Από την πανηγυρική υποδοχή των απελευθερωμένων Παλαιστινίων κρατουμένων το Σάββατο στη Ραμάλα |
Η στάση αυτή έκανε τη Χαμάς να ανακοινώσει χτες βράδυ την αναστολή της διαδικασίας ανταλλαγής ομήρων μέχρι νεοτέρας, με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο να απαντά θέτοντας τον κατοχικό στρατό σε ύψιστη ετοιμότητα και με ισραηλινά drones να αρχίζουν άμεσα τρομοκρατικές πτήσεις πάνω από περιοχές της Γάζας.
Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σε συνέντευξη που έδωσε στο Fox News ξεκαθάρισε πως οι Παλαιστίνιοι που θα υποχρεωθούν να φύγουν από την Γάζα δεν θα έχουν «δικαίωμα να επιστρέψουν», επειδή τάχα θα έχουν εξασφαλίσει «όμορφα σπίτια» κάπου αλλού...
«Νομίζω μπορώ να κάνω συμφωνία με την Ιορδανία και με την Αίγυπτο... παίρνουν δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο...», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του την Κυριακή εξάλλου ο Τραμπ δήλωσε ότι «είμαι αποφασισμένος να αγοράσω και να αποκτήσω τη Γάζα».
Ο Εζάτ Ρασκ, στέλεχος της Χαμάς, απάντησε τονίζοντας: «Η Γάζα δεν είναι ιδιοκτησία προς πώληση και αγορά. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης μας».
Από την πλευρά του, μιλώντας στην Κνέσετ μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ «ποτέ δεν ήταν πιο δυνατό», χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Τραμπ «ιστορική».
Αναφερόμενος στην πρόταση Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, είπε πως πρόκειται για... «ένα νέο και δημιουργικό όραμα» και πως έμεινε με την εντύπωση πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι αποφασισμένος να το εφαρμόσει».
«Εχω επιστρέψει με ένα όραμα χωρίς τη Χαμάς και χωρίς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ξέρουμε τι είναι πλήρης νίκη και δεν θα τα παρατήσουμε» ανέφερε.
Σε συνέντευξή του εξάλλου ο Νετανιάχου «πρότεινε» προκλητικά να χρησιμοποιηθεί η γη της Σαουδικής Αραβίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους...
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να «αποσπάσει την προσοχή» από τα συνεχιζόμενα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της «εθνοκάθαρσης», προσθέτοντας: «Το βασίλειο επιβεβαιώνει ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στη γη του και δεν είναι εισβολείς ή μετανάστες σε αυτήν που μπορούν να απελαθούν όποτε το επιθυμεί η βάναυση ισραηλινή κατοχή».
Στις δηλώσεις Νετανιάχου αντέδρασαν επίσης έντονα το Κατάρ, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες.
Ενώ εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο και εν αναμονή της συνάντησης του Ντ. Τραμπ με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' στον Λευκό Οίκο, έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι, που συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο. Ο Αμπντελάτι αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.
Παράλληλα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για τη Γάζα και τις εξελίξεις στην περιοχή στις 27 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο Τραμπ αποδοκίμασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν που δήλωσε ότι «οι προτάσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη Γάζα υπό την πίεση του σιωνιστικού λόμπι δεν έχουν τίποτα άξιο προσοχής ή συζήτησης». Πρόσθεσε πως η Παλαιστίνη «ανήκει στους Παλαιστινίους και κανείς δεν έχει τη δύναμη να απομακρύνει τους ανθρώπους της Γάζας από την αιώνια πατρίδα τους».
Στο μεταξύ, σχετικά διφορούμενη στάση τήρησε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ. Ερωτηθείς εάν το σχέδιο του Τραμπ ήταν αποδεκτό για τη Μόσχα, απάντησε: «Αξίζει να περιμένουμε κάποιες λεπτομέρειες εδώ αν μιλάμε για ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης. Μιλάμε για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν εκεί, και αυτό είναι πιθανώς το κύριο ζήτημα».
Χτες επέστρεψε από το Κατάρ χαμηλόβαθμη ισραηλινή αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί εκεί στο τέλος της περασμένης βδομάδας, θεωρητικά για διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η 5η ανταλλαγή κρατουμένων στο πλαίσιο της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απελευθέρωσε 3 Ισραηλινούς άνδρες ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα και το Ισραήλ απελευθέρωσε 183 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ και των συμμάχων του εστίασε στην εικόνα των τριών αδυνατισμένων και εξασθενημένων Ισραηλινών ομήρων, μιλώντας για «έγκλημα πολέμου», επιχειρώντας να «σβήσει» το γεγονός ότι το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος επί 15 μήνες παράλληλα με τις χιλιάδες βόμβες χρησιμοποιούσε τον βάρβαρο αποκλεισμό, τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την πείνα ως όπλο εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας...
