Κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στον χώρο όπου διαμένουν οικογένειες, συνολικά 117 άνθρωποι
Με τους εργαζόμενους των κατασκηνώσεων |
Στον χώρο που έχει διατεθεί φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή 117 άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, που έφυγαν από τη Σαντορίνη, καθώς δεν άντεχαν άλλο - κυρίως τα πάνω από 50 παιδιά όλων των ηλικιών - τις πολλές σεισμικές δονήσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι που δούλευαν εκεί και έχασαν και τη δουλειά τους, κυρίως στον κατασκευαστικό και επισιτιστικό κλάδο.
Ολοι τους έφυγαν άρον άρον από τις εστίες τους και μάλιστα στην πλειοψηφία κόστισε ένα μηνιάτικο (μια τετραμελής οικογένεια πλήρωσε για εισιτήρια 800 ευρώ). Σήμερα βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς εισόδημα και με την αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί και πότε θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Μάλιστα, μια οικογένεια είπε στο κλιμάκιο του Κόμματος ότι την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Αθήνα και πήγαν να μείνουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο, ο ξενοδόχος τούς είπε κατάμουτρα ότι το δωμάτιο έχει 60 ευρώ αλλά επειδή είναι από τη Σαντορίνη, με τις υψηλές τιμές στη διαμονή, θα πληρώσουν 90 ευρώ, λες και ήταν μεγαλοξενοδόχοι και όχι εργαζόμενοι! Επίσης, σημείωσαν πως η όλη αποχώρησή τους από το νησί έγινε χωρίς κανένα σχέδιο, καθώς κανείς κρατικός φορέας δεν τους είπε τι να κάνουν, πού να πάνε και έκαναν ό,τι θεωρούσαν καλύτερο για τα παιδιά τους.
Από τις συναντήσεις με τους φιλοξενούμενους από τη Σαντορίνη |
Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι και το θέμα της Εκπαίδευσης για τα δεκάδες παιδιά διαφόρων ηλικιών, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη με τα σχολεία τους στη Σαντορίνη. Ωστόσο και αυτό έχει αφεθεί στην ατομική ευθύνη, αφού ο μόνος χώρος που υπάρχει ιντερνέτ και σύνδεση wifi είναι στην τραπεζαρία και τα παιδιά προσπαθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω κινητού με έξοδα που επιβαρύνονται οι οικογένειές τους.
Τα στελέχη του Κόμματος σημείωσαν, μιλώντας με τους εργαζόμενους και τους ξεσπιτωμένους, ότι το ΚΚΕ απαιτεί να λυθεί με μόνιμο τρόπο και κρατική ευθύνη το ζήτημα της σίτισης, όπως και της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές. Επίσης, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στις κατασκηνώσεις και όσους έφυγαν από το νησί, να εξασφαλιστούν εισόδημα, ένσημο για την ασφάλισή τους, όπως και με οργανωμένο τρόπο και χωρίς δική τους άλλη επιβάρυνση να μπορέσουν οι οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν αυτό θα είναι δυνατό.
Παρέμβαση της βουλευτή του Κόμματος Αφρ. Κτενά στην τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Στο άρθρο σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, που εμπεριέχεται σε μια τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση μαζί «με διάφορα άσχετα θέματα», στάθηκε στην ομιλία της η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει όπως όπως το πρόβλημα εργαζομένων που μένουν υποχρεωτικά στο νησί, διατηρώντας το ποσό που θα τους αποδίδεται στα 534 ευρώ σε μια περίοδο με πληθωρισμό και συσσωρευμένα προβλήματα στα νησιά, ενώ άγνωστο παραμένει, κιόλας, ακόμα πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο.
Σημείωσε, μάλιστα, πως «σχίστηκε το παραπέτασμα της λαμπερής βιτρίνας και εμφανίστηκε η πίσω όψη του τουριστικού θαύματος», επισημαίνοντας ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού που κερδίζουν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων αυτές τις κρίσιμες μέρες είναι άφαντοι.
