Μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση γύρω από την ακροδεξιά στη Γερμανία κυριάρχησε στην πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Σοσιαλδημοκράτη (SPD) καγκελάριου Ολαφ Σολτς και του υποψηφίου της Χριστιανικής Ενωσης (CDU - CSU) Φρίντριχ Μερτς, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φλεβάρη.
Ο Σολτς επιτέθηκε επανειλημμένα στον Μερτς για τη σύμπραξή του στη Βουλή με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προκειμένου να περάσει ένα αντιμεταναστευτικό ψήφισμα, αλλά όχι για το ίδιο το περιεχόμενο του ψηφίσματος και του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά καταργεί το άσυλο. Εξάλλου, η συγκυβέρνηση SPD - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) πέρασε σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο προ μηνών, και επιπλέον αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με τα γειτονικά της κράτη - μέλη της ΕΕ.
Η οικονομία, η Ουκρανία και η αντιμετώπιση της πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την ΕΕ συζητήθηκαν επίσης από τους δύο «αντιπάλους», που δεν αποκλείεται να συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές σε έναν «μεγάλο συνασπισμό».
«Δεν θα συνεργαστούμε με την AfD», επεσήμανε ο Μερτς, ισχυριζόμενος ότι «μας χωρίζει άβυσσος στα θέματα Ευρώπη, NATO, ευρώ, Ρωσία, ΗΠΑ».
Ερωτηθείς για ποιον λόγο ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, και δεν περίμενε να γίνει ενδεχομένως καγκελάριος, ο Μερτς απάντησε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί πιθανώς μετά το Πάσχα και υποστήριξε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Μαγδεμβούργο και στο Ασάφενμπουργκ, από αλλοδαπούς οι οποίοι «θα έπρεπε να είχαν απελαθεί προ πολλού», κατέστησαν «κατεπείγουσα την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου».
Οι δύο «αντίπαλοι» συμφώνησαν εν πολλοίς στην ανάγκη για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς και στο να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας. «Θα ήταν γελοίο να προσποιηθούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς άρση του φρένου χρέους», είπε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι τα προβλήματα στην οικονομία οφείλονται στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά δεν δέχτηκε ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όσο περιγράφεται και απέρριψε τις επικρίσεις περί «αποβιομηχάνισης» της χώρας.
Είχε προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, τηλεμαχία μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων της γερμανικής Βουλής, με βασικό θέμα τη μετανάστευση. Υπήρξε αγαστή σύμπνοια μεταξύ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), της AfD, των Φιλελεύθερων (FDP) και της «αριστερής» «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW, προέρχεται από διάσπαση της «Αριστεράς» - Die Linke) ως προς το περιεχόμενο των προτάσεών τους για σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική. Η «Αριστερά» χαρακτήρισε «λανθασμένη» την αυστηρή στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό, ενώ οι Πράσινοι τήρησαν ουδέτερη στάση.
Επίσης, ξεχώρισε η πρόταση του εκπροσώπου της AfD, Τ. Κρουπάλα, για επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο και στα πυρηνικά εργοστάσια. Εκκληση για διπλωματική προσέγγιση με τη Μόσχα, για το «τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», απηύθυνε και η Ζ. Βάγκενκνεχτ.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (Deutschlandtrend) για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, η CDU - CSU κινείται στο 31% και η AfD στο 21%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 15%, οι Πράσινοι με 14% και η «Αριστερά» με 5%.