ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φιλειρηνικών οργανώσεων και διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο ΝΑΤΟικό έγκλημα που πραγματοποιείται, αυτή τη φορά, στην ΠΓΔΜ

Η απαίτηση, έτσι όπως διατρανώθηκε χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες διαδηλωτές, είναι εντελώς ξεκάθαρη: «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια». Μια απαίτηση που δεν πηγάζει μόνο απ' το αβέβαιο παρόν που στήνουν οι ΝΑΤΟικοί στην ΠΓΔΜ, αλλά έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν - ειδικά το πρόσφατο - με φρικιαστικές μνήμες, με ασυγχώρητους θανάτους, με το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων απ' τις εστίες τους. Η αιτία αυτής της τραγωδίας, που ευελπιστούν να στήσουν οι ΝΑΤΟικοί ξανά στα Βαλκάνια, είναι κι αυτή εντελώς ξεκάθαρη: «Εχθρός όλων των λαών είναι η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Οπως και ο δρόμος - αυτόν που έδειξαν χτες άνθρωποι όλων των ηλικιών - για να μην περάσουν αυτά τα εγκληματικά σχέδια δεν μπορεί παρά να είναι ένας: Ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης. Καθότι πλέον έχουν γνώσιν οι ...φύλακες.

Ηταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν κόσμος απ' όλες τις συνοικίες της Αθήνας έφτανε στην πλατεία Κάνιγγος. Εκεί, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας «υποδεχόντουσαν» τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Ενα κάλεσμα, κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου. Αλλά και μια πρώτη, άμεση απάντηση σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τη λαϊκή βούληση.

Ο κόσμος, όσο η ώρα περνούσε, άρχιζε να γεμίζει την πλατεία αλλά και τους γύρω δρόμους. Νέοι και νέες, με τις πικέτες στα χέρια τους και το πείσμα της ηλικίας στα μάτια και τη φωνή τους. Μάνες και πατέρες των παιδιών που κινδυνεύουν να γίνουν τροφή στις ΝΑΤΟικές ...κρεατομηχανές. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, γνώστες και στοχαστές της ζωής, που γνωρίζουν τα πάντα καλύτερα απ' τον καθένα. Αλλά και μικρά παιδιά, αθώα μα όχι τόσο για να μην καταλαβαίνουν πως δικαιούνται μια ειρηνική ζωή.


«Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας για τα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Σχέδια πολύ επικίνδυνα, όχι μόνο για τη γειτονική χώρα που απειλείται με διάλυση, αλλά και για τη δική μας, για όλη την περιοχή», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κώστας Κορτζίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ. Επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες που έχει η δική μας κυβέρνηση, αφού όχι μόνο παραχώρησε λιμάνια και εδάφη στους «συμμάχους», αλλά «μετέτρεψε το 3ο Σώμα Στρατού σε ΝΑΤΟικό στράτευμα». Υπενθύμισε πως ήδη απ' αυτές τις «επιχειρήσεις» υπάρχει ένας νεκρός Βρετανός στρατιώτης και κάλεσε όλον τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί και να απαιτήσει: Να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να ανατραπεί νέα τάξη πραγμάτων και να μη λειτουργήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που μέσω των κυβερνήσεων επεμβαίνει στο εσωτερικό άλλων χωρών. Ο Κ. Κορτζίδης απηύθυνε ακόμα κάλεσμα σε όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, στους εργαζόμενους και στους φιλειρηνιστές να δραστηριοποιηθούν όσο μπορούν, να διοργανώσουν εκδηλώσεις «σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, σε κάθε περιοχή της χώρας». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φύγει ούτε ένας δικός μας Ελληνας φαντάρος», ήταν τα τελευταία λόγια του προέδρου της ΠΕΔΥΕ.

Η ΠΕΔΥΕ, σε «ανακοίνωση - κάλεσμα» που μοίραζε χτες στους συγκεντρωμένους, αλλά και τους περαστικούς της πλατείας Κάνιγγος τονίζει: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ΠΓΔΜ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Βαλκανική και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, στην οποία ανατίθενται νέες ευθύνες από το ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δε, υλοποιώντας αυτή την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν παραχωρεί μόνο τα λιμάνια και τις επιμελητείες, αλλά συμμετέχει στη ΝΑΤΟική δύναμη επέμβασης των 3.500 ανδρών με 800 στρατιώτες. Μετατρέπει το Γ` Σώμα Στρατού σε ΝΑΤΟικό τμήμα. Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και της νέας τάξης πραγμάτων κι όχι τα συμφέροντα του λαού μας»...

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι...». Το πρόσταγμα αγώνα προς όλους εκείνους που νομίζουν ότι η φωτιά που καίει το σπίτι του γείτονα δε θα κάψει κάποια στιγμή και το δικό του, απλώθηκε χτες σαν φθινοπωρινό σύννεφο πάνω από το κέντρο της πόλης. Ενα σύννεφο που έκρυβε μέσα του όλους τους καταρράκτες της λαϊκής οργής, έτοιμο να ανοίξει και να πνίξει τους Ευρωαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τα ντόπια τσιράκια τους. «... Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στους δρόμους της αντίστασης βάδισαν χτες για ακόμα μία φορά οι χιλιάδες διαδηλωτές, λίγο μετά τις 8 μ.μ. με κατεύθυνση στα γραφεία την Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απευθυνόμενοι πρώτα και κύρια σε όλον αυτόν τον κόσμο, που το βράδυ της Τρίτης επέστρεφε αποκαμωμένος πίσω στο σπίτι, που στο βλέμμα τους προς τους διαδηλωτές συναντούσες ανάμειχτα τα συναισθήματα της υποχώρησης, αλλά και της επιτακτικής θέλησης για ανάκαμψη.

