Ενισχύουν συνεργασία για αξιοποίηση κυπριακού αερίου και μεταφορά του μέσω Αιγύπτου και προς άλλες αγορές
Andreas Loucaides/ PIO//Andrea |
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών |
Τις συμφωνίες υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, παρουσία των Προέδρων Αιγύπτου και Κύπρου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι και Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Κάιρο, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «EGYPES 2025», με τη συμμετοχή μιας σειράς ενεργειακών κολοσσών που ενεργοποιούνται σε όλη την περιοχή. Το μνημόνιο συνυπέγραψε και η κοινοπραξία που έχει πάρει την άδεια για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» (στην οποία μετέχουν η αμερικανική «Chevron», η ισραηλινή «NewMed» και η ολλανδική «Shell»), ενώ τη συμφωνία η αδειοδοτημένη για το «6» κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής TOTAL.
«Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά διευρύνει τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ακόμα η κυπριακή ανακοίνωση, επιμένοντας ότι οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να «ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο...».
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, στη Λευκωσία βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της «Chevron», Φρανκ Κασούλο, που υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση συμφωνία για τη δημιουργία πλωτής μονάδας παραγωγής αλλά και ανεξάρτητου αγωγού μεταφοράς κυπριακού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.
Ο Κασούλο χαιρέτισε «τη σημαντική εξέλιξη και τις παραγωγικές μας επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση», τονίζοντας ότι «η "Chevron" εκτιμά τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το "Αφροδίτη" προς όφελος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ανατολικής Μεσογείου...».
Από τη μεριά του, παραχωρώντας μια σειρά από συνεντεύξεις με αφορμή την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας τη διμερή δέσμευση για προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτήν.
Υποστήριξε ότι η ηγεσία του Προέδρου Σίσι στην Αίγυπτο ενίσχυσε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση και ότι τα «κοινά οράματα» για περιφερειακή σταθερότητα έχουν εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θέτοντας θεμέλια για περαιτέρω διμερή συνεργασία, ενώ τόνισε ότι κατά την πρόσφατη (δεύτερη κατά σειρά) κυβερνητική Σύνοδο Κορυφής που έκαναν οι δύο χώρες, «έκλεισαν» συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας και στους τομείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, της διαχείρισης των υδάτων αλλά και της πυρηνικής ασφάλειας.