Τρίτη 11 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Εμμένουν σταθερά στο δόγμα της «πυρηνικής αποτροπής»

Οπως αναφέρει ρητά και το Κοινό Ανακοινωθέν των ηγετών ΗΠΑ - Ιαπωνίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισίμπα Σιγκέρου στον Λευκό Οίκο

Από τη συνάντηση Τραμπ - Ισίμπα

2025 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση Τραμπ - Ισίμπα
Την ορμή με την οποία η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει τη στρατιωτική της παρουσία σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, επεκτείνοντας καταρχάς τις στρατιωτικές της συνεργασίες με εταίρους - κλειδιά, όπως η Ιαπωνία, επιβεβαιώνει το Κοινό Ανακοινωθέν που εξέδωσαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ισίμπα Σιγκέρου, μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.

Ως δεύτερος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ (μετά τον Ισραηλινό σφαγέα Μπέντζαμιν Νετανιάχου), η μετάβαση Ισίμπα στην Ουάσιγκτον ανέδειξε την προτεραιότητα που διατηρεί ο Ινδο-Ειρηνικός ως «αυλή» Κίνας και Ρωσίας για την αμερικανική εξωτερική (και γενικότερη) πολιτική. Παρά τις διμερείς τριβές που παραμένουν (ενδεικτικό το «βέτο» που έβαλαν οι ΗΠΑ, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής μεταλλοβιομηχανίας «USS Steel» από τον ιαπωνικό κολοσσό «Nippon»), η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το Τόκιο «κρίσιμο σύμμαχο» και να εκφράζει «την ακλόνητη δέσμευσή της στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας», όπως ανέφερε και το Ανακοινωθέν, με τη σαφή διευκρίνιση: «...χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνατοτήτων».

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι το άρθρο V (σ.σ. αν δεχτεί επίθεση ο ένας από τους δύο συμμάχους, ο άλλος αντιδρά σαν να έχει δεχτεί επίθεση ο ίδιος) της Συνθήκης αμοιβαίας συνεργασίας και ασφάλειας ΗΠΑ - Ιαπωνίας ισχύει για τα νησιά Σενκάκου (σ.σ. για την κυριότητα των οποίων η Ιαπωνία διαφιλονικεί με την Κίνα σταθερά)».

Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας και την ταχύτητα με την οποία η ιαπωνική αστική τάξη ξεπερνά όλο και περισσότερο τυπικά εμπόδια που το μεταπολεμικό Σύνταγμα έθετε για την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών της αλλά και την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων (όπως συνεχίζεται όλη την τελευταία δεκαετία), το Ανακοινωθέν σημειώνει ότι με βάση και διμερείς συνθήκες «η Ιαπωνία επιβεβαιώνει τον ρόλο της στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανταποκρινόμενη απρόσκοπτα σε οποιαδήποτε κατάσταση, από την ειρήνη έως τα απρόοπτα», μέσα και από νέες νομικές διατάξεις που από το 2015 τίθενται προς υλοποίηση ενισχύοντας «τις δυνατότητες αποτροπής και αντίδρασης της Συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας».

Ανοιχτά τονίζεται η «ισχυρή αντίθεση» των δύο χωρών στις προσπάθειες της Κίνας να αλλάξουν το «στάτους κβο» και το καθεστώς της Ταϊβάν. Φυσικά, το Ανακοινωθέν περιέχει ειδικό κεφάλαιο για τη διμερή συνεργασία για «Ανάπτυξη και Ευημερία», όπου διακηρύσσεται συμφωνία για την προώθηση «επιχειρηματικών ευκαιριών και σημαντική αύξηση των διμερών επενδύσεων (...) ενίσχυση των βιομηχανικών βάσεων (των δύο χωρών) και συνεργασία για να οδηγηθεί ο κόσμος στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική, οι ημιαγωγοί νέας τεχνολογίας».

Επένδυση στη «USS Steel», όχι αγορά, ζητά ο Τραμπ

Πάντως, στην έκταση και στα πεδία της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας σίγουρα θα επιδράσουν οι όροι που η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να παζαρέψει αποφασιστικά, όπως έδειξε και η επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ειδικά για τα σχέδια εξαγοράς της βιομηχανίας «USS Steel» από τον ιαπωνικό κολοσσό «Nippon», ο Τραμπ υποστήριξε την Παρασκευή ότι αυτή τελικά θα αποτελεί επένδυση στην αμερικανική εταιρεία και όχι το πλήρες της πέρασμα στην ιδιοκτησία των Ιαπώνων.

Αν και η διοίκηση της «Nippon» δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά δημόσια, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, υποστήριξε ότι η εταιρεία «εξετάζει μια τολμηρή πρόταση που είναι εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε έχει κάνει στο παρελθόν».

Στην Ουάσιγκτον και ο Μόντι

Στο μεταξύ, διήμερη επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκινά μεθαύριο ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. «Ανυπομονώ να συναντήσω τον φίλο μου, Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε, μιλώντας για την «πολύ θερμή ανάμνηση της συνεργασίας» που οι δύο χώρες ανέπτυξαν «κατά την πρώτη του θητεία, για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ».

  • Από τη Μαλαισία ξεκίνησε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την τριήμερη περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ασία. Με ζητούμενο την επέκταση συνεργασιών και στην «άμυνα», ο Τούρκος ηγέτης θα έχει ακόμα επίσημες επαφές σε Ινδονησία και Πακιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