη δεύτερη μέρα της οποίας θα πραγματοποιήσουν και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα «οργώνουν» γιαπιά και εργοτάξια, οι οικοδόμοι οργανώνονται για τη μεγάλη «κάθοδο», κανονίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μη λείψει κανείς από τον σημαντικό αυτό σταθμό για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης, τις αυξήσεις στα μεροκάματα και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Στην Αθήνα, την πρώτη μέρα της απεργίας, στις 12 Φλεβάρη, θα γίνει συγκέντρωση, και πάλι στις 12 μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου θα γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων, από τους οποίους η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα περιμένουν και απαιτούν να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές μόνο αν ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Επίσης την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην Πάτρα (10.30 π.μ. στο ΣΕΠΕ ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών), στη Ζάκυνθο (10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο) και σε άλλες περιοχές.

«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, που τους κάνουν πλάτες εις βάρος της δικής μας ζωής». Ακόμα, προβάλλει επιτακτικά τα αιτήματα για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων», για την επικόλληση όλων των ενσήμων, και απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους απεργούς που θα διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη.

«Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο», που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα, ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις, με αναφορές σε περιστατικά και προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη όπως και στις προηγούμενες απεργίες του κλάδου να νεκρώσουν οικοδομές και έργα, κάθε κατασκευή, να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης σε εργοδοσία και κυβέρνηση, για την ικανοποίηση και των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, όπως είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Οι περιοδείες στα έργα και τις οικοδομές θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία μέρα πριν την απεργία, ενώ καθημερινά το Συνδικάτο οργανώνει συζητήσεις και ενημερώσεις και στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο, ταυτόχρονα προπαγανδίζοντας πλατιά στον λαό, με πανό και αφίσα, τη 48ωρη απεργία του κλάδου.

Μισθωτοί - Τεχνικοί σε κοινό απεργιακό βηματισμό

Σε 48ωρη απεργία προχωρά στις 12 και 13 Φλεβάρη και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και αναδεικνύει το ζήτημα ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται «από το πόσες δυνάμεις θα μπουν στη μάχη, γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς, με την προετοιμασία της απεργιακής κλιμάκωσης μέσα σε κάθε χώρο εργασίας».

Συνελεύσεις στα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Μπροστά στη 48ωρη απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματά του, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της δράσης για την επιτυχία της κινητοποίησης. Συνελεύσεις θα γίνουν: Σήμερα Παρασκευή στα Παραρτήματα Βορειοανατολικών Συνοικιών (7 μ.μ., 4ο Δημοτικό Σχολείο, Λεονταρίου 5 στην Παλλήνη) και Βύρωνα - Ζωγράφου (7 μ.μ., Περιάνδρου 18). Αύριο Σάββατο στο Παράρτημα Κέντρου (7 μ.μ., Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

24ωρη απεργία και στη Ναυπηγοεπισκευή στις 13 Φλεβάρη

Σε απεργία στις 13 Φλεβάρη και συμμετοχή σε συγκέντρωση που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας τη μέρα εκείνη μαζί με τους εργαζόμενους στις κατασκευές - που θα βρίσκονται στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους - προχωρούν το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, προβάλλοντας τα αιτήματα για επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και εντατικοποίησης των ελέγχων για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

«Είναι μία απεργία», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «που πρέπει όλοι μας να δώσουμε δυναμικό "παρών" γιατί, όπως το έχει αποδείξει η ζωή, ό,τι έχουμε πετύχει είναι αποτέλεσμα της δυναμικής - μαζικής παρουσίας όλων μας. Ετσι πρέπει να είναι μαζική και δυναμική η παρουσία μας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους οικοδόμους που τη μέρα αυτή θα είναι και εκείνοι σε απεργιακή κινητοποίηση».

Την απόφαση πήραν σε κοινή συνεδρίασή τους τα ΔΣ των δύο σωματείων, κατά την οποία διαμόρφωσαν ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης που ακόμα προβλέπει:

«Συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα των Τεμπών και για να μη γίνουν οι χώροι εργασίας μας νέες "κοιλάδες των Τεμπών".

Συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά την Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2025 για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Μια προσπάθεια που στόχο έχει να ανοίξει ένα κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων για αυτό το ζήτημα.

Συμμετοχή στη συγκέντρωση στην οποία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έξω από τα γραφεία της "doValue" την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