ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2025
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Απροστάτευτος ο λαός πίσω από τη βιτρίνα του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού

Οσα κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» στην αποστολή του

Η αποστολή του «Ριζοσπάστη», την περασμένη Τρίτη, στη Σαντορίνη, συνοδεύοντας κλιμάκιο του ΚΚΕ, ξεκίνησε από το ιδιωτικοποιημένο αεροδρόμιο στον Μονόλιθο. Στη συνέχεια, στη διαδρομή προς τα Φηρά, αναδύεται όλη η εξέλιξη ενός νησιού που χαρακτηρίζεται «ναυαρχίδα» του «τουριστικού θαύματος», με ελάχιστη πλέον αγροτική παραγωγή, γεμάτο με επιχειρήσεις κάθε είδους για τους επισκέπτες.

Οσο πλησιάζει κανείς στην πρωτεύουσα από το παρωχημένο οδικό δίκτυο, ξεπροβάλλουν τα κλειστά αυτήν την εποχή ξενοδοχεία, τα πολυτελή καταλύματα για λίγους, με το ένα οίκημα πάνω στο άλλο ...για να μη χαθεί ούτε τετραγωνικό τουριστικής εκμετάλλευσης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες εδώ και δεκαετίες αξιοποιούν το ξεχωριστό γεωφυσικό ηφαιστειακό τοπίο, αυτήν την ξεχωριστή άγρια ομορφιά με μόνο κριτήριο το κέρδος.

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα, τις πανάκριβες σουίτες, που η πλειοψηφία του λαού ...βλέπει με το κιάλι, υπάρχει το εχθρικό για τον λαό κράτος, που αφήνει τα λαϊκά στρώματα χωρίς τις αναγκαίες υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, κάτι που φαίνεται ακόμα πιο εμφατικά όταν υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία, όπως η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παρότι οι επιστήμονες - όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» - προειδοποιούσαν από το περασμένο καλοκαίρι ότι υπάρχει μια μικροσεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, έπρεπε να κορυφωθεί από τα τέλη Γενάρη ως σήμερα για να ...πάρει μυρωδιά ο κρατικός μηχανισμός.

Τεράστιες ελλείψεις παντού

Η συζήτηση με κατοίκους και εργαζόμενους που έχουν μείνει στο νησί - είτε επειδή το επέλεξαν είτε επειδή δεν είχαν τα μέσα για να φύγουν, ιδιαίτερα όταν τις πρώτες μέρες τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια βρίσκονταν ...στον θεό - αποκαλύπτει την πλήρη υποστελέχωση βασικών υπηρεσιών.

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κρεμασμένες στα βράχια

Eurokinissi

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κρεμασμένες στα βράχια
Αυτό φαίνεται και τώρα που στο νησί είναι λιγότερος ο πληθυσμός (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) αλλά ειδικά την περίοδο της τουριστικής σεζόν «σπάει κόκαλα», αφού κάθε μέρα βρίσκονται στο νησί τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, 5 έως 7 φορές πάνω από τους κατοίκους του.

Από πού να το πιάσει κανείς... Στην Πυροσβεστική οι ελλείψεις είναι στο 40% των οργανικών θέσεων. 15 πυροσβέστες στο κλιμάκιο και 34 αποσπασμένοι στο ιδιωτικοποιημένο αεροδρόμιο. Το προσωπικό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε δύο περιστατικά. Ιδια κατάσταση στους δημοτικούς υπαλλήλους: Στο 40% οι ελλείψεις προσωπικού, το υπάρχον προσωπικό κάνει τα πάντα ανεξάρτητα από ειδικότητα και χειρίζεται τα λιγοστά μηχανήματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θήρας, Δημήτρης Καλογριάς, μας λέει ότι οι υπηρεσίες είναι στο όριο. «Αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι εργαζόμενοι των 900 ευρώ, οι συμβασιούχοι, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι που "βγάζουν το φίδι από την τρύπα", κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να αντεπεξέλθουν».

Ταυτόχρονα, ως εργαζόμενοι, βιώνουν τα τεράστια προβλήματα της άλλης όψης της Σαντορίνης, «την πανάκριβη στέγη και το πολύ ανεβασμένο κόστος ζωής, αλλά και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, τα παλιά σχολεία, τις υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες».


INTIME NEWS

Οσον αφορά τις υποδομές για την Παιδεία, τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι παλιά, πριν από το 1980, αλλά ο αντισεισμικός πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος γινόταν μέχρι και πριν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα με ...κλήρωση. Τώρα, φυσικά, εκπαιδευτικοί και γονείς απαιτούν να ελεγχθούν πλήρως αφού ολοκληρωθεί το φαινόμενο για να γυρίσουν με ασφάλεια τα παιδιά στα σχολεία.

