Από τη συνέντευξη Τύπου |
Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε έναν χρόνο μετά την πρώτη απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα που οδήγησε και στην ίδρυσή του, το Σωματείο υπενθύμισε τους αγώνες μέσα από τους οποίους δημιουργήθηκε, τα «ορόσημα» της δράσης που έχει αναπτύξει, τις κατακτήσεις που έχει πετύχει. Πάνω από όλα, επιβεβαίωσε την απόφαση των εργαζομένων, που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφτιαξαν τη δική τους συνδικαλιστική οργάνωση, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Το άνοιγμα έκανε ο Φεράτ Τουμ, γραμματέας του Σωματείου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Σπυρέλης, έκανε γνωστή από το βήμα της συνέντευξης την απόφαση του Σωματείου να πάρει μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώνοντας τη φωνή του με τα συνδικάτα και τους φορείς που διαδηλώνουν ενάντια στις αιματοβαμμένες ράγες του κέρδους που ευθύνονται για το σιδηροδρομικό έγκλημα και για τα πολλά «Τέμπη» που πολιορκούν τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας.
Παρέμβαση έκανε επίσης ο Ghassen Ben Jannet, μετανάστης, εργαζόμενος για 6 χρόνια στην εταιρεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ένας από τους απολυμένους συνδικαλιστές.
Οπως αναδείχθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, η εργοδοσία της «Teleperformance» έχει διαμορφώσει ένα εργασιακό τοπίο που μοιάζει με «κινούμενη άμμο», καταδικάζει το προσωπικό της σε διαρκή ανασφάλεια, ενώ του επιφυλάσσει συνθήκες εντατικοποίησης και συνεχούς πίεσης, μέχρι να το στείλει στην ανεργία.
Την ένταση της εκμετάλλευσης εξασφαλίζει η αξιοποίηση των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), από τις οποίες η εταιρεία «ενοικιάζει» προσωπικό. Ετσι, ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν άλλον «άμεσο εργοδότη», παρά το γεγονός ότι η ίδια διαμορφώνει τους όρους και τη διάρκεια των Συμβάσεων που υπογράφουν. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένης διάρκειας (ενός, δύο, τριών μηνών) πότε με τη μία και πότε με την άλλη ΕΠΑ, να παραμένουν δέσμιοι αυτού του εργασιακού καθεστώτος μετά από 3 - και πολύ περισσότερα, ακόμα και 17 - συναπτά χρόνια εργασίας. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι έχει απολύσει 700 άτομα μέσα στον Δεκέμβρη, επιβεβαιώνοντας το εργασιακό κάτεργο που έχει διαμορφώσει.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίοι δουλεύουν με το αισχρό καθεστώς των αδειών «ειδικού σκοπού» και η απόλυση τους φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα αδιέξοδα όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας και τη διαμονή τους στη χώρα.
Στο σκηνικό αυτό προστέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι απολύσεις συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων. Οι απολύσεις έγιναν μέσω της «μη ανανέωσης συμβάσεων», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ...δεν κάνουν για την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι τους έχει απασχολήσει για σειρά συνεχόμενων ετών.
Το Σωματείο λοιπόν ιδρύθηκε τον Φλεβάρη του 2024 σε μια επιχείρηση που αριθμεί στην Ελλάδα 12.500 εργαζόμενους, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλές ακόμα χώρες. Μέσα σε διάστημα ενός μόλις χρόνου οργάνωσε 11 απεργίες στην επιχείρηση ενώ μετρά περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους στις γραμμές του. Οι προσπάθειες που έκανε να συντονίσει τα βήματά του με τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε άλλες χώρες οδήγησε σε απεργίες στην Ινδία και στην Πορτογαλία, αλλά και σε μία κοινή απεργία με τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες στη Γαλλία. Δίνοντας συνέχεια στη δράση αυτή, το Σωματείο έχει ανοίξει μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική πρακτική της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Τέλος, το Σωματείο παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης του μέχρι την απεργία: Το Σάββατο 15 Φλεβάρη οργανώνει πάρτι αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στην «Teleperformance» στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σήμερα, Τετάρτη 12 Φλεβάρη θα πάρει μέρος στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, ενώ το Σάββατο 22 Φλεβάρη θα οργανώσει σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά, ειδικά για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα. Επίσης, στις 19 Φλεβάρη θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στην «doValue» ενάντια στους πλειστηριασμούς.