ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΚΥΠΡΟΥ
«Κομβικό βήμα» για την «αναβάθμιση» των ανταγωνισμών...

Ενισχύουν συνεργασία για αξιοποίηση κυπριακού αερίου και μεταφορά του μέσω Αιγύπτου και προς άλλες αγορές

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών

Andreas Loucaides/ PIO//Andrea

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζονται ορόσημα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο υπέγραψαν χτες στο Κάιρο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Αφενός υπέγραψαν μνημόνιο Συναντίληψης για την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (στο κυπριακό «οικόπεδο» 12) αφετέρου τη συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για την ανάπτυξη του «οικοπέδου» 6 της κυπριακής ΑΟΖ, που - όπως σημείωνε στη σχετική της ανακοίνωση η κυπριακή κυβέρνηση - «συνιστούν κομβικό βήμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Τις συμφωνίες υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, παρουσία των Προέδρων Αιγύπτου και Κύπρου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι και Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Κάιρο, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «EGYPES 2025», με τη συμμετοχή μιας σειράς ενεργειακών κολοσσών που ενεργοποιούνται σε όλη την περιοχή. Το μνημόνιο συνυπέγραψε και η κοινοπραξία που έχει πάρει την άδεια για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» (στην οποία μετέχουν η αμερικανική «Chevron», η ισραηλινή «NewMed» και η ολλανδική «Shell»), ενώ τη συμφωνία η αδειοδοτημένη για το «6» κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής TOTAL.

«Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά διευρύνει τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ακόμα η κυπριακή ανακοίνωση, επιμένοντας ότι οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να «ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο...».

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, στη Λευκωσία βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της «Chevron», Φρανκ Κασούλο, που υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση συμφωνία για τη δημιουργία πλωτής μονάδας παραγωγής αλλά και ανεξάρτητου αγωγού μεταφοράς κυπριακού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Ο Κασούλο χαιρέτισε «τη σημαντική εξέλιξη και τις παραγωγικές μας επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση», τονίζοντας ότι «η "Chevron" εκτιμά τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το "Αφροδίτη" προς όφελος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ανατολικής Μεσογείου...».

Επέκταση συνεργασίας και στην ασφάλεια

Από τη μεριά του, παραχωρώντας μια σειρά από συνεντεύξεις με αφορμή την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας τη διμερή δέσμευση για προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτήν.

Υποστήριξε ότι η ηγεσία του Προέδρου Σίσι στην Αίγυπτο ενίσχυσε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση και ότι τα «κοινά οράματα» για περιφερειακή σταθερότητα έχουν εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θέτοντας θεμέλια για περαιτέρω διμερή συνεργασία, ενώ τόνισε ότι κατά την πρόσφατη (δεύτερη κατά σειρά) κυβερνητική Σύνοδο Κορυφής που έκαναν οι δύο χώρες, «έκλεισαν» συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας και στους τομείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, της διαχείρισης των υδάτων αλλά και της πυρηνικής ασφάλειας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Ποδαρικό» με ακόμα μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη 2 δισ.!

Ενώ για 6 στους 10 ο μισθός τελειώνει στις 19 του μήνα...

Με ακόμα περισσότερους φόρους και ακόμα μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη έκανε «ποδαρικό» το 2025 για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2025, με το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 2,002 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 600 εκατ. ευρώ τον στόχο των 1,4 δισ. ευρώ, που καταγραφόταν στον προϋπολογισμό.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 6,013 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό εμπεριέχεται, τόσο στα έσοδα (στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών»), όσο και στις επιστροφές φόρων (ΦΠΑ), το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές που απαιτήθηκε να γίνουν κατά τον μήνα Ιανουάριο 2025 για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι οποίες αφορούν στο έτος 2024 και είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,974 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 7,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.

Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει το μέγεθος της επίθεσης στα λαϊκά νοικοκυριά, που 6 στα 10 δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μετά τις 19 του μήνα που τελειώνει ο μισθός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 8 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημά τους, ενώ 1 στις 2 οικογένειες αναγκάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία. Επιπλέον, το 15% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 423 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 93 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (515 εκατ. ευρώ) που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 95 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 585 εκατ. ευρώ από τον στόχο (680 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αφού αποκαλύφθηκε, προστρέχει για βοήθεια στα δικαστήρια

Αφού αποκαλύφθηκε πανηγυρικά για τον βρώμικο ρόλο της ενάντια στο ΚΚΕ και τους βουλευτές του, αφού στέρεψε από επιχειρήματα, αφού έπεσαν στο κενό τα ψέματα και οι συκοφαντίες της και μην αντέχοντας την πολιτική αντιπαράθεση, τελικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι προστρέχει για βοήθεια στα δικαστήρια.