Στα «ψιλά» επιχειρήθηκε να περάσουν και οι καταγγελίες των απελευθερωμένων Παλαιστινίων κρατούμενους για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, όπως και ότι 7 από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία...
Στο μεταξύ, οι άμαχοι της Γάζας συνεχίζουν να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο σκότωσε τουλάχιστον 4 αμάχους, αλλά και από τα ετοιμόρροπα ερείπια ή τις εκρήξεις βομβών που δεν είχαν ως τότε εκραγεί.
Σε ένα τέτοιο φόντο, στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν χθες το Ισραήλ πως παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας. Ανακοίνωσαν πως η απελευθέρωση ομήρων το ερχόμενο Σάββατο θα καθυστερήσει μέχρι νεοτέρας, λόγω καθημερινής παραβίασης των όρων της συμφωνίας.
Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως από την έναρξη της εκεχειρίας στις 19/1 οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει δεκάδες άλλους.
Στο μεταξύ εντείνεται η ισραηλινή κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.
Το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά δύο νεαρές γυναίκες, εκ των οποίων η μία έγκυος οκτώ μηνών.
Παράλληλα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε με νέα κλιμάκωση των εισβολών και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.
Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Αρχή κυκλοφόρησε διάταγμα με το οποίο ανακοινώνεται πως αλλάζει το σύστημα χορήγησης επιδομάτων πρόνοιας στις οικογένειες Παλαιστινίων των οποίων τα μέλη σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν ή τραυματίστηκαν σε ένοπλες επιθέσεις αντίστασης στο κατοχικό κράτος - ένα θέμα που έθετε έντονα το Ισραήλ. Σε σχετική είδηση του πρακτορείου WAFA αναφέρεται πως με το διάταγμα αναδιαρθρώνεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πως πλέον θα ισχύουν κριτήρια όμοια με αυτά που ισχύουν στις υπηρεσίες πρόνοιας άλλων χωρών...
Ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από το Ισραήλ και «ψήνεται» νέα «παράταση» στην παραμονή των Ισραηλινών εισβολέων
Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το Σάββατο στον Λίβανο, μετά από απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη σύνθεσή της, την ίδια ώρα που συνεχίζονται επιθέσεις στη χώρα από το Ισραήλ αλλά και μεθοριακές συγκρούσεις με δυνάμεις των τζιχαντιστών της Συρίας, ενώ «ψήνεται» και νέα «παράταση» στην παραμονή των Ισραηλινών εισβολέων στον νότιο Λίβανο...
Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στον Λίβανο αποτελεί συνέχεια στις έντονες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μετά τη δολοφονική πολεμική επίθεση του Ισραήλ και τη συμφωνία εκεχειρίας που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού, διασφαλίζοντας ρόλο «εγγυητή» στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, καθώς και το «δικαίωμα» του Ισραήλ να εξαπολύει νέες επιθέσεις όταν κρίνει ότι απειλείται η «ασφάλειά» του.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Γενάρη εκλέχθηκε Πρόεδρος του Λιβάνου ο Ζοζέφ Αούν, μέχρι τότε αρχηγός του στρατού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων. Λίγες μέρες αργότερα ο Αούν όρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Ναουάφ Σαλάμ, που μέχρι τότε ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Το Σάββατο, μετά από παζάρια τριών βδομάδων, καταλήχθηκε η σύνθεση της νέας 24μελούς κυβέρνησης, οι θέσεις της οποίας μοιράστηκαν ανάλογα με τις θρησκευτικές σέχτες της χώρας, σύμφωνα με το σύστημα και την πρακτική που διαιωνίζουν τη διαίρεση του λιβανέζικου λαού με βάση τη θρησκεία.
Μόλις μία μέρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, την Βηρυτό επισκέφθηκε η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Morgan Ortagus, η οποία δήλωσε απροκάλυπτα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ζ. Αούν, ότι έχουν «καθοριστεί σαφείς κόκκινες γραμμές από τις Ηνωμένες Πολιτείες» ότι η Χεζμπολάχ δεν θα είναι «μέρος της κυβέρνησης», με αντάλλαγμα κάποιες αδιόρατες υποσχέσεις για «οικονομική υποστήριξη» του Λιβάνου.
