Αλλά και μέτρα ενάντια στην προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει σε Ναυτιλία, Logistics και Ναυπηγοεπισκευή
Να επιβάλει δασμούς και σε πλοία με ξένη σημαία που καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ, κλιμακώνοντας μέτρα που εκτιμά ότι θα ωφελήσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου στις ΗΠΑ.
Εξηγώντας στο «Fox News» τι είδους καταστάσεις «υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα τελειώσουν», ο νεοδιορισθείς υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ έδωσε «ένα παράδειγμα. Κρουαζιερόπλοια: Βλέπετε ποτέ μια κρουαζιέρα να γίνεται με αμερικανική σημαία στην πρύμνη; Οχι, έχουν σημαίες της Λιβερίας ή του Παναμά. Κανένας από αυτούς δεν πληρώνει φόρους. Κάθε δεξαμενόπλοιο - κανένας από αυτούς δεν πληρώνει φόρους...».
Φέρεται δε να πρόσθεσε ότι «τα πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν στις ΗΠΑ θα φορολογηθούν, ενώ θα καταργηθεί το καθεστώς φοροαπαλλαγών που ισχύει σήμερα».
Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Ουάσιγκτον μελετά τέτοιου είδους μέτρα για πλοία από χώρες που δεν διατηρούν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές για αμερικανικά πλοία ή που δεν έχουν άλλου είδους σχέση με τις ΗΠΑ (πχ. εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια).
Επιπλέον, το Γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου (Office of the United States Trade Representative - USTR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά από έρευνα η Κίνα κρίθηκε ότι επιδίδεται σε «πράξεις, πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν στην κυριαρχία στους τομείς της Ναυτιλίας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Ναυπηγοεπισκευής (...) παράλογες, και με σκοπό να επιβαρύνουν ή να περιορίσουν το εμπόριο των ΗΠΑ». Στη βάση αυτή, το USTR «προτείνει την επιβολή ορισμένων δασμών και περιορισμών στις διεθνείς υπηρεσίες ναυτιλιακών μεταφορών που σχετίζονται με κινεζικούς φορείς εκμετάλλευσης πλοίων και πλοία κινεζικής κατασκευής, ώστε να προωθηθεί η μεταφορά αμερικανικών αγαθών με αμερικανικά πλοία».
Ολα αυτά ενώ ο Κινέζος απεσταλμένος για το Εμπόριο Χε Λιφένγκ «εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, όπως η αύξηση των τελωνειακών δασμών οι οποίοι επιβλήθηκαν στην Κίνα από τις ΗΠΑ», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Οπως μετέδωσε το κινεζικό δίκτυο CCTV, «οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εμπεριστατωμένες απόψεις για σημαντικά οικονομικά θέματα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε σχέση με την εφαρμογή μιας συναίνεσης» που θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «αναγνώρισαν τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία για θέματα αμοιβαίας ανησυχίας».
Το CCTV μετέδωσε ότι η συνομιλία έγινε κατόπιν αιτήματος του Μπέσεντ.