Η 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Φλεβάρη που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις Κατασκευές αποτελεί μάλιστα την τρίτη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς Οικοδόμοι και Τεχνικοί μετρούν ήδη στο ενεργητικό τους δύο κλαδικές απεργίες (6 Νοέμβρη και 22 Γενάρη), καθώς και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία (20 Νοέμβρη).
Κλιμακώνοντας λοιπόν τον αγώνα τους με αιχμή τα αιτήματα για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα Συνδικάτα Οικοδόμων από όλη τη χώρα προετοιμάζουν την κάθοδο των απεργών την Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Η κινητοποίηση θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.
Αύριο, πρώτη μέρα της απεργίας, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων. Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα περιμένουν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές μόνο αν ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Και στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και συσκέψεις το Συνδικάτο Οικοδόμων δίνει τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, ενώ προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή και στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα.
Επίσης αύριο Τετάρτη, πρώτη μέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις (Πάτρα, 10.30 π.μ. ΣΕΠΕ. Ζάκυνθο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Χανιά, 10 π.μ. ΠΕΚΑ. Καλαμάτα, 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο).
«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες τους κάνει πλάτες, εις βάρος της δικής μας ζωής».
Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της απαιτούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Σε 48ωρη απεργία προχωρά στις 12 και 13 Φλεβάρη και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και αναδεικνύει το ζήτημα ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται «από το πόσες δυνάμεις θα μπουν στη μάχη, γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς, με την προετοιμασία της απεργιακής κλιμάκωσης μέσα σε κάθε χώρο εργασίας».
Στη 48ωρη απεργία συμμετέχει και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.«Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Κατασκευών παλεύουμε μαζί! Για αυξήσεις στα μεροκάματα και για να μη θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζει.
Στο μεταξύ, και ενώ οι Οικοδόμοι τον περασμένο Γενάρη έχασαν στο μεροκάματο πέντε συναδέλφους τους σε εργατικά «ατυχήματα», δεν περνάει μέρα που να μην αποκαλύπτονται οι παγίδες θανάτου στα εργοτάξια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, και ενώ είχε πέσει πια το σκοτάδι, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και του Συνδικάτου Οικοδόμων σταμάτησε δημοτικά έργα ανάπλασης (επέκτασης πεζοδρομίων) που πραγματοποιούνταν στην παραλία του Αργοστολίου.
Μέσα στη νύχτα, υπό το φως ενός προβολέα (!) και των κολόνων φωτισμού, μια πρέσα βρισκόταν στην άκρη του δρόμου και έριχνε τσιμέντο στην άλλη άκρη, ενώ από κάτω περνούσαν αυτοκίνητα, δηλαδή δεν είχε καν διακοπεί η κυκλοφορία...
Δηλαδή, πέντε εργαζόμενοι, οδηγοί και πεζοί έθεταν τις ζωές τους σε κίνδυνο γιατί έτσι αποφάσισε ένας εργολάβος, με την ανοχή της δημοτικής αρχής.
Η παρέμβαση των συνδικαλιστικών φορέων σταμάτησε τα έργα, ενώ απαιτήθηκε να βρεθούν άμεσα τόσο ο υπεύθυνος εργολάβος του έργου όσο και ο δήμαρχος, ο οποίος παρά τις κλήσεις των συνδικαλιστών του ΕΚΚ-Ι παρέμεινε άφαντος.
Σε απεργία στις 13 Φλεβάρη προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με απόφαση του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, προβάλλοντας τα αιτήματα για επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Οι απεργοί θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας τη μέρα εκείνη μαζί με τους οικοδόμους και τους τεχνικούς, που θα βρίσκονται στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους.
Την απόφαση πήραν τα ΔΣ των δύο σωματείων σε κοινή συνεδρίασή τους, κατά την οποία διαμόρφωσαν ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης. Τα συνδικάτα καλούν ακόμα στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αύριο, Τετάρτη 12 Φλεβάρη, και στη συγκέντρωση στην οποία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έξω από τα γραφεία της «doValue» την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι οι υποσχέσεις που δίνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά) για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στο Δημόσιο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), σχολιάζοντας τα όσα προέκυψαν από τις συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με εκπροσώπους των παραπάνω κομμάτων στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι συνάντηση έγινε και με το ΚΚΕ, με το Κόμμα να ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει με κάθε μέσο το δίκαιο αίτημα για επαναφορά των Δώρων που κόπηκαν από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, κάτι που έχει κάνει άλλωστε και με τρεις προτάσεις νόμου και εφτά τροπολογίες, οι οποίες απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τα παραπάνω κόμματα.