Από τη νέα κυβέρνηση, το σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιιτικό κίνημα Αμάλ επέλεξε 4 υπουργούς και έδωσε την έγκρισή του για έναν πέμπτο. Ως εκ τούτου το μπλοκ της Χεζμπολάχ δεν έχει το απαιτούμενο 1/3 μελών του υπουργικού συμβουλίου που θα του επέτρεπε να ασκεί «βέτο» σε αποφάσεις που απαιτούν την πλειοψηφία των 2/3.
Αντίθετα, ενισχυμένη παρουσία στη νέα κυβέρνηση εξασφαλίζει το χριστιανικό κόμμα των «Λιβανέζικων Δυνάμεων», σφοδρός αντίπαλος της Χεζμπολάχ. Μετά από χρόνια που βρισκόταν εκτός του υπουργικού συμβουλίου, θα έχει 4 υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας.
Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ελπίζει πως θα ξαναχτίσει τα κρατικά θεσμικά όργανα του Λιβάνου και θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις».
«Μεταρρυθμίσεις» ζήτησε και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάγια Κάλας.
Η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων σε νότιο και ανατολικό τμήμα, που παρά την παράταση της εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη ως τις 18/2, που συνεχίστηκαν μέσα στο τελευταίο τριήμερο.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά ακόμα και αυτήν την «συμφωνία εκεχειρίας» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο στον Λίβανο, εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 Λιβανέζους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Συρία στην περιοχή Τζανάτα, σύμφωνα με το λιβανέζικο «Naharnet».
Την Κυριακή ακολούθησαν νέες επιδρομές στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκε «αποθήκη της Χεζμπολάχ».
Χτες εξάλλου το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ζήτησε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στην Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την παράταση της παραμονής του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενος ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν έχει αναπτυχθεί αποτελεσματικά και δεν εμποδίζει τη Χεζμπολάχ να αναδιοργανωθεί.
Στο μεταξύ, εντείνονται επιθέσεις στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου από Σύρους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS του νέου Προέδρου Α. αλ Σαράα, που έχουν αναλάβει «αποστολή» να κλείσουν τις χερσαίες οδούς μεταφοράς όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.
Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν πως τα τελευταία τρία 24ωρα σκοτώθηκαν 3 Λιβανέζοι στρατιώτες και πάνω από 10 πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ από συριακής πλευράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον ένας στρατιώτης και ένας πρόσφυγας.
Σε επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, Σύροι τζιχαντιστές απήγαγαν 16 γυναικόπαιδα από τα περίχωρα του παραμεθόριου χωριού Χαουίκ, αφού τοπικές ένοπλες φατρίες είχαν απαγάγει 2 Σύρους ενόπλους. Οι όμηροι τελικά απελευθερώθηκαν το Σαββατοκύριακο με παρέμβαση του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και μετά την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων.
Πρόσφατη ανακοίνωση των ένοπλων ομάδων που ελέγχουν τα ορεινά χωριά του Λιβάνου Κάλαατ αλ-Σάμπεχ, Δίκμπα, Σάχλατ αλ-Μάα και την κωμόπολη Χάουρ Ταάλα στην κοιλάδα Μπεκάα, αναφέρει ότι θα συνεχίσουν «να προασπίζουν τα εδάφη του Λιβάνου».
Παράλληλα η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε την Κυριακή ότι ισραηλινές επιδρομές σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της συριακής επαρχίας Σουέιντα είχαν στόχο αποθήκη πυρομαχικών.
Σε ένα τέτοιο φόντο, επικοινώνησαν τηλεφωνικά το Σάββατο οι Πρόεδροι Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, και Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Ο Αούν αφού συγχάρηκε τον τζιχαντιστή αλ Σαράα για την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, του ζήτησε να συμβάλει στην επικράτηση της ηρεμίας στην λιβανο-συριακή μεθόριο.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, οι δύο Πρόεδροι «συμφώνησαν» στην ανάγκη ασφάλειας στη μεθόριο των δύο χωρών.
Νέα έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου η Συρία να αντιμετωπίσει «τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας» απηύθυνε ο τζιχαντιστής Σύρος Πρόεδρος, Αχμεντ αλ Σαράα, υποστηρίζοντας ότι η νέα «μεταβατική» κυβέρνηση προωθεί κυρίως «την οικονομική ανάπτυξη» και προσθέτοντας: «Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και χωρίς σταθερότητα κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για το χάος και την ανασφάλεια».
