Νέες κινητοποιήσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ενάντια στη λειτουργία «Ωνάσειων Σχολείων»
Eurokinissi |
Χτες είχε εξαγγελθεί ότι θα ανακοινωθούν ποια από τα 22 Γυμνάσια και Λύκεια που περιλαμβάνονται στη σχετική Σύμβαση θα λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα - καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας - τα πρώτα σχολεία που θα μετατραπούν σε «Ωνάσεια» είναι: Στη Θεσσαλονίκη το 12ο Γυμνάσιο και το 16ο Γενικό Λύκειο. Στην Ξάνθη το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο. Στην Κοζάνη το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Στο Μενίδι το 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών και το 7ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών. Στο Περιστέρι το 5ο Γυμνάσιο - Γενικό Λύκειο. Στον Κολωνό το 52ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών.
Στην Αθήνα, μαθητές, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι εκπαιδευτικών διαφόρων περιοχών της Αττικής, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προχώρησαν χτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Ωνάσεια για λίγους - Τέμπη για τους πολλούς», «Οχι στην κατάργηση των σχολείων της γειτονιάς», «Τα Ωνάσεια θα μείνουν στα χαρτιά» κυριαρχούσαν στα πανό και στα συνθήματα στην πορεία που έγινε προς τα γραφεία του ιδρύματος Ωνάση.
Στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στα «Ωνάσεια Σχολεία», και διαμηνύοντας ότι ο σχεδιασμός για κλείσιμο του 9ου Γυμνασίου και του 10ου ΓΕΛ στις δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου και μετατροπή τους σε «Ωνάσεια» δεν θα περάσει, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί προχώρησαν χτες σε μαζική κινητοποίηση. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, και συμμετείχαν σε αυτήν η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο Δημήτρης Ακτύπης, οργανωτικός γραμματέας της OΛΜΕ, ο οποίος δήλωσε: «Σε πολλές περιοχές της χώρας μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδηλώνουν σήμερα και αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για παραπέρα εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης των "Ωνάσειων Σχολείων". Παλεύουμε για την αναβάθμιση όλων των σχολείων με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές».
Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος δήλωσε: «Το αφήγημα των "ίσων ευκαιριών" που επιχείρησε να πλασάρει η κυβέρνηση, ενώ πρόκειται για ένταση της ταξικής κατηγοριοποίησης, το γκρεμίζουν οι από κοινού αγώνες μαθητών - εκπαιδευτικών γονέων». Κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα «για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά, και όχι για σχολεία για λίγους. Να μην περάσει στην πράξη καμία μετατροπή σχολείου σε "Ωνάσειο"!»
Ακολούθησε δυναμική πορεία, η οποία κατέληξε έξω από τα σχολεία που είναι να μετατρέπουν σε «Ωνάσεια». Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, με επόμενο σταθμό τη μεγάλη πανεργατική απεργία για τα δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.
Με νέα μαζική και μαχητική κινητοποίηση το απόγευμα του Σαββάτου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ενάντια στη μετατροπή του 6ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Ευόσμου σε «Ωνάσεια Σχολεία».
Συγκεντρώθηκαν έξω από το 6ο Γυμνάσιο και από εκεί με δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου.
Κατήγγειλαν ότι με τη μετατροπή των σχολείων σε «Ωνάσεια» εκατοντάδες μαθητές θα πεταχτούν έξω από τα σχολεία τους. Στην πραγματικότητα καταργούνται δύο σχολεία γειτονιάς για να μετατραπούν σε «Ωνάσεια», την ώρα που ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης. Περισσότερες από 200 αίθουσες διδασκαλίας λείπουν, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε υπόγειες, ακατάλληλες αίθουσες.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή των δύο σχολείων σε «Ωνάσεια» και απαίτησαν την ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολείων.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρος Τριλυράκης, ενώ μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της Ενωσης Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου.
Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο, όπου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλίου, και έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα και να δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους τους.
Σύλλογοι Γονέων έχουν στείλει εξώδικη δήλωση στον δήμαρχο, απαιτώντας να παραμείνουν τα σχολεία και όλοι οι μαθητές και να κατασκευαστούν νέα σχολικά κτίρια.
