Παρέμβαση της βουλευτή του Κόμματος Αφρ. Κτενά στην τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Στο άρθρο σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, που εμπεριέχεται σε μια τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση μαζί «με διάφορα άσχετα θέματα», στάθηκε στην ομιλία της η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει όπως όπως το πρόβλημα εργαζομένων που μένουν υποχρεωτικά στο νησί, διατηρώντας το ποσό που θα τους αποδίδεται στα 534 ευρώ σε μια περίοδο με πληθωρισμό και συσσωρευμένα προβλήματα στα νησιά, ενώ άγνωστο παραμένει, κιόλας, ακόμα πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο.
Σημείωσε, μάλιστα, πως «σχίστηκε το παραπέτασμα της λαμπερής βιτρίνας και εμφανίστηκε η πίσω όψη του τουριστικού θαύματος», επισημαίνοντας ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού που κερδίζουν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων αυτές τις κρίσιμες μέρες είναι άφαντοι.
Για την υποστελέχωση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι για να ανταποκριθούν οι υγειονομικοί σε προκηρύξεις δεν αρκεί μόνο ο μισθός, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η «κάλυψη στοιχειωδών αναγκών», όπως ποιοτική και φθηνή στέγη, μέριμνα και Εκπαίδευση για τα παιδιά του προσωπικού και Πολιτισμός. Για το μέτρο σχετικά με την τηλεκπαίδευση ρώτησε την κυβέρνηση τι μέτρα έχει λάβει, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ την κάλεσε να προχωρήσει στην επίταξη χώρων συνεδριάσεων σε μεγάλα ξενοδοχεία, προκειμένου να συνεχιστεί σε αυτές η σχολική διαδικασία.
Ειδική αναφορά έκανε και στο μεγάλο ζήτημα της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο, ανέδειξε ότι με τη διάταξη στη δεύτερη τροπολογία αποδεικνύεται «ποιος κάνει κουμάντο στο Αιγαίο», καθώς δίνεται η δυνατότητα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να βάζει όποιο πλοίο θέλει και όποτε θέλει και η επιδότηση να «τρέχει» και χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κάνουν αυτά που προβλέπονται. Γι' αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει τα πλοία, χωρίς επιδότηση, «γιατί ούτως ή άλλως έχουν ήδη πληρωθεί πλουσιοπάροχα οι εφοπλιστές».
Αναφορικά με τους προσεισμικούς ελέγχους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μετά και από πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των κατοίκων, υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν εκ νέου μετά το πέρας του φαινομένου, ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί κανένα σχετικό μέτρο. Εδώ αναφέρθηκε και στο «αίσχος της αυθαίρετης και άναρχης δόμησης» στην Καλντέρα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίον» που βρίσκεται στη Σαντορίνη, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα παμπάλαιο, 40 ετών, πλοίο, με σοβαρά προβλήματα και άμεσα απαραίτητη συντήρηση τόσο για τη λειτουργία του, όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού. Πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες του δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των υπόλοιπων ναυτεργατών, με αποτέλεσμα να αμείβονται με μισθούς πείνας. Ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο του πλοίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματά του.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι τέτοια η γύμνια και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 30% του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι πριν από 10 χρόνια είχε υπάρξει ανάλογο φαινόμενο, μικρότερης κλίμακας, στην περιοχή της Σαντορίνης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι και στις Κυκλάδες, όπως και σε όλη τη χώρα, ο λαός είναι αντιμέτωπος με επικείμενα «Τέμπη» εξαιτίας της «επιλεκτικής ανικανότητας ενός εχθρικού κράτους και της πολιτικής κόστους - οφέλους για λογαριασμό των λίγων» και ως εκ τούτου «παντού το δίλημμα είναι ένα: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».