Οπως έκανε γνωστό την περασμένη Παρασκευή με δήλωσή της στην οποία αναπαράγει για ακόμα μια φορά όλες τις χρυσαυγίτικης κοπής βρωμιές εναντίον του ΚΚΕ, θα καταθέσει μήνυση εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Εκεί μάλιστα παραδέχεται και την έγνοια της για τη συμμετοχή των εγκληματιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Οι δε συκοφαντίες της σε βάρος του ΚΚΕ ως δήθεν «βολεμένων της εξουσίας», και άλλα τέτοια που επανέλαβε πάλι αυτές τις μέρες, είναι όλες δανεισμένες από το χρυσαυγίτικο «ανθολόγιο» και από άλλες αντίστοιχες πηγές. Εξουσία εξάλλου έχει ασκήσει η ίδια και όχι το ΚΚΕ, τότε που ως πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να «μπαζώσει» τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση μνημονίων και μνημονιακών νόμων, αλλά και τώρα που ψηφίζει τα νομοσχέδια της εξουσίας, όπως αυτά που αφορούν το χτύπημα του δημόσιου συστήματος Παιδείας και τα «Ωνάσεια Σχολεία» των χορηγών.

Κατά τα άλλα, την ώρα που η Κωνσταντοπούλου θα συνεχίσει να ασχολείται με το υπέρμετρο «εγώ» της, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να ασχολείται μόνο με την οργάνωση των αγώνων του λαού και της νεολαίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που στριμώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα. Με αυτούς τους αγώνες δηλαδή που η Κωνσταντοπούλου δεν έχει καμία σχέση...

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασιών συνέχεια

Τον καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία φούντωσε ξανά χτες η ανακοίνωση της προσχώρησης της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε καθώς ανήκε στον κύκλο επιρροής του Στ. Κασσελάκη, αλλά τελικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Για «αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «εξόχως προβληματική συμπεριφορά και παράδειγμα προς αποφυγήν και για την ίδια και για τον πολιτικό υποδοχέα της, που έτσι νομιμοποιεί την για πρώτη φορά απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπολιτευτικά».

Διεργασίες γίνονται και στο εσωτερικό της ΝΔ. Χαρακτηριστικά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη - Δένδια, με αφορμή «διαφωνίες» σε επιμέρους ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έλεγε ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι μία και εκφράζεται από εμένα και συνολικά από το ΚΥΣΕΑ», επίσης ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης «είναι πάντοτε ενιαία και την αποτυπώνει ο πρωθυπουργός». Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης δήλωνε χθες, ερωτηθείς σχετικά, άγνοια για το ενδεχόμενο να έγινε αυτή η συνάντηση, ενώ έσπευδε με τη σειρά του να πει ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία» μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας, ο οποίος σημειωτέον εμφανίζεται στο εσωτερικό της ΝΔ ως ο ισχυρότερος «δελφίνος».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Δένδιας από την πλευρά του έσπευσε να διαψεύσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», περί διαφωνίας με τον πρωθυπουργό στα Ελληνοτουρκικά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέες δηλώσεις για «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»

Παρέμβαση στις «εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του κατήγγειλε ο προερχόμενος από το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-PMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που συμμετέχοντας σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου επέκρινε όσους αρνούνται τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Υποστήριξε ότι τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι «η απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το Σύνταγμα (...) εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δεν είναι παρά «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις». Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση για την «ενεργειακή ασφάλεια» στην περιοχή και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ο Μίτσκοσκι είπε: «Ακουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο, για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε;».

Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του αποτελεί μέρος της Ευρώπης και θέλει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά σήμερα - συνέχισε - «γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης "βαλκανοποίησης της Ευρώπης", αντί του "εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων". Ορισμένα βαλκανικά κράτη - μέλη της ΕΕ έφεραν τις βαλκανικές διαμάχες και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, αντί για το αντίθετο (...) το κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ (σ.σ. της Βουλγαρίας) αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977 (...) Γιατί σιωπούν όλοι;».

Αναφερόμενος ακόμα στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ (Μάρτιο του 2020), ο Μίτσκοσκι είπε ότι αυτό έγινε μετά από «πολλές θυσίες και ταπεινώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