Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την 66η επέτειο, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση «Η Κούβα και οι Διεθνείς Ταξιαρχίες Χένρι Ριβ»
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση |
«Εχει αξία να θυμηθούμε - σημείωσε παίρνοντας τον λόγο ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Αραμις Φουέντε Ερνάντες - ότι όταν νίκησε η επανάσταση, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κούβα βρισκόταν σε πραγματικά άθλια κατάσταση, η οποία περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο με την πολιτικά υποκινούμενη αποχώρηση περισσότερων από τους μισούς γιατρούς που είχαμε στο νησί εκείνη την περίοδο, οι οποίοι κατά κύριο λόγο πήγαν στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «η επαναστατική κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει τεράστιες προσπάθειες, ούτως ώστε να διασφαλίσει την ιατρική φροντίδα για τον πληθυσμό και να αναζητήσει λύσεις μέσα σε μια πολύ επισφαλή κατάσταση».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος - Νικολάου υπογράμμισε ότι η Κουβανική Επανάσταση «απέδειξε πως οι λαοί με την πάλη τους έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γι' αυτό έχει τη συμπάθεια και τη στήριξη εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο» και αναφερόμενος στις μπριγάδες «Χένρι Ριβ», επισήμανε: «Οι λαοί της Ευρώπης γνώρισαν τις Μπριγάδες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Ενώ καθημερινά θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα, οι αξίες της ΕΕ αποδείχθηκαν κούφιες διακηρύξεις. Τα κράτη - μέλη ανταγωνίζονταν το ένα ενάντια στο άλλο, δεσμεύοντας αεροπλάνα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έκλειναν σύνορα και εναέριους χώρους. Η ανάπτυξη εμβολίων παραχωρήθηκε στους φαρμακευτικούς κολοσσούς, με την ΕΕ να χρηματοδοτεί με χρήματα των λαών αφειδώς τους φαρμακευτικούς ομίλους, καθυστερώντας και θέτοντας περιορισμούς στην ανάγκη άμεσου και έγκαιρου εμβολιασμού των λαών στον βωμό των σφοδρών ανταγωνισμών (...) Στον αντίποδα αναδείχθηκε κι έλαμψε το παράδειγμα της Κούβας. Μία χώρα σε οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό για πάνω από 65 χρόνια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Εναν αποκλεισμό που δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά, υπηρεσίες, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα. Που παρά τις τεράστιες δυσκολίες, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις κατάφερε να αναπτύξει τα δικά της αποτελεσματικά εμβόλια, να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου, ενώ από την πρώτη στιγμή έθεσε τους ιατρούς και τους νοσοκόμους της χωρίς δεύτερη σκέψη στη διάθεση των λαών του κόσμου που υπέφεραν. Και στην Ευρώπη, όπως με τις αποστολές των Μπριγάδων στην Ιταλία, και αλλού σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μάλιστα βραβεύτηκαν για την προσφορά τους (σ.σ. το 2017 από τον ΠΟΥ)». Γι' αυτό και, όπως υπογράμμισε, «στα 20 χρόνια από την ίδρυσή τους, το έργο των Μπριγάδων μόνο θαυμασμό προκαλεί. Οι Μπριγάδες έχουν κινητοποιηθεί σε πάνω από 45 χώρες της υφηλίου. Πάνω από 9.000 Κουβανοί επαγγελματίες της Υγείας έχουν συμμετάσχει, παρέχοντας υπηρεσίες Υγείας σε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σώζοντας πάνω από 89.000 ζωές. Κι όλα αυτά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του στάθηκε αναλυτικά στην «υψηλή αποδοτικότητα και τον διεθνιστικό προσανατολισμό» του συστήματος Υγείας στην Κούβα. Μιλώντας δε ειδικά για τη δράση των Ταξιαρχιών ξεχώρισε τη «μακρόχρονη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες (έως 6 μήνες και παραπάνω)», την «ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων από το επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας μέχρι τη νοσοκομειακή - χειρουργική», τη «δωρεά των νοσοκομείων εκστρατείας και άλλου εξοπλισμού στη χώρα που έχει πληγεί μετά την αναχώρηση της κουβανικής ομάδας», τη «διερεύνηση προϋποθέσεων συνεργασίας της Κούβας με τη χώρα που δέχεται τη διεθνιστική βοήθεια και σε άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την υγεία του πληθυσμού (π.χ. μεταφορά τεχνολογίας, κοινή παραγωγή φαρμάκων κ.τ.λ.)».