Τα χάλια του αστικού κράτους

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου είναι ακατάλληλα από άποψη στατικότητας (ακόμα και δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν από το 2018). Είναι ενοικιαζόμενα από την Ενωση Συνεταιρισμού και τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί εναλλακτική.

Χαριτολογώντας, μάλιστα, οι εργαζόμενοι μας λένε ότι το πιο ανθεκτικό κτίριο του νησιού είναι τα γραφεία του Συλλόγου, γιατί πρόκειται για παλιά αποθήκη σιτηρών (σιλό) που δεν έχει τοιχοποιία, παρά μόνο θωρακισμένο μπετόν.

Είναι όμως ενδεικτικό ότι αυτά τα κτίρια του δήμου, όπου γίνονται και όλες οι κυβερνητικές συσκέψεις, στεγάζουν αυτούς που σε έναν μεγάλο σεισμό θα πρέπει να συνδράμουν τους πληγέντες! Ακόμα και η δημοτική αρχή παραδέχτηκε την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών. Οπως φάνηκε, μάλιστα, δεν έχει προμηθευτεί ούτε πινακίδες για τους χώρους διαφυγής που έχουν καθοριστεί ούτε φυλλάδια ενημέρωσης του πληθυσμού.

Οσο για τα κυβερνητικά σχέδια, αυτά είναι στα χαρτιά. Δεν έχει γίνει καμία άσκηση ετοιμότητας ενώ και οι χώροι διαφυγής είναι πολλές φορές χωράφια με συρματοπλέγματα και προβληματική πρόσβαση, ειδικά για ευπαθείς ομάδες.

Η πίσω αυλή

Η κουβέντα με την Βάσω Μαργιώλη, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μια μαχήτρια της ζωής που ήρθε από τη Στερεά πριν από 33 χρόνια στη Σαντορίνη, είναι αποκαλυπτική για ...την πίσω αυλή του τουριστικού νησιού. Πολλές ώρες δουλειάς την περίοδο της σεζόν για τους εργαζόμενους στον τουρισμό - επισιτισμό, με διαμονή και διατροφή τις περισσότερες φορές σε χαμηλό επίπεδο.

Οπως μας λέει η Βάσω, «το Σωματείο παλεύει για να μην κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους, για αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες διαβίωσης και πετυχαίνουμε πράγματα. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αναζητούν ιδιαίτερα άπειρους νέους και νέες για σεζόν, με δέλεαρ μισθούς των 1.500 ευρώ. Τα ωράρια όμως είναι εξουθενωτικά και στο τέλος τους παρακρατούν και για διαμονή».

«Ετσι», καταλήγει, «οι βιοπαλαιστές είναι διπλά θύματα, της εκμετάλλευσης, αλλά και της ανυπαρξίας ουσιαστικών υποδομών».

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει υπηρεσίες σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που θα έπρεπε να έχουν οι εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για νοσοκομείο της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά με ελλείψεις στο 50% του δυναμικού που θα έπρεπε να έχει. Χωρίς παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο και μόλις 27 κλίνες για ένα νησί 20.000 κατοίκων και εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Υποτίθεται μάλιστα ότι καλύπτει και τα γειτονικά νησιά Θηρασιά, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Αμοργό, Ανάφη. Και βέβαια αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας θεριεύει τον ιδιωτικό τομέα με πολυκλινικές και διαγνωστικά κέντρα, που χρυσοπληρώνουν κάτοικοι και επισκέπτες...


Δ. Καρ.


ΣΕΙΣΜΙΚΗ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Τι πρέπει να γίνει και γιατί δεν γίνεται

Eurokinissi

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, και με την πρόσφατη σύσκεψη (5/2) στην οποία συμμετείχαν 3 αρμόδιοι επιστήμονες, προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αξιοποιεί και υιοθετεί τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασαν.

Επιδίωξε επίσης να μετατρέψει τη σύσκεψη σε «εκπαιδευτικό σεμινάριο» για τον λαό της Σαντορίνης και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια εργαλειοποίησης των επιστημονικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων.

Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, διαβεβαίωσε ότι για την πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού συνέβαλαν τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Ομως δεν μπορεί έτσι να κρύψει την πολιτική ευθύνη της για την ανύπαρκτη προετοιμασία μιας πιθανής εκδήλωσης σεισμικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν είναι ηφαιστειακής, τεκτονικής προέλευσης ή αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασής τους.