Παράλληλα, ο αλ Σαράα σε συνέντευξή του σε βρετανικό podcast, δήλωσε ότι αν και δεν έχει επιβάλει υποχρεωτική στράτευση, χιλιάδες εντάσσονται εθελοντικά στον νέο στρατό. Πρόσθεσε ότι «μεγάλος αριθμός νέων ανδρών» έφυγαν από τη Συρία επί Ασαντ για να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση, ενώ «πολλοί πρώην αξιωματικοί εντάσσονται σταδιακά στο νέο υπουργείο Αμυνας».
Ζήτησε επίσης ξανά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας.
Ο αλ Σαράα είχε την Παρασκευή συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Χέμπεστραϊτ, συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια πολιτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς», που «θα επιτρέπει τη συμμετοχή, τα δικαιώματα και την προστασία σε όλους τους Σύρους, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας». Ο Σολτς, που απηύθυνε και πρόσκληση επίσκεψης του Αλ Σαράα στο Βερολίνο, τον διαβεβαίωσε αφενός για τη γερμανική υποστήριξη στην ανοικοδόμηση της Συρίας, αφετέρου τόνισε πως το Βερολίνο θα συνεργαστεί για τον στόχο αυτό «στενά» με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς «εταίρους».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλυση Τούρκου αναλυτή στο γερμανικό ινστιτούτο «SWP Stiftung Wissenschaft und Politik» αναφέρεται στον ρόλο που πρέπει να παίξουν Τουρκία και Γερμανία στη «νέα Συρία» μετά την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ. Προτείνεται η συνεργασία Αγκυρας - Βερολίνου ώστε να διασφαλιστεί η «σταθεροποίηση» της Συρίας και να μειωθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης «γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων». Εκτιμάται επίσης ότι είναι αβέβαιη η θέση της Τουρκίας στη Συρία, παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να ενημερωθεί σχετικά με την 20ή έκθεση του γγ, Αντ. Γκουτέρες, για την απειλή που θέτει το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, συνεχίζει την τακτική του «σκοτσέζικου ντους» έναντι του Ιράν.
Μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για την άσκηση «μέγιστης πίεσης» ώστε να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων, το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι είναι «ανοικτός σε μία συμφωνία», εκφράζοντας προθυμία να συνομιλήσει με τον Ιρανό Πρόεδρο.
Μιλώντας στην εφημερίδα «New York Post», ο Τραμπ τόνισε ότι θα προτιμούσε να κάνει μία συμφωνία με το Ιράν παρά να το βομβαρδίσει. «Εάν κάναμε συμφωνία, το Ισραήλ δεν θα τους βομβάρδιζε», ανέφερε.
Χτες, με αφορμή την 46η επέτειο της επικράτησης της «Ισλαμικής Επανάστασης», ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των ΗΠΑ όσον αφορά την επιδίωξη για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.
«Ο Τραμπ λέει "θέλουμε να μιλήσουμε" και (...) υπογράφει σε μνημόνιο όλες τις συνωμοσίες για να κάνει την Επανάστασή μας να γονατίσει», τόνισε ο Πεζεσκιάν, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ πριν από μια βδομάδα επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο Ιράν κυρίως κατά του πετρελαϊκού τομέα.
«Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο (...) αλλά δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις», επισήμανε ο Πεζεσκιάν.
Στο μεταξύ, με επίκεντρο τον κοινό «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και την αντιμετώπιση οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και το «Ισλαμικό Κράτος», ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, Ιμπρ. Καλίν, συνάντησε στην Τεχεράνη τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών, Ισμαήλ Χατίμπ, και τον γγ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Ακμπέρ Αχμεντιγιάν. Συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στη Συρία και την εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα.
Το νέο έγκλημα στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός κατοχικός στρατός δολοφόνησε την Κυριακή τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο γυναίκα, ανεβάζοντας σε πάνω από 70 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από την αρχή της χρονιάς, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
«Οι Ισραηλινοί δολοφόνοι συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των δυνάμεων που κρύβονται πίσω από τα προσχήματα περί "αυτοάμυνας" του Ισραήλ», τονίζει και προσθέτει: «"Συνένοχο στον φόνο δεν θα μας έχετε". Ο λαός μας έχει πλούσια αγωνιστική παράδοση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (...) Η στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος - δολοφόνο, που έχει μετατρέψει ένα μικρό κομμάτι γης στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου και σε νεκροταφείο αμάχων και μικρών παιδιών, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα της αλληλεγγύης και της στήριξης στο δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, που εκφράζεται με συγκλονιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα».