Διαμαρτυρία αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Από κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις διώξεις και στα πειθαρχικά |
Οπως αναφέρει καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση η ΕΛΜΕ Πειραιά, «τη στιγμή που τα προβλήματα στην Εκπαίδευση συσσωρεύονται και οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα σωματεία μας και τις συλλογικές μας αποφάσεις έχουμε βγει μπροστά για να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, το υπουργείο και η κυβέρνηση απαντούν με την τρομοκρατία: Με πειθαρχικές διώξεις σε νεοδιόριστους που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση. Ηδη στον Πειραιά χτες (σ.σ. 10/2) πραγματοποιήθηκε μαζική, δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Πειραιά, την ώρα της επίδοσης των κλήσεων σε παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Με αγωγή στο δικαστήριο σε βάρος της ΕΛΜΕ μας ζητώντας τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος (αφορμή η στάση εργασίας ενάντια στις υποχρεωτικές υπερωρίες). Με μία σειρά άλλες διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που διεκδικούν ασφαλή σχολικά κτίρια, που διεκδικούν τα δικαιώματα των μαθητών τους, που με θάρρος μιλάνε για τα δεινά του πολέμου και τα δικαιώματα των λαών».
Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχωρούν επίσης αύριο, στις 13.30, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α' Αθήνας. Απαντούν έτσι στην κλήση για έγγραφες εξηγήσεις που απέστειλε η Διεύθυνση προς την προϊσταμένη του 92ου Νηπιαγωγείου Αθηνών επειδή δεν αξιολογεί νεοδιόριστη νηπιαγωγό στο σχολείο της. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη», καλώντας στις δύο κινητοποιήσεις, «η συνάδελφος κάνει απεργία - αποχή, είναι δηλαδή απεργός, ακολουθώντας συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και γι' αυτό δεν κάνει αξιολόγηση. Κάτω τα χέρια από τους απεργούς και το δικαίωμα στην απεργία, που είναι κατακτημένο με αγώνες και θυσίες!», δηλώνει.
Αντίστοιχα, σε κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά καλεί τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη η ΕΛΜΕ Λήμνου, στις 13.30, στο δημαρχείο του νησιού. Παράλληλα η ΕΛΜΕ αποφάσισε πρόγραμμα περιοδειών στα σχολεία για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και για συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των εκπαιδευτικών που διώκονται.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΤ ενημέρωσαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο, λόγω της έλλειψης σταθερών πηγών χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, η οποία εντείνεται με τις αποχωρήσεις έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, του αυταρχισμού της διοίκησης αλλά και των διαρκών αλλαγών στον προσανατολισμό και στον ρόλο του Κέντρου. Στο ΕΚΤ εργάζονται πλέον ελάχιστοι μόνιμοι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) και διοικητικοί υπάλληλοι, με το υπόλοιπο προσωπικό να απασχολείται με πληθώρα «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.
Εξήγησαν ότι το ΕΚΤ λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως εθνικό σημείο επαφής για μια σειρά προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, συλλέγει στατιστικά στοιχεία και δείκτες για την ΕΛΣΤΑΤ και λειτουργεί αποθετήρια για πολιτιστικές συλλογές και την ερευνητική παραγωγή, όπως είναι οι διδακτορικές διατριβές. Εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της συλλογής των διδακτορικών διατριβών για την εκπαίδευση του Μεγάλου Γλωσσικού Μοντέλου στα Ελληνικά, τη στιγμή που θα μπορούσε το ίδιο το ΕΚΤ να επιτελέσει το έργο, αλλά και το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα. Διατύπωσαν τα αιτήματά τους για σύγχρονο οργανόγραμμα που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ συμφώνησαν ότι την εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης η συλλογή, διατήρηση και επεξεργασία δεδομένων είναι κομβικής σημασίας και δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα ούτε να παραδίδονται σε ιδιώτες. Ενημέρωσαν με τη σειρά τους για τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και επισήμαναν ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το ΕΚΤ είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική της ΕΕ, για τη λεγόμενη «ψηφιακή μετάβαση» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτή αποκτά σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας. Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του σωματείου για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τον προσανατολισμό του έργου του ΕΚΤ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Οπως περιγράφει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης, «στο Δημοτικό Σχολείο Μονοδρίου, που χθες (σ.σ. Δευτέρα) παρέμεινε κλειστό προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές στις σωληνώσεις του καλοριφέρ, σε ώρα λειτουργίας του σχολείου και ενώ οι μαθητές των Β', Ε' και Στ' τάξεων βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν το μάθημά τους, σωλήνας που αντικαταστάθηκε την προηγούμενη κιόλας ημέρα εξερράγη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τόσο των μαθητών όσο και της εκπαιδευτικού, και δημιουργώντας πανικό στα παιδιά».
«Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η λογική "πάμε κι όπου βγει" διέπει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι τα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες», σημειώνει ο Σύλλογος, που ζήτησε να προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σε άμεσο έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων σε όλους τους τομείς και οι απαραίτητες εργασίες να γίνουν εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολείων, ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές. Ζητά επίσης οι όποιες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, με ευθύνη και έλεγχο από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, που θα επιβλέπει και θα πιστοποιεί τις εργασίες και το αποτέλεσμά τους.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και τη δημοτική αρχή γι' αυτήν την τραγική υποβάθμιση που ετοιμάζουν για την Εκπαίδευση στο Πέραμα μέσω των «Ωνάσειων Σχολείων». Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή, που προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην ενημέρωση των γονιών, μη παραχωρώντας αίθουσες σχολείων στους Συλλόγους Γονέων και στην Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος.
Η Ενωση Γονέων Περάματος διεκδικεί να μην καταργηθούν τα δύο σχολεία, τα «Ωνάσεια» να μείνουν στα χαρτιά, αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς.
Σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τη χθεσινή κινητοποίηση και καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων Γονέων και συλλογή υπογραφών σε όλα τα σχολεία και στις γειτονιές του Περάματος, καθώς και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με το κείμενο της Ομοσπονδίας Γονέων. Παράλληλα προγραμματίζονται μεγάλη συναυλία στο Πέραμα, την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη, και σχετική επιστημονική ημερίδα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών χθες από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Σε μια περίοδο που τα νέα «Τέμπη» στα σχολεία καραδοκούν διαρκώς, λόγω των γηρασμένων υποδομών τους και της υποχρηματοδότησής τους, το υπουργείο Εσωτερικών πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών για όλα αυτά αποκλειστικά στους δήμους, κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο γενικός του γραμματέας με αντιπροσωπεία των γονιών, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής για τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης στα σχολεία.
Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν προγράμματα που «τρέχουν» για τις υποδομές των σχολείων (π.χ. για την πυρασφάλεια, για την πρόσβαση των ΑμεΑ, το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» κ.λπ.) αλλά από πολλούς δήμους δεν γίνονται αιτήσεις για ένταξη των σχολείων τους σε αυτά και για απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα, όπως επίσης δεν γίνονται αιτήματα για απαλλοτριώσεις και για χτίσιμο καινούργιων σχολείων. Για τα σχολεία που στενάζουν από τα λειτουργικά έξοδα, λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, ο γγ του υπουργείου αντέτεινε ότι με το νέο αυτό καθεστώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χρηματοδότηση δεν είναι στο ύψος των αναγκών των σχολείων και ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού (καθαριότητας, σίτισης κ.λπ.), παρά τις προσπάθειες που γίνονται.
Οι γονείς από την πλευρά τους επέδωσαν αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους, απαιτώντας σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, που θα ελέγχονται σταθερά (αντισεισμικός, ηλεκτρολογικός έλεγχος κ.λπ.), θα βάφονται και θα συντηρούνται, που δεν θα αποτελεί καθημερινή πιθανότητα να πέφτουν σοβάδες, να πλημμυρίζουν αίθουσες όταν βρέχει. Και δήλωσαν ότι «έχουμε ήδη πληρώσει και φορολογηθεί για να έχουμε τέτοια σχολεία, τα οποία να αντιστοιχούν στις δυνατότητες που υπάρχουν το 2025».