Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Στους δέκα μήνες η καθυστέρηση για τις δικηγόρους με μπλοκάκι!

Διαμαρτυρία αύριο από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της «ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας» στις εργαζόμενες και τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. «Οι ανάγκες μας δεν περιμένουν», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί να καταβληθεί άμεσα η παροχή στις δικαιούχους που περιμένουν για μήνες πασχίζοντας να τα βγάλουν πέρα με τα ενοίκια, τους λογαριασμούς και τις ανάγκες των βρεφών τους. Το Σωματείο έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων στη διοίκηση της ΔΥΠΑ, έκανε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας, την περασμένη Παρασκευή, ενώ οργανώνει νέα διαμαρτυρία αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., στη Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ (Σατωβριάνδου 18, Αθήνα).

Ενώ με νομοθετική ρύθμιση (αρ. 151 ν. 5078/2023) οι δικηγόροι που δουλεύουν με έμμισθη εντολή ή μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, όπως και εργαζόμενες άλλων κλάδων, δικαιούνται την «ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας», διάρκειας 9 μηνών, η οποία ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση αυτή δεν έχει γίνει πράξη. «Το περίφημο επιτελικό κράτος, ενώ είναι ταχύτατο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, έχει παγώσει την πληρωμή των μητέρων μισθωτών δικηγόρων από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, με την επίκληση μηχανογραφικού προβλήματος στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών των δικαιούχων», σχολιάζει το Σωματείο. Το αποτέλεσμα είναι «πολλές μητέρες να μην έχουν λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας», ενώ η σχετική καθυστέρηση «προσεγγίζει τους 10 μήνες»! Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΔΥΠΑ δήλωσαν στην αντιπροσωπεία του Σωματείου, στην οποία συμμετείχε και δικαιούχος του επιδόματος που δεν το έχει λάβει ακόμα, ότι «η πληρωμή δεν έχει γίνει γιατί ακόμα... περιμένουν την τακτοποίηση της ασφάλισης των δικαιούχων με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ».

Το Σωματείο απαιτεί: Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα στην πλατφόρμα και να αποδοθεί η ειδική παροχή στις δικαιούχους. Να καταβάλλεται η ειδική παροχή σε κάθε εργαζόμενη γυναίκα, ανεξαρτήτως αν είναι μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη, άνευ οποιασδήποτε προϋπόθεσης. Να καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση να μην έχει η δικαιούχος ασφαλιστικές οφειλές.

Τη στήριξή της στον αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων για να καταβληθεί άμεσα το επίδομα στις δικηγόρους εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν ανεχόμαστε σήμερα, το 2025, οι εργαζόμενες με έμμισθη εντολή ή αυτοαπασχολούμενες να μη λαμβάνουν επίδομα μητρότητας. Απαιτούμε να τους καταβάλλεται το επίδομα μητρότητας χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