ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία» Σι - Πούτιν

«Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία» σε «θερμή ατμόσφαιρα» είχαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα και την περαιτέρω ανάπτυξη της ολοκληρωμένης και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών» και «συζήτησαν τρόπους για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε Οικονομία, Εμπόριο, Επενδύσεις, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Αθλητισμό».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν μια σειρά σχεδιαζόμενες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου που αναμένονται στο πλαίσιο διαφόρων επετείων και συναντήσεων, ενώ «υπογράμμισαν ότι οι ρωσικοί και κινεζικοί πολιτικοί δεσμοί αποτελούν βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα στις παγκόσμιες υποθέσεις» και ότι η σχέση των δύο χωρών «είναι στρατηγικής φύσης, δεν υπόκειται σε πολιτικά κίνητρα και δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν».

Ακόμα, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Σι για τις πρόσφατες ρωσο-αμερικανικές επαφές και ενημερώθηκε - σύμφωνα με τη Μόσχα - για την «ετοιμότητα της Κίνας να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης».

Από τη μεριά του ο Σι - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - τόνισε ότι «η Ιστορία και η πραγματικότητα δείχνουν ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι καλοί γείτονες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο, καθώς και αληθινοί φίλοι που (...) αλληλοϋποστηρίζονται και επιτυγχάνουν κοινή ανάπτυξη». Επίσης ότι σχεδίασαν «την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας - Ρωσίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και τον συντονισμό τους σε μια σειρά σημαντικά διεθνή και περιφερειακά θέματα», καθώς επιτελεία των δύο πλευρών «προωθούν σταθερά τη συνεργασία σε όλους τους τομείς».

Ο Κινέζος ηγέτης υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα πως τους διμερείς δεσμούς «διακρίνουν ισχυρή εσωτερική κινητήρια δύναμη και μοναδική στρατηγική αξία», προσθέτοντας ότι αυτοί «δεν θα επηρεαστούν από τρίτους», ότι «η αναπτυξιακή στρατηγική και εξωτερική πολιτική» που ασκούν «είναι μακροπρόθεσμες», αλλά και ότι «παρά τις αλλαγές στη διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας θα προχωρήσουν με ευκολία, συμβάλλοντας ο ένας στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση του άλλου και εισάγοντας σταθερότητα και θετική ενέργεια στις διεθνείς σχέσεις».

Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Σι θύμισε ότι το φθινόπωρο οι δύο χώρες μαζί με τη Βραζιλία και άλλες χώρες του «παγκόσμιου νότου» συγκρότησαν «ομάδα» προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την «πολιτική διευθέτηση». Σήμερα η Κίνα «είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει τη Ρωσία και τα άλλα σχετιζόμενα μέρη να καταβάλλουν θετικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας πως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να διατηρούν την επικοινωνία και τον συντονισμό μέσω διαφόρων διαύλων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ
Εξετάζει δασμούς σε ξένα πλοία που καταπλέουν στις ΗΠΑ

Αλλά και μέτρα ενάντια στην προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει σε Ναυτιλία, Logistics και Ναυπηγοεπισκευή

Να επιβάλει δασμούς και σε πλοία με ξένη σημαία που καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ, κλιμακώνοντας μέτρα που εκτιμά ότι θα ωφελήσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου στις ΗΠΑ.

Εξηγώντας στο «Fox News» τι είδους καταστάσεις «υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα τελειώσουν», ο νεοδιορισθείς υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ έδωσε «ένα παράδειγμα. Κρουαζιερόπλοια: Βλέπετε ποτέ μια κρουαζιέρα να γίνεται με αμερικανική σημαία στην πρύμνη; Οχι, έχουν σημαίες της Λιβερίας ή του Παναμά. Κανένας από αυτούς δεν πληρώνει φόρους. Κάθε δεξαμενόπλοιο - κανένας από αυτούς δεν πληρώνει φόρους...».

Φέρεται δε να πρόσθεσε ότι «τα πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν στις ΗΠΑ θα φορολογηθούν, ενώ θα καταργηθεί το καθεστώς φοροαπαλλαγών που ισχύει σήμερα».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Ουάσιγκτον μελετά τέτοιου είδους μέτρα για πλοία από χώρες που δεν διατηρούν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές για αμερικανικά πλοία ή που δεν έχουν άλλου είδους σχέση με τις ΗΠΑ (πχ. εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια).

Επιπλέον, το Γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου (Office of the United States Trade Representative - USTR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά από έρευνα η Κίνα κρίθηκε ότι επιδίδεται σε «πράξεις, πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν στην κυριαρχία στους τομείς της Ναυτιλίας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Ναυπηγοεπισκευής (...) παράλογες, και με σκοπό να επιβαρύνουν ή να περιορίσουν το εμπόριο των ΗΠΑ». Στη βάση αυτή, το USTR «προτείνει την επιβολή ορισμένων δασμών και περιορισμών στις διεθνείς υπηρεσίες ναυτιλιακών μεταφορών που σχετίζονται με κινεζικούς φορείς εκμετάλλευσης πλοίων και πλοία κινεζικής κατασκευής, ώστε να προωθηθεί η μεταφορά αμερικανικών αγαθών με αμερικανικά πλοία».

Ολα αυτά ενώ ο Κινέζος απεσταλμένος για το Εμπόριο Χε Λιφένγκ «εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, όπως η αύξηση των τελωνειακών δασμών οι οποίοι επιβλήθηκαν στην Κίνα από τις ΗΠΑ», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Οπως μετέδωσε το κινεζικό δίκτυο CCTV, «οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εμπεριστατωμένες απόψεις για σημαντικά οικονομικά θέματα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε σχέση με την εφαρμογή μιας συναίνεσης» που θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «αναγνώρισαν τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία για θέματα αμοιβαίας ανησυχίας».

Το CCTV μετέδωσε ότι η συνομιλία έγινε κατόπιν αιτήματος του Μπέσεντ.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων τους

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση των συνοριακών διαφορών που είχαν προκαλέσει πολύνεκρες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, με βαρύ απολογισμό για τους λαούς των δύο χωρών, οι οποίοι έζησαν ειρηνικά και αγωνίστηκαν μαζί επί δεκαετίες στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ...

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων Κιργιστάν - Τατζικιστάν, που εκτείνονται σε 970 χλμ., αφού επίλυσαν διαμάχες που αφορούσαν αμφισβητούμενες περιοχές. Απομένει πλέον η υπογραφή της συμφωνίας από τους Προέδρους των δύο χωρών.

Τα δύο κράτη της Κεντρικής Ασίας είναι σύμμαχοι της Ρωσίας και φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις της στο έδαφός τους.

Τον Σεπτέμβρη του 2022 είχαν ξεσπάσει φονικές συγκρούσεις σε παραμεθόριες περιοχές, που προκάλεσαν μέσα σε ένα 48ωρο πάνω από 100 θανάτους και τον εκτοπισμό 140.000 κατοίκων. Είχαν προηγηθεί αιματηρές συμπλοκές τον Απρίλη του 2021, με απολογισμό 20 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες.

«Αν τα έγγραφα της συμφωνίας δημοσιοποιηθούν, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ομάδες και στις δύο χώρες ενδέχεται να αντιταχθούν στα συμφωνηθέντα σύνορα», εξήγησε στο πρακτορείο «Reuters» ο Τιμούρ Ουμάροφ, αναλυτής του κέντρου Carnegie στο Βερολίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