Η κατάσταση πριν και κατά τη σεισμική δραστηριότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν την εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας έπρεπε να έχουν σχεδιάσει την προστασία του λαού, της οικονομικής - κοινωνικής - περιβαλλοντικής ζωής των νησιών και ιδιαίτερα της Σαντορίνης, την προστασία των αρχαιολογικών χώρων (π.χ. ακρωτήρι κ.λπ.).


INTIME NEWS

Ομως τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

- Ποια είναι η ετοιμότητα του κράτους για την αντιμετώπιση π.χ. σεισμού 6 Ρίχτερ, που όπως εκτιμούν οι επιστήμονες είναι πιθανό να συμβεί;

- Τι θα είχε συμβεί αν ο εκτιμώμενος σεισμός είχε γίνει τις πρώτες μέρες της σεισμικής δραστηριότητας;

- Ποια είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού;

- Είναι προετοιμασμένο το κράτος να αντιμετωπίσει συνδυασμένους κινδύνους, όπως σεισμός, πλημμύρα από έντονη βροχή και ατμοσφαιρική ρύπανση από ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ίδια ή σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας;

- Πόσο έτοιμο είναι το κράτος να αντιμετωπίσει ταυτόχρονη εκδήλωση φυσικού φαινομένου σε άλλη περιοχή της Ελλάδας; Φτάνουν οι πυροσβέστες, οι διασώστες, τα ΕΜΑΚ κ.λπ.;

Η πραγματικότητα είναι ωμή:

- Δεν υπάρχει εξειδικευμένη κρατική υπηρεσία - φορέας που να καλύπτει τη συστηματική, σε επιστημονική βάση έρευνα και παρακολούθηση όλου του ηφαιστειακού τόξου της Σαντορίνης, που αποτελεί αίτημα επιστημονικών φορέων και του λαού της Σαντορίνης. Η παρακολούθηση στο νησί γίνεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), όπου συμμετέχουν ερευνητές και καθηγητές του ΑΠΘ, και για το Κολούμπο από διεθνή ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με καθηγητές από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.


INTIME NEWS

- Δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση των ερευνών και της παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες, τους οποίους ο πρωθυπουργός καθαγίασε, με αγωνία και τεράστιες προσπάθειες να αναγκάζονται να τρέχουν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις έρευνες, ενώ δεν έχουν ούτε ένα κτίριο για να στεγάσουν τις υποδομές τους.

- Από το 2003 μέχρι και το 2022, σε 19 χρόνια δηλαδή, έχει γίνει μόνο μία φορά πρωτοβάθμιος έλεγχος (οπτική εκτίμηση μηχανικού), σε 127 δημόσια κτίρια και κτίρια όπου συγκεντρώνεται κόσμος, ενώ θα έπρεπε κάθε 5 χρόνια να επαναλαμβάνεται ο πρωτοβάθμιος έλεγχος. Από αυτά, τουλάχιστον τα 30 ήταν άμεσης προτεραιότητας τουλάχιστον για δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιηθεί.

- Τεράστιες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο σε προσωπικό, μέσα, χρηματοδότηση. Με παραιτήσεις γιατρών λόγω μη ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου, που δεν τους επέτρεπε τη σωστή άσκηση της ιατρικής. Το σχετικά σύγχρονο κτίριο έχει μετατραπεί σε «ένα πουκάμισο αδειανό». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

- Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

- Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει χωροταξικό σχέδιο που να παίρνει υπόψη του την αντισεισμική προστασία, τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Που να καλύπτει χωροταξικά τις ανάγκες διαφυγής, της διασφάλισης των αναγκαίων και κρίσιμων υποδομών και δικτύων για την προστασία του λαού της Σαντορίνης. Χωροταξικό σχέδιο που ουσιαστικά θα έπρεπε να καθορίζει τις χρήσεις της γης (πού θα οροθετηθούν και ποιες χρήσεις), ώστε να διασφαλίζουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, κοινωνικές και λοιπές υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κ.λπ. Και την αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων από τη δράση φυσικών φαινομένων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, τσουνάμι κ.λπ.).


Eurokinissi

- Οι διαχρονικές διαπιστώσεις περί του υψηλού κινδύνου κατολισθήσεων (που ήδη και σήμερα έχουν καταγραφεί), για όλο σχεδόν το μήκος των πρανών της Καλντέρας, τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού, το οδικό δίκτυο του Ορμου, τις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και τη Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντη περιοχή, Μονοπάτι), και που ιστορικά οι περισσότερες που έχουν συμβεί στο παρελθόν οφείλονται σε σεισμικά γεγονότα εκτός του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης.

Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν πήραν ποτέ μέτρα που π.χ. να απαγορεύουν τη δόμηση στην Καλντέρα, ιδιαίτερα στο «φρύδι», αντίθετα έχουν επιτρέψει την κατασκευή κτισμάτων και τουριστικών επιχειρήσεων (με τι άδειες;) μέσα στο κρατικό κτήμα της Καλντέρας, ενώ για όλες αυτές τις περιοχές έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερος αντισεισμικός κανονισμός και να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια.

- Ο αποχαρακτηρισμός των ιδιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων από δασικές εκτάσεις οδήγησε σε αύξηση της αξίας της γης και της οικοδομικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και σε όλα τα νησιά.

- Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», γνώριζε από τον Σεπτέμβρη του 2024 την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, με έγγραφο που αποσιώπησε και προσπάθησε να εφησυχάσει, για να μη χάσει το τουριστικό κεφάλαιο.

Χάρτης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος απεικονίζει τους σεισμούς στην περιοχή τις τελευταίες 20 μέρες (τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, ώρα 16.10)
Χάρτης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος απεικονίζει τους σεισμούς στην περιοχή τις τελευταίες 20 μέρες (τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, ώρα 16.10)
- Το 2020, επτά χρόνια μετά την ηφαιστειακή έξαρση στη Σαντορίνη (2011 - 2013), διαμόρφωσε στα χαρτιά το σχέδιο «Τάλως» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας.

- Είχε διατηρήσει ως μοναδική εφικτή θαλάσσια διασύνδεση της Σαντορίνης σε έκτακτες καταστάσεις γεωκινδύνου το λιμάνι του Αθηνιού, το οποίο βρίσκεται μέσα στην Καλντέρα και δεν θα λειτουργούσε π.χ. σε περίπτωση ηφαιστειακής δραστηριότητας της Νέας Καμένης.

- Δεν υπήρχε αναλυτικό σχέδιο εκκένωσης από αέρα και θάλασσα. Ηταν ανύπαρκτη η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, των μαθητών κ.λπ.

- Ανύπαρκτες ουσιαστικά οι υποδομές, ενώ οι χώροι υποδοχής δεν εξασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς προσωρινής διαμονής.

- Κανένα μέτρο εξασφάλισης των βασικών αναγκών (διατροφή, νερό, Ενέργεια κ.λπ.).

- Ανύπαρκτη η εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης και διαμονής σε όσους φύγουν από το νησί.

- Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό - μηχανικούς, πυροσβέστες, γενικά προσωπικό που έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, ακριβώς για να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να βρίσκεται εκεί ήδη όταν χρειαστεί να παρέμβει.

Ο κρατικός μηχανισμός τρέχει και δεν φτάνει

Τώρα η κυβέρνηση ενεργοποιεί το γνωστό 112, στέλνει εσπευσμένα μηχανικούς από την Αττική για νέο πρωτοβάθμιο έλεγχο, μόνο των δημόσιων και κρατικών κτιρίων. Ο έλεγχος των κατοικιών είναι ατομική ευθύνη. Εφτασαν από άλλες περιοχές διασώστες ΕΜΑΚ, ΕΜΟΔΕ (αλήθεια, γιατί δεν υπάρχουν μόνιμα στο νησί;), οχηματαγωγά κ.λπ.

Τώρα εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία πυλών έκτακτης ανάγκης στη Βλυχάδα και στο Κολούμπο, που έχει σχεδιαστεί πριν 12 χρόνια (από το 2013), μέσω των οποίων θα είναι εφικτές η θαλάσσια διασύνδεση και η τροφοδοσία της Σαντορίνης εφόσον δεν μπορεί να λειτουργήσει το λιμάνι του Αθηνιού.

Τώρα ανακοινώθηκαν 8 χώροι καταφυγής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, όχι σε σημεία όπου έπρεπε να έχει σχεδιαστεί γι' αυτό αλλά σε σημεία που έτυχε να είναι ακόμα αδόμητα σε πεδινές περιοχές.

Γιατί δεν έγινε

Οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που ούτε καν εξαγγέλλουν τα απαραίτητα έργα και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν και να αποφευχθούν οι τραγικές επιπτώσεις των σεισμών, είναι τεράστιες.

