Στις 12 μ., στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση
Από περιοδεία σε εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ |
Κλιμακώνοντας λοιπόν τον αγώνα τους με αιχμή τα αιτήματα για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα συνδικάτα της σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την «κάθοδο» των απεργών αύριο, Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, στην Αθήνα, σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Η κινητοποίηση θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.
Σήμερα, πρώτη μέρα της απεργίας, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων, από τους οποίους η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα περιμένουν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει σχετικά με τη νέα Συλλογική Σύμβαση.
Στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, ενώ προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα.
Επίσης σήμερα, πρώτη μέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε μια σειρά από πόλεις (Πάτρα, 10.30 π.μ. ΣΕΠΕ. Ζάκυνθος, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Χανιά, 10 π.μ. ΠΕΚΑ. Καλαμάτα, 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Καρδίτσα, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, 10.30 π.μ. πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Τρίκαλα, 9.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο).
«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες τους κάνει πλάτες, εις βάρος της δικής μας ζωής».
Η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα της απαιτούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Σε 48ωρη απεργία προχωρά σήμερα και αύριο και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με αυξήσεις μισθών, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Στις 12 - 13 Φλεβάρη απεργούμε σε γραφεία και εργοτάξια μαζί με τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις Κατασκευές», τονίζει το Σωματείο και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για να σπάσει η αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
Το Σωματείο καλεί: Σήμερα, Τετάρτη, σε συγκέντρωση στις 8 π.μ. στα γραφεία της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ - AKTOR» και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση (12 μ., πλ. Κάνιγγος) και στην πορεία στα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16). Αύριο, Πέμπτη, σε συγκέντρωση στις 8 π.μ., στα γραφεία της ΜΕΤΚΑ και μετά στην απεργιακή συγκέντρωση (12 μ., πλ. Κάνιγγος) και στην πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οι μισθωτοί τεχνικοί καλούν επίσης στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σήμερα από τους οικοδόμους σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Στη 48ωρη απεργία συμμετέχει και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.«Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Κατασκευών παλεύουμε μαζί! Για αυξήσεις στα μεροκάματα και για να μη θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζει.
Στο μεταξύ, την επιχείρηση φίμωσής του από τη «Lamda Development», η οποία έχει εξαπολύσει ένα άτυπο κυνήγι των πανό που καλούν στη 48ωρη απεργία, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό.
«Αλήθεια, τι είναι αυτό που τόσο πολύ τους καίει και δεν θέλουν να ακουστεί το μήνυμα της απεργίας; Μήπως διαφωνούν με το ότι πρέπει να αποδοθούν τα κλεμμένα ένσημα στους οικοδόμους; Τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν ότι στο έργο η αδήλωτη και μαύρη εργασία καλά κρατεί, ή μήπως διαφωνούν με τις διεκδικήσεις για ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους δουλειάς;», σχολιάζει το Σωματείο. «Αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να μη χαλάσει η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν για το έργο, καθώς αυτό θα είχε αντίκτυπο στα κέρδη τους», επισημαίνει. Ετσι, υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι δεσμεύσεις της εταιρείας στο εύλογο αίτημά του για εξασφάλιση μόνιμης παρουσίας ασθενοφόρου στο έργο και για την παραχώρηση χώρου για τη στέγαση του Σωματείου μέσα στο έργο δεν έχουν γίνει πράξη. «Το δηλώνουμε καθαρά, η προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου θα πέσει στο κενό. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έχει και τη γνώση και τα μέσα και τη θέληση για να αντιμετωπίσει τέτοιες μεθόδους», καταλήγει.
