Τα δύο Σωματεία έχουν προκηρύξει την απεργιακή κινητοποίηση θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.
Σημειωτέον, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν θρηνήσει τρεις συναδέλφους τους σε ισάριθμα δυστυχήματα στη δουλειά, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι τραυματισμοί. Μετά και το τελευταίο εργοδοτικό έγκλημα, τον περασμένο Ιούλη σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα, και τη μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων, το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευτεί να λάβει μέτρα με βάση τα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τότε δεν έχουν γίνει πράξη. Το ζήτημα της ασφάλειας στη δουλειά συνδέεται και με το θέμα της εφαρμογής της ΣΣΕ. Ολες οι κυβερνήσεις από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να κηρύξουν ως υποχρεωτικές τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφουν τα συνδικάτα με τον αγώνα τους και στις οποίες περιλαμβάνονται προβλέψεις για το ωράριο, την υπερωρία και τα μέτρα προστασίας.
Την απεργιακή απόφαση πήραν τα ΔΣ των δύο Σωματείων σε κοινή τους συνεδρίαση, κατά την οποία διαμόρφωσαν συνολικό πρόγραμμα δράσης. Τα Συνδικάτα καλούν ακόμα στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του, με θέμα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Να σημειωθεί ότι τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε όλα τα ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας. Στην ίδια Ερώτηση θέτει και το θέμα της μη ταυτοποίησης των υπαιτίων της τραμπούκικης επίθεσης στον πρόεδρο του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων, Σταύρο Τουμανίδη.
Οπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «κάθε μέρα που περνάει οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνεται ότι οι χώροι δουλειάς και ιδιαίτερα οι χώροι όπου εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, όπως τα ναυπηγεία και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη "κοιλάδα των Τεμπών". Μόνο τον τελευταίο χρόνο 3 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας, ενώ καθημερινά συμβαίνουν μικρότεροι ή σοβαρότεροι τραυματισμοί.
Οι λόγοι που συμβαίνουν αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι "η κακιά η ώρα", ούτε κάποιο ανθρώπινο λάθος. Οι πραγματικοί λόγοι είναι ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μεταφράζεται σε κόστος για τους εφοπλιστές, τα ναυπηγεία και τους εργολάβους των έργων, το οποίο αφαιρείται από τα κέρδη τους.
Σε συνθήκες έντασης της δουλειάς, για να αποπλεύσει γρήγορα το καράβι, και έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η εργοδοσία απασχολεί ανειδίκευτο προσωπικό σε ειδικευμένες εργασίες και πιέζει για εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φτάνουν στα όριά τους. Στα όριά τους φτάνουν και τα εργαλεία και τα μηχανήματα, η ελλιπής συντήρηση των οποίων είναι κίνδυνος - θάνατος. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να κηρύξει την ΣΣΕ ως υποχρεωτική και να αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και με την ατιμωρησία των υπευθύνων στα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν ήδη συμβεί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που προετοιμάζει τα επόμενα εγκλήματα.
Οι εργαζόμενοι με το Συνδικάτο Μετάλλου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και απεργίες στη Ναυπηγοεπισκευή, συναντήσεις με αρμόδια υπουργεία, όπου έχουν προβάλει τα αιτήματά τους. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοσία κωφεύουν. Μάλιστα, προκαλεί ερωτήματα η στάση τους απέναντι στην τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων, Σταύρος Τουμανίδης. Επίθεση που όπως καταγγέλλουν δεκάδες σωματεία, στόχο είχε να βάλει φρένο στη δράση τους, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και, που παρόλο που έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι υπαίτιοι».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
-- Να κηρυχθεί άμεσα η ΣΣΕ ως υποχρεωτική, και να τηρούνται απαρέγκλιτα τα ωράρια και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας που προβλέπονται σε αυτή.
-- Να αυξηθούν οι μεικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να παρεμβαίνουν σε όλα τα ναυπηγεία, με σκοπό να γίνονται έλεγχοι κάθε μέρα, καθ' όλο το 24ωρο. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι οι τεχνικοί Ασφαλείας να μην έχουν μισθωτή σχέση με τον εργοδότη και να ορίζονται από λίστες του Λιμεναρχείου.