Οπως και η έλλειψη διαχρονικά ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης του κινδύνου από τους σεισμούς, που δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της ανάπτυξης με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο αστικός σχεδιασμός δεν γίνεται με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, γι' αυτό δεν περιλαμβάνει το σύνολο των κινδύνων (αλληλεπίδραση, εξέλιξη, σύνολο παραγόντων), δεν ενσωματώνει τα αναγκαία δεδομένα πραγματικού χρόνου (δηλαδή δεδομένα με βάση την τρέχουσα κατάσταση).

Δεν επαρκούν τα μέσα, οι υποδομές και το προσωπικό για να εφαρμοστούν, δεν υπάρχει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων πέρα από τα χαρτιά, και καμία ουσιαστική ενημέρωση, εκπαίδευση και ασκήσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Γιατί έτσι εξασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα.

Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχουν κάποια μνημόνια ενεργειών. Στην πράξη όμως τα σχέδια δεν καλύπτουν την ανάγκη προστασίας της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Ολες αυτές οι πλευρές δεν αποτελούν τυχαία κενά και ελλείμματα. Σχετίζονται με την ίδια τη φύση του αστικού κράτους και την οικονομική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έχουν ως αποστολή τη διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι' αυτό και δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και εγγενούς ασφάλειας, γι' αυτό και δεν υπάρχουν κριτήρια για τον σχεδιασμό χρήσεων γης που να εξασφαλίζουν τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ δραστηριοτήτων για την ασφάλεια του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αντισεισμική προστασία απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να προωθεί ισόρροπα αφενός δομικού χαρακτήρα, μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και την προστασία των κατασκευών, αφετέρου μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Απαιτεί τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, με κατάργηση της εξουσίας της αστικής τάξης και του κεφαλαίου. Που θα υπηρετεί το σύνολο των διευρυμένων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, και θα εξασφαλίζει την προστασία του λαού από κάθε φυσική καταστροφή και του περιβάλλοντος.

Μόνο ο σοσιαλισμός αντιμετωπίζει συνολικά την Πολιτική Προστασία ως βασικό συστατικό στοιχείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, του υδρολογικού κύκλου. Την πρόληψη των κινδύνων κατά τον σχεδιασμό κάθε εγκατάστασης, υποδομής και εξοπλισμού, όπως επίσης σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού, με τον οποίο θα καθορίσει πότε, πώς και σε ποια περιοχή θα κατασκευαστεί κάθε υποδομή.

Η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στην κατοικία και η κατασκευή σπιτιών και υποδομών με όρους κοινωνικής ιδιοκτησίας επιτρέπουν την ουσιαστική αντισεισμική προστασία, που σήμερα προσκρούει στις νομοτέλειες του ίδιου του καπιταλισμού.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού χρήσεων γης, θα χωροθετούνται οι υπηρεσίες και οι υποδομές έκτακτης ανάγκης, αλλά και θα οργανώνεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών. Θα περιλαμβάνεται και η ουσιαστική προστασία της εργασιακής, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από τεχνολογικούς και φυσικούς κινδύνους.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι είναι ίδιος ο ένοχος, ίδιος ο αντίπαλος που καταστρέφει δάση, λαϊκές περιουσίες, καλλιέργειες κ.λπ., που αδιαφορεί και για την αντισεισμική προστασία, που επιδιώκει την ένταση της εκμετάλλευσης και καταδικάζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε μισή ζωή.

Τι πρέπει να γίνει

-- Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του πληθυσμού από την παιδική ηλικία, με αντισεισμική αγωγή σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης.

-- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και προστασία, και όχι για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

-- Ολοκλήρωση άμεσα του ελέγχου χώρων όπως τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια, ελέγχων σε ιδιωτικά κτίρια, με προτεραιότητα αυτά που στεγάζουν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με συνάθροιση πλήθους.

-- Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων Πολιτικής Προστασίας με πόρους, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και μέσα.

-- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της έρευνας και τη διαρκή επικαιροποίηση των αντισεισμικών προδιαγραφών και κανονισμών, με κριτήριο την ασφάλεια.

-- Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ιδρύματα Πρόνοιας - νοσοκομεία.

-- Ουσιαστική αναβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

-- Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων - ανοιχτών χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Ανάπτυξη και νέων ελεύθερων χώρων.

-- Συγκοινωνιακός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός, ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προσβάσεις και οδούς διαφυγής του πληθυσμού.

-- Σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου, άμεση και ουσιαστική στήριξη - αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Αμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων, πρόγραμμα γρήγορων ελέγχων και αποκατάστασης βλαβών. Ειδικά και επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο.


Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