Από τις συναντήσεις με τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, σημειώνει η ΔΑΣ, προκύπτει ότι «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τα κόμματα που κυβέρνησαν, ψήφισαν και διατήρησαν όλες τις περικοπές στους μισθούς μας».
Το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε τη σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού, απορρίπτοντας ουσιαστικά το δίκαιο αίτημα για άμεση επαναφορά 13ου και 14ου, ενώ απέφυγε ακόμα και να προσδιορίσει πότε και πώς θα γίνει πράξη η «υπόσχεσή» του. Επικαλέστηκε άλλωστε το γνωστό πρόσχημα για τις περικοπές, αφού όπως είπε έχει το «βλέμμα και στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», γι' αυτό και «δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει επαναφορά σταδιακά με αφετηρία τον 13ο μισθό»! Δηλαδή συνέδεσε «την κατάργησή τους όσο και - ακόμη περισσότερο - την επαναφορά τους με τις "αντοχές της οικονομίας" και τους "δημοσιονομικούς περιορισμούς"». Ακόμα εξέφρασε «την "αταλάντευτη στήριξή του" στις πολεμικές δαπάνες και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, επικαλούμενος την αναγκαιότητα αυτών των δαπανών έναντι της στήριξης των μισθών των εργαζομένων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την τροπολογία του για την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, χωρίς όμως «να αμφισβητήσει στο ελάχιστο την αρχική κατάργησή τους». Αλλωστε, στις πρώτες γραμμές της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «...σήμερα εκλείπουν οι δημοσιονομικοί λόγοι που επέβαλαν τις περικοπές..."». Μια αντίληψη δηλαδή «που συνδέει τα εργατικά δικαιώματα με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα, αντί να τα αναγνωρίζει ως αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις των εργαζομένων». Ενώ όταν ήταν κυβέρνηση δεν πήρε καμία πρωτοβουλία αποκατάστασης και εφαρμόζοντας το ενιαίο μισθολόγιο διατήρησε τις μνημονιακές περικοπές.
Αντίστοιχη ήταν και η στάση της Νέας Αριστεράς, η οποία εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την αποκατάσταση των αδικιών και την επιστροφή των Δώρων, αλλά δικαιολόγησε πλήρως τις μισθολογικές περικοπές που είχαν επιβληθεί την περίοδο που στελέχη της βρίσκονταν στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενη τις «ειδικές συνθήκες» της εποχής.
Ολα αυτά τα κόμματα, με διαφορετική φρασεολογία αλλά κοινή στάση, εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, καταγγέλλει η ΔΑΣ. Οι δήθεν υποστηρικτικές τοποθετήσεις τους είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, τώρα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και γνωρίζουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να υλοποιήσει τέτοια μέτρα. Οταν όμως είχαν κυβερνητική εξουσία, όχι μόνο δεν αποκατέστησαν τις απώλειες των εργαζομένων, αλλά διατήρησαν και επέκτειναν το αντεργατικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, καταδικάζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους σε εξευτελιστικούς μισθούς.
Μοναδική εξαίρεση, αναφέρει η ΔΑΣ, αποτέλεσε η στάση του ΚΚΕ, το οποίο διαχρονικά πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, καταθέτοντας από το 2015 έως τώρα 3 προτάσεις νόμου και 7 τροπολογίες για την αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού και για την αύξηση των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο. Προτάσεις που κανένα κόμμα δεν στήριξε όταν κατατέθηκαν. Το ΚΚΕ επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ότι μόνο μέσα από τη συλλογική πάλη μπορεί να υπάρξει πραγματική δικαίωση των αιτημάτων μας.
Η ΔΑΣ τονίζει ότι η μόνη απάντηση είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου! Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επισημαίνει, «δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των υποσχέσεων και των ανέξοδων διακηρύξεων» και τους καλεί να διεκδικήσουν αυξήσεις 20% στους μισθούς, ΣΣΕ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού κ.ά.
Ακόμα να απαιτήσουν να μη γίνει καμία συγκάλυψη των αιτιών και των υπευθύνων για το έγκλημα στα Τέμπη, για λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδες των Τεμπών» και για την ικανοποίηση συνολικότερα των εργατικών - λαϊκών αναγκών.