Εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι παλεύουν να επιβιώσουν και η κυβέρνηση τους εμπαίζει
Στην Ερώτηση οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης παραθέτουν χαρακτηριστικές αναφορές και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με τη διασφάλιση όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, που έρχονται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όπως και με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός απολυμένων παραμένουν εκτός προγράμματος απασχόλησης και μέτρων στήριξης.
Θυμίζοντας τις τότε τοποθετήσεις της κυβέρνησης οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν δήλωση της τότε υπουργού Εργασίας κας Μιχαηλίδου σε τηλεοπτικό σταθμό τον Μάη του 2024, μία μέρα πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την απόλυση όλων των εργαζομένων: «Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων. Μιλάμε για το σύνολο, γύρω στους 850 ανθρώπους. 700 οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και γύρω στους 150 οι οποίοι είναι σε υποεργολαβίες, που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ(...) και στους 850 βρίσκουμε εργασία (...) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (...)».
Θυμίζουν επίσης την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (13 Μάη 2024) μετά τη συνάντηση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αλλά και την αναφορά του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά, τον Ιούνη 2024 στη Βουλή, ότι «πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους στον οικισμό. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με τους εργαζόμενους, σε τακτά χρονικά διαστήματα που συναντιόμαστε (...) Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα, για την κάλυψη των εργαζομένων, μέχρι την επαναλειτουργία της. Αυτά κατά γράμμα εφαρμόζονται (...)».
Ωστόσο, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις απολύσεις όλων των εργαζομένων, ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για δύο κατηγορίες απολυμένων - συγκεκριμένα, τους απολυμένους από τις εργολαβίες και όσους είχαν παράλληλο επάγγελμα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, οι οποίοι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα.
Ιδιαίτερα μάλιστα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αυτό συμβαίνει «παρά το γεγονός ότι η παρ. 4 του άρθρου 97 του ν.4941/2022 ορίζει ότι: Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καταρτίζει, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης, ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, για τους απολυθέντες της παρ. 1 άνω των πενήντα πέντε (55) ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, καθώς και άλλες ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων, ή και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου...».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ενημερωθούν «ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων» και «πότε θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια για να ρυθμιστούν τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν δεκάδες απολυμένους της ΛΑΡΚΟ».