Στη Σαντορίνη αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός
INTIME NEWS |
Με κορδέλες στα επικίνδυνα σημεία της Καλντέρας επιχειρούν οι τοπικές αρχές να αποφύγουν τα χειρότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση |
Τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί μια εικόνα «ετοιμότητας», με μεταφορά πυροσβεστών, τεχνικών, ηλεκτρολόγων και μηχανημάτων στο νησί της Σαντορίνης. Στήνεται έτσι το «ντεκόρ» για τη σημερινή επίσκεψη στο νησί του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια.
Είναι μια κατάσταση που την έχουμε δει σε περιόδους καταστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η ασφάλεια και η ζωή του λαού εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο από την επιλεκτική «ανικανότητα» του κράτους να τον προστατεύσει.
Και χθες συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα, με δονήσεις μέχρι και 4,6 Ρίχτερ, ενώ οι επιστήμονες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μεγαλύτερο σεισμό.
Οπως σημείωνε και η Διεπιστημονική Επιτροπή του ΕΚΠΑ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν έχει σημειωθεί ο κύριος σεισμός - μέχρι στιγμής το ανώτερο μέγεθος ήταν την Τετάρτη το βράδυ, με 5,2 Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων βρίσκονται γύρω από τη βραχονησίδα Ανυδρη, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ παρακολουθείται και η σεισμικότητα στα δύο ηφαίστεια, στο νησί Καμμένη και του υποθαλάσσιου Κολούμπο.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή».
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους, ούτε και την ακριβή προέλευσή του, και είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προετοιμασμένοι τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, όσο και για την εκδήλωση μιας ηφαιστειακής κρίσης, όπως αυτή της Σαντορίνης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα επίκεντρα των σεισμών στις Κυκλάδες έως τώρα καταγράφονται κοντά στην Ανυδρη. Και, όπως επεσήμανε, οι ηφαιστειολόγοι - ιδίως στο εξωτερικό - ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης ίσως κινείται προς τα ανατολικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικής έκρηξης.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός τσουνάμι, δήλωσε: «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ινδονησία. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανέναν τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό. Από την άλλη πλευρά, αν τύχει και είναι άνθρωποι στην παραλία και δεν απομακρυνθούν, μπορεί να παρασυρθούν».
Τέλος, σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης ο Κ. Συνολάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι αύριο σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό, κάτι που θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Ηφαιστειακού και Σεισμικού Κινδύνου.
Το φαινόμενο των κατολισθήσεων απασχολεί κατά κύριο λόγο τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, που επισημαίνει: «Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά, ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται. Περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχών, και ολισθήσεις εδαφών».
Από τις 27 Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως Κόκκινη Παραλία, Παραλία Βλυχάδας, Ορμος Αθηνιού, περίπου 1,5 χλμ. βόρεια του λιμανιού στην περιοχή Ακρα Αλωνάκι, ο Ορμος Αθηνιού στην περιοχή του λιμανιού, το Παλιό Λιμάνι Φηρών, η περιοχή του Ημεροβιγλίου (θέση Σκάρος) και άλλες θέσεις κατά μήκος των πρανών της Καλντέρας.
Οι κατολισθήσεις που προαναφέρθηκαν αποδίδονται στον συνδυασμό και τη συνέργεια πολλών παραγόντων και διεργασιών που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, την τεκτονική και την ηφαιστειότητα στον χώρο αυτόν των Κυκλάδων και στα πετρώματα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού», αναφέρει η Διεπιστημονική Επιτροπή. Ειδικά επισημαίνει τις περιοχές στον παλαιό λιμένα Φηρών και τα ανάντη πρανή της διαδρομής του τελεφερίκ, όπου διέρχονται πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, την περιοχή του οικισμού Κόρφου στη Θηρασιά και το ανάντη μονοπάτι, το λιμάνι του Αθηνιού και τα πρανή του Ορμου Αθηνιού, τις περιοχές Αρμένης και Αμμούδι στη βάση των πρανών κάτω από την Οία.
Υπάρχει όμως και το ζήτημα της άναρχης δόμησης, με τα πολυτελή οικήματα να κρέμονται στον γκρεμό και να είναι αμφίβολο αν σε έναν μεγάλο σεισμό υπάρχει περίπτωση να μην καταρρεύσουν.
Απαντά στην άθλια συκοφαντία από τον αντιπεριφερειάρχη
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει «το παραλήρημα συκοφαντίας και ψέματος, στο οποίο κατέφυγε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, για να απαντήσει στο αίτημά της για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και για τα μέτρα προστασίας των κατοίκων».
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «RealVoice» ο Γ. Λεονταρίτης αναρωτήθηκε για ποιον λόγο έγινε αυτό το αίτημα, αποδίδοντάς το σε προσπάθεια «καπηλείας της αγωνίας των ανθρώπων», σε «πολιτικό καιροσκοπισμό» και σε «πολιτικά μικροοφέλη»!
Απαντώντας σε αυτή την αθλιότητα η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει:
«Τα πολιτικά σωσίβια της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης των προθέσεων αποδεικνύονται πάντα επίκαιρα και κατά τη γνώμη τους χρήσιμα, για να δικαιολογείται η διαρκής γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την ασφάλεια του κόσμου μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, μπροστά στις επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές, μπροστά στους κινδύνους εκεί που πάνε σχολείο τα παιδιά του, εκεί που ταξιδεύει, εκεί που ζει και εργάζεται.
Είναι απόλυτα δική τους η ντροπή γιατί, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι σύμφωνα με το ΕΚΠΑ "άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου" καμία ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και ετοιμότητας δεν είχε γίνει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Τοπική Διοίκηση.
Τι απαντάνε στην ανυπαρξία προσεισμικού ελέγχου των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων; Ηταν ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία τόσο διάστημα που υπήρχε σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβρη ενεργή μικροσεισμική δραστηριότητα μέχρι που κλείσανε αναγκαστικά τα σχολεία, όταν πια άρχισαν να γίνονται δυνατοί οι σεισμοί;
Υπήρχε διεκδίκηση από την Περιφέρεια για στελέχωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης που δουλεύει αυτήν τη στιγμή με το 50% του απαραίτητου προσωπικού; Αυτό το αίτημα για όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο περιφερειάρχης "ποίημα από το 1900"! Μήπως να το επαναλάβει ξανά στους νησιώτες ως απάντηση στην ανάγκη της στελέχωσης του νοσοκομείου σήμερα ο κ. Λεονταρίτης; Δεν θα ντραπεί;
Εχουν προσωπικό όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες Πυροσβεστική, Λιμενικό, δήμοι, η ίδια η Περιφέρεια που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, του οποίου προΐσταται ο περιφερειάρχης, προκειμένου να ανταποκριθούν σ' αυτήν την κρίσιμη κατάσταση;
Η πραγματικότητα δεν καλύπτεται και δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί η πολιτική ευθύνη και όσους τους βαραίνει, για τη διαιώνιση όλων εκείνων των καταστάσεων που τις πληρώνει ο λαός ακόμα και με τη ζωή του.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν να διεκδικούν μαζί με τον κόσμο άμεσα μέτρα για την υπεύθυνη ενημέρωση και την προστασία των κατοίκων.
- Να λάβει η κυβέρνηση τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου. Να διαμορφώσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και τις υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.
- Να καλύψει τώρα τα μεγάλα και τραγικά κενά στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας των νησιών. Να στελεχώσει πλήρως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας.
- Να εξασφαλίσει με δική της ευθύνη την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών με την επίταξη των αναγκαίων πλοίων και αεροπλάνων, καθώς και την κάλυψη βασικών αναγκών (τρόφιμα, νερό, ενέργεια κ.ά.).
- Να γίνει άμεσα ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, τις υπηρεσίες, τις δομές Υγείας, όπως και των κατοικιών και των ξενοδοχειακών μονάδων. Να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις, ώστε εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια.
- Να εξασφαλιστεί το εισόδημα για τους μισθωτούς και επαγγελματίες που πλήττονται από την κατάσταση που έχει προκληθεί από το φαινόμενο».