Από τη συνέντευξη Τύπου |
Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε έναν χρόνο μετά την πρώτη απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα που οδήγησε και στην ίδρυσή του, το Σωματείο υπενθύμισε τους αγώνες μέσα από τους οποίους δημιουργήθηκε, τα «ορόσημα» της δράσης που έχει αναπτύξει, τις κατακτήσεις που έχει πετύχει. Πάνω από όλα, επιβεβαίωσε την απόφαση των εργαζομένων, που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφτιαξαν τη δική τους συνδικαλιστική οργάνωση, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Το άνοιγμα έκανε ο Φεράτ Τουμ, γραμματέας του Σωματείου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Σπυρέλης, έκανε γνωστή από το βήμα της συνέντευξης την απόφαση του Σωματείου να πάρει μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώνοντας τη φωνή του με τα συνδικάτα και τους φορείς που διαδηλώνουν ενάντια στις αιματοβαμμένες ράγες του κέρδους που ευθύνονται για το σιδηροδρομικό έγκλημα και για τα πολλά «Τέμπη» που πολιορκούν τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας.
Παρέμβαση έκανε επίσης ο Ghassen Ben Jannet, μετανάστης, εργαζόμενος για 6 χρόνια στην εταιρεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ένας από τους απολυμένους συνδικαλιστές.
Οπως αναδείχθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, η εργοδοσία της «Teleperformance» έχει διαμορφώσει ένα εργασιακό τοπίο που μοιάζει με «κινούμενη άμμο», καταδικάζει το προσωπικό της σε διαρκή ανασφάλεια, ενώ του επιφυλάσσει συνθήκες εντατικοποίησης και συνεχούς πίεσης, μέχρι να το στείλει στην ανεργία.
Την ένταση της εκμετάλλευσης εξασφαλίζει η αξιοποίηση των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), από τις οποίες η εταιρεία «ενοικιάζει» προσωπικό. Ετσι, ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν άλλον «άμεσο εργοδότη», παρά το γεγονός ότι η ίδια διαμορφώνει τους όρους και τη διάρκεια των Συμβάσεων που υπογράφουν. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας (ενός, δύο, τριών μηνών) πότε με τη μία και πότε με την άλλη ΕΠΑ, να παραμένουν δέσμιοι αυτού του εργασιακού καθεστώτος μετά από 3 - και πολύ περισσότερα, ακόμα και 17 - συναπτά χρόνια εργασίας. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι έχει απολύσει 700 άτομα μέσα στον Δεκέμβρη, επιβεβαιώνοντας το εργασιακό κάτεργο που έχει διαμορφώσει.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίοι δουλεύουν με το αισχρό καθεστώς των αδειών «ειδικού σκοπού» και η απόλυση τους φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα αδιέξοδα όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας και τη διαμονή τους στη χώρα.
Στο σκηνικό αυτό προστέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι απολύσεις συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων. Οι απολύσεις έγιναν μέσω της «μη ανανέωσης συμβάσεων», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ...δεν κάνουν για την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι τους έχει απασχολήσει για σειρά συνεχόμενων ετών.
Το Σωματείο λοιπόν ιδρύθηκε τον Φλεβάρη του 2024 σε μια επιχείρηση που αριθμεί στην Ελλάδα 12.500 εργαζόμενους, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλές ακόμα χώρες. Μέσα σε διάστημα ενός μόλις χρόνου οργάνωσε 11 απεργίες στην επιχείρηση ενώ μετρά περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους στις γραμμές του. Οι προσπάθειες που έκανε να συντονίσει τα βήματά του με τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε άλλες χώρες οδήγησε σε απεργίες στην Ινδία και στην Πορτογαλία, αλλά και σε μία κοινή απεργία με τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες στη Γαλλία. Δίνοντας συνέχεια στη δράση αυτή, το Σωματείο έχει ανοίξει μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική πρακτική της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Τέλος, το Σωματείο παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης του μέχρι την απεργία: Το Σάββατο 15 Φλεβάρη οργανώνει πάρτι αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στην «Teleperformance» στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σήμερα, Τετάρτη 12 Φλεβάρη θα πάρει μέρος στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, ενώ το Σάββατο 22 Φλεβάρη θα οργανώσει σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά, ειδικά για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα. Επίσης, στις 19 Φλεβάρη θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στην «doValue» ενάντια στους πλειστηριασμούς.