Δηλώνουν ότι «όλα τα παιδιά αξίζουν μια ποιοτική εκπαίδευση, σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο το στοίβαγμα μαθητών σε υπόγειες αίθουσες, διαδρόμους, εργαστήρια χημείας ή υπερπληθείς τάξεις».
Την Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 12 μ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 12 μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ (Αμπελόκηποι).
Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από μουσικό σύνολο της ΚΝΕ.
Με πολύμορφες παρεμβάσεις, με συνέχιση του αγώνα κόντρα σε εκβιασμούς, πιέσεις και πειθαρχικά, οι εκπαιδευτικοί απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.
Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που διώκει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντιδρούν στην «αξιολόγηση», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, την Παρασκευή.
Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει συμμορφωθεί και συμμετέχει στη διαδικασία «αξιολόγησης», χωρίς να αναφέρει πάντως ότι αυτό γίνεται κάτω από το βάρος εκβιασμών αλλά και των προστίμων που προβλέπονται, και ισούνται με έναν μισθό.
«Δεν θέλετε εκπαιδευτικούς που θα δυσκολεύουν το αντιλαϊκό σας έργο και θα διεκδικούν καλύτερη μόρφωση, καλύτερα σχολεία, καλύτερες συνθήκες στα σχολεία», επισήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με την αντιδραστική τακτική της χτυπά και το δικαίωμα στην απεργία, αφού οι εκπαιδευτικοί απεργούν με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών τους συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οπως ανέδειξε, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει την «αξιολόγηση» ως μέσο για τη δήθεν βελτίωση της Εκπαίδευσης, αφήνει τα σχολεία στη Θεσσαλία, όπως και σε όλη τη χώρα, με τραγικές ελλείψεις και κενά. Τόνισε ότι όσο η κυβέρνηση συνεχίζει αυτήν την τακτική και σπιλώνει την τιμή και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται, το κίνημα θα δυναμώνει και απαίτησε την άμεση παύση των διώξεων.
Την τακτική διώξεων και πειθαρχικών ποινών σε βάρος των εκπαιδευτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατήγγειλε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία αφορούσε την πειθαρχική δίωξη δασκάλας του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών. Η εκπαιδευτικός είχε υπερασπιστεί δημόσια το δικαίωμα μαθητή της να παρακολουθεί τα μαθήματά του με τη βοήθεια σχολικού νοσηλευτή.
Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε θλιβερή τη μικροψυχία της κυβέρνησης, του υπουργείου και της Διεύθυνσης που τιμωρούν τη συγκεκριμένη δασκάλα, παρότι αυτή με τη στάση της δίνει το παράδειγμα στον αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Στη λογική ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμμορφώνονται με τον νόμο κινήθηκε και πάλι η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του διευθυντή για να μιλούν, ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει «ασυδοσία», όταν υπερασπίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να αντιστέκονται στην ασκούμενη πολιτική. Κατά τ' άλλα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αράδιασε κάποια στοιχεία για τις προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών, που όμως είναι πολύ λίγες μπροστά στις υπάρχουσες ανάγκες. Οπως επισήμανε ο Γ. Δελής, στα τέλη Γενάρη, τα κενά ήταν πολλά σε όλα τα σχολεία της χώρας και έφερε ως παράδειγμα το 3ο Γυμνάσιο Μενιδίου, με δύο μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά χωρίς σχολικό νοσηλευτή. «Εκεί δεν πρέπει να υπάρξει η ισχύς του νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης που κουνά το δάχτυλο σε όλους τους άλλους για την εφαρμογή του;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια μέρα, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στέλνοντας το μήνυμα ότι παλεύουν για δημόσιο δωρεάν σχολείο και την υπεράσπιση του παιδαγωγικού τους ρόλου μέσα σε αυτό και κατήγγειλαν τα πειθαρχικά και τις διώξεις. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπ. Μαρίνης, από τη συγκέντρωση, «συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι Ομοσπονδίες, στις αποφάσεις των Συλλόγων μας και όχι απλά δεν διαπράττουμε πειθαρχικά παραπτώματα όπως μας λένε οι κύριοι του υπουργείου Παιδείας αλλά εκπληρώνουμε τον ουσιαστικότερο ρόλο μας που είναι η υπεράσπιση της μόρφωσης των μαθητών μας σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά».