Ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από το Ισραήλ και «ψήνεται» νέα «παράταση» στην παραμονή των Ισραηλινών εισβολέων
Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το Σάββατο στον Λίβανο, μετά από απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη σύνθεσή της, την ίδια ώρα που συνεχίζονται επιθέσεις στη χώρα από το Ισραήλ αλλά και μεθοριακές συγκρούσεις με δυνάμεις των τζιχαντιστών της Συρίας, ενώ «ψήνεται» και νέα «παράταση» στην παραμονή των Ισραηλινών εισβολέων στον νότιο Λίβανο...
Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στον Λίβανο αποτελεί συνέχεια στις έντονες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μετά τη δολοφονική πολεμική επίθεση του Ισραήλ και τη συμφωνία εκεχειρίας που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού, διασφαλίζοντας ρόλο «εγγυητή» στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, καθώς και το «δικαίωμα» του Ισραήλ να εξαπολύει νέες επιθέσεις όταν κρίνει ότι απειλείται η «ασφάλειά» του.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Γενάρη εκλέχθηκε Πρόεδρος του Λιβάνου ο Ζοζέφ Αούν, μέχρι τότε αρχηγός του στρατού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων. Λίγες μέρες αργότερα ο Αούν όρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Ναουάφ Σαλάμ, που μέχρι τότε ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Το Σάββατο, μετά από παζάρια τριών βδομάδων, καταλήχθηκε η σύνθεση της νέας 24μελούς κυβέρνησης, οι θέσεις της οποίας μοιράστηκαν ανάλογα με τις θρησκευτικές σέχτες της χώρας, σύμφωνα με το σύστημα και την πρακτική που διαιωνίζουν τη διαίρεση του λιβανέζικου λαού με βάση τη θρησκεία.
Μόλις μία μέρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, την Βηρυτό επισκέφθηκε η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Morgan Ortagus, η οποία δήλωσε απροκάλυπτα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ζ. Αούν, ότι έχουν «καθοριστεί σαφείς κόκκινες γραμμές από τις Ηνωμένες Πολιτείες» ότι η Χεζμπολάχ δεν θα είναι «μέρος της κυβέρνησης», με αντάλλαγμα κάποιες αδιόρατες υποσχέσεις για «οικονομική υποστήριξη» του Λιβάνου.
Από τη νέα κυβέρνηση, το σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιιτικό κίνημα Αμάλ επέλεξε 4 υπουργούς και έδωσε την έγκρισή του για έναν πέμπτο. Ως εκ τούτου το μπλοκ της Χεζμπολάχ δεν έχει το απαιτούμενο 1/3 μελών του υπουργικού συμβουλίου που θα του επέτρεπε να ασκεί «βέτο» σε αποφάσεις που απαιτούν την πλειοψηφία των 2/3.
Αντίθετα, ενισχυμένη παρουσία στη νέα κυβέρνηση εξασφαλίζει το χριστιανικό κόμμα των «Λιβανέζικων Δυνάμεων», σφοδρός αντίπαλος της Χεζμπολάχ. Μετά από χρόνια που βρισκόταν εκτός του υπουργικού συμβουλίου, θα έχει 4 υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας.
Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ελπίζει πως θα ξαναχτίσει τα κρατικά θεσμικά όργανα του Λιβάνου και θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις».
«Μεταρρυθμίσεις» ζήτησε και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάγια Κάλας.
Η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων σε νότιο και ανατολικό τμήμα, που παρά την παράταση της εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη ως τις 18/2, που συνεχίστηκαν μέσα στο τελευταίο τριήμερο.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά ακόμα και αυτήν την «συμφωνία εκεχειρίας» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο στον Λίβανο, εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 Λιβανέζους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Συρία στην περιοχή Τζανάτα, σύμφωνα με το λιβανέζικο «Naharnet».
Την Κυριακή ακολούθησαν νέες επιδρομές στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκε «αποθήκη της Χεζμπολάχ».
Χτες εξάλλου το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ζήτησε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στην Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την παράταση της παραμονής του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενος ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν έχει αναπτυχθεί αποτελεσματικά και δεν εμποδίζει τη Χεζμπολάχ να αναδιοργανωθεί.
Στο μεταξύ, εντείνονται επιθέσεις στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου από Σύρους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS του νέου Προέδρου Α. αλ Σαράα, που έχουν αναλάβει «αποστολή» να κλείσουν τις χερσαίες οδούς μεταφοράς όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.
Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν πως τα τελευταία τρία 24ωρα σκοτώθηκαν 3 Λιβανέζοι στρατιώτες και πάνω από 10 πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ από συριακής πλευράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον ένας στρατιώτης και ένας πρόσφυγας.
Σε επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, Σύροι τζιχαντιστές απήγαγαν 16 γυναικόπαιδα από τα περίχωρα του παραμεθόριου χωριού Χαουίκ, αφού τοπικές ένοπλες φατρίες είχαν απαγάγει 2 Σύρους ενόπλους. Οι όμηροι τελικά απελευθερώθηκαν το Σαββατοκύριακο με παρέμβαση του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και μετά την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων.
Πρόσφατη ανακοίνωση των ένοπλων ομάδων που ελέγχουν τα ορεινά χωριά του Λιβάνου Κάλαατ αλ-Σάμπεχ, Δίκμπα, Σάχλατ αλ-Μάα και την κωμόπολη Χάουρ Ταάλα στην κοιλάδα Μπεκάα, αναφέρει ότι θα συνεχίσουν «να προασπίζουν τα εδάφη του Λιβάνου».
Παράλληλα η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε την Κυριακή ότι ισραηλινές επιδρομές σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της συριακής επαρχίας Σουέιντα είχαν στόχο αποθήκη πυρομαχικών.
Σε ένα τέτοιο φόντο, επικοινώνησαν τηλεφωνικά το Σάββατο οι Πρόεδροι Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, και Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Ο Αούν αφού συγχάρηκε τον τζιχαντιστή αλ Σαράα για την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, του ζήτησε να συμβάλει στην επικράτηση της ηρεμίας στην λιβανο-συριακή μεθόριο.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, οι δύο Πρόεδροι «συμφώνησαν» στην ανάγκη ασφάλειας στη μεθόριο των δύο χωρών.