Για την υποστελέχωση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι για να ανταποκριθούν οι υγειονομικοί σε προκηρύξεις δεν αρκεί μόνο ο μισθός, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η «κάλυψη στοιχειωδών αναγκών», όπως ποιοτική και φθηνή στέγη, μέριμνα και Εκπαίδευση για τα παιδιά του προσωπικού και Πολιτισμός. Για το μέτρο σχετικά με την τηλεκπαίδευση ρώτησε την κυβέρνηση τι μέτρα έχει λάβει, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ την κάλεσε να προχωρήσει στην επίταξη χώρων συνεδριάσεων σε μεγάλα ξενοδοχεία, προκειμένου να συνεχιστεί σε αυτές η σχολική διαδικασία.
Ειδική αναφορά έκανε και στο μεγάλο ζήτημα της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο, ανέδειξε ότι με τη διάταξη στη δεύτερη τροπολογία αποδεικνύεται «ποιος κάνει κουμάντο στο Αιγαίο», καθώς δίνεται η δυνατότητα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να βάζει όποιο πλοίο θέλει και όποτε θέλει και η επιδότηση να «τρέχει» και χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κάνουν αυτά που προβλέπονται. Γι' αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει τα πλοία, χωρίς επιδότηση, «γιατί ούτως ή άλλως έχουν ήδη πληρωθεί πλουσιοπάροχα οι εφοπλιστές».
Αναφορικά με τους προσεισμικούς ελέγχους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μετά και από πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των κατοίκων, υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν εκ νέου μετά το πέρας του φαινομένου, ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί κανένα σχετικό μέτρο. Εδώ αναφέρθηκε και στο «αίσχος της αυθαίρετης και άναρχης δόμησης» στην Καλντέρα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίον» που βρίσκεται στη Σαντορίνη, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα παμπάλαιο, 40 ετών, πλοίο, με σοβαρά προβλήματα και άμεσα απαραίτητη συντήρηση τόσο για τη λειτουργία του, όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού. Πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες του δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των υπόλοιπων ναυτεργατών, με αποτέλεσμα να αμείβονται με μισθούς πείνας. Ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο του πλοίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματά του.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι τέτοια η γύμνια και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 30% του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι πριν από 10 χρόνια είχε υπάρξει ανάλογο φαινόμενο, μικρότερης κλίμακας, στην περιοχή της Σαντορίνης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι και στις Κυκλάδες, όπως και σε όλη τη χώρα, ο λαός είναι αντιμέτωπος με επικείμενα «Τέμπη» εξαιτίας της «επιλεκτικής ανικανότητας ενός εχθρικού κράτους και της πολιτικής κόστους - οφέλους για λογαριασμό των λίγων» και ως εκ τούτου «παντού το δίλημμα είναι ένα: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Συνεχίστηκε και χθες η σεισμική δραστηριότητα γύρω από την περιοχή της νησίδας Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τις μετρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100 δονήσεις τις τελευταίες 24 ώρες, οι περισσότερες χαμηλής έντασης, ενώ δύο απ' αυτές, στις 5.40 μ.μ., ήταν της τάξης των 4,4 Ρίχτερ.
Η ανησυχία και η αβεβαιότητα των κατοίκων είναι μεγάλες, καθώς εδώ και 20 σχεδόν μέρες συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία, ενώ οι επιστήμονες παρατηρούν και μεταβολές στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και ανύψωση της Καμένης στην Καλντέρα της Σαντορίνης έως 6 εκατοστά. Οι μετρήσεις και τα πορίσματα ερευνητικών ομάδων που υπήρχαν εδώ και μήνες ουσιαστικά υποβαθμίστηκαν από την κυβέρνηση και καλλιεργήθηκε εφησυχασμός, για να μη θιγεί το «τουριστικό προϊόν».
Την τελευταία βδομάδα όμως, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, επιχειρείται να μετριαστεί ο εφησυχασμός και να εμφανιστεί μια εικόνα ετοιμότητας. Τώρα σπεύδουν να ενισχύσουν με σεισμογράφους, παλιρροιογράφους και άλλα τεχνικά μέσα που σε μια τέτοια περιοχή, ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας, θα έπρεπε να υπάρχουν σε μόνιμη βάση.
Παράλληλα χθες, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι τις 13 Μάρτη, και η Ανάφη, ενώ ενεργοποιήθηκαν και τα γνωστά ανεπαρκή μέτρα από το υπουργείο Εργασίας.