«Εχθρός όλων των λαών είναι η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», έγραφε το πανό που είχε τοποθετηθεί στην «κεφαλή» της πορείας, δείχνοντας σε Ελληνες, Αλβανούς, σε όλους τους εργαζόμενους Βαλκάνιους που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας και κοιτούσαν σταματημένοι στα πεζοδρόμια τη διαδήλωση, ποιος είναι αυτός που πρέπει να στρέψουν την οργή τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, τα συνθήματα, ο βαρύς βηματισμός στην άσφαλτο, τα ρυθμικά παλαμάκια, δε σταματούν ούτε λεπτό: «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε», «ήρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας αν δεν αντισταθούμε θα έρθει κι η σειρά μας».

Εργάτες, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, όλοι μια γροθιά γνωρίζουν οι ίδιοι πως πρέπει να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση, θέλουν να το κάνουν όσο γίνεται πιο ευρύτερα γνωστό: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε μία ακόμη λαϊκή κινητοποίηση, έδινε το στίγμα με την παρουσία και τα συνθήματά του: «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας», έγραφε το πανό του.

Οι διαδηλωτές διέγραψαν την πορεία τους μέσω της Σταδίου, πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος και συνέχισαν στην οδό Φιλελλήνων, και από εκεί μέσω της οδού Σουρή έφτασαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λ. Αμαλίας. Εκαναν εκεί μια ολιγόλεπτη στάση και η Β. Νικολαΐδου, εκ μέρους του Προεδρείου της ΕΕΔΥΕ, χαιρέτισε τη δυναμική συμμετοχή του λαού στην κινητοποίηση: «Η σημερινή μας κινητοποίηση, τόνισε, αποτελεί μια πρώτη αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που στήνουν ένα νέο σκηνικό πολέμου στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Δίνουμε την υπόσχεση ότι δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η αντίστασή μας θα ξεδιπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή».


ΠΓΔΜ
«Απαραίτητης Συγκομιδής» συνέχεια σε κλίμα τεταμένο...

«Αναιμική» - περίπου 300 όπλα - και η χτεσινή «σοδειά» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Η παράσταση «συγκομιδής» των όπλων σε εξέλιξη

Associated Press

Η παράσταση «συγκομιδής» των όπλων σε εξέλιξη
ΣΚΟΠΙΑ.-

Πολιτικά φορτισμένη παραμένει η κατάσταση στα Σκόπια τόσο ενόψει της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνόδου της Βουλής της ΠΓΔΜ, που θα αρχίσει τη συζήτηση νομοσχεδίων περί των συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στην «ειρηνευτική» συμφωνία της 13ης Αυγούστου, όσο και εν εξελίξει της ΝΑΤΟικής επιχείρησης για τη «συλλογή» μέρους των όπλων που διατηρούν οι Αλβανοί αυτονομιστές.

«Επιτυχημένη»... «συγκομιδή»

Η χτεσινή «σοδειά» των στρατιωτών του ΝΑΤΟ ανέρχεται σε περίπου 300 όπλα διαφόρων τύπων που παρέδωσαν Αλβανοί αυτονομιστές στο χωριό Μπρόντετς και χαρακτηρίστηκε από τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους «επιτυχής». Εως σήμερα το μεσημέρι, η διοίκηση της ΝΑΤΟικής αποστολής θεωρεί πως θα έχει συλλέξει το ένα τρίτο του «δεδηλωμένου στόχου» των 3.300 όπλων των Αλβανών αυτονομιστών. Σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η προσπάθεια για τη συλλογή του 1/3 των όπλων καταβάλλεται για να «βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα» στα Σκόπια ενόψει της - προγραμματισμένης για την Παρασκευή - συνόδου της Βουλής με αντικείμενο τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων για την προώθηση των ποικίλων συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που καταγράφονται στην πολιτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στις 13 Αυγούστου.

Αντιδράσεις...


Associated Press

Ωστόσο, την πεποίθηση της «πετυχημένης» έως τώρα εξέλιξης της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» δε φαίνεται να συμμερίζεται μία μεγάλη μερίδα του Τύπου των Σκοπίων. Ενδεικτικό χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέβνικ» που χαρακτήριζε «μουσειακού και σχετικά πεπαλαιωμένα» τα όπλα που «παραδίδουν» οι αυτονομιστές.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις για το φιάσκο της επιχείρησης «αφοπλισμού» των αυτονομιστών δε σταματούν εδώ, ούτε απεικονίζονται μόνον με διάφορους τρόπους στα πρωτοσέλιδα σχόλια εφημερίδων των Σκοπίων. Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, αύριο, παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής, Σλαβομακεδόνες θα πραγματοποιήσουν στην πρωτεύουσα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εν εξελίξει ΝΑΤΟική επιχείρηση.

Χτες, ένα κομβόι 10 λεωφορείων Σλαβομακεδόνων προσκυνητών (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων πρακτορείων έλεγαν πως ήταν μέλη του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου») μετέβη στο πρόσφατα βομβαρδισμένο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στο Λέσοκ για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Παρά τις αποτρεπτικές προειδοποιήσεις αξιωματούχων του ΟΑΣΕ πως τάχα οι περιοχές πέριξ του μοναστηριού είναι ναρκοθετημένες, άλλοι από τους εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες προσκυνητές πήγαν στο μοναστήρι και άλλοι άδραξαν την ευκαιρία και πήραν από τα σπίτια τους όσα από τα υπάρχοντά τους δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν πριν τα εγκαταλείψουν εδώ και μερικές βδομάδες από το φόβο ή τις απειλές Αλβανών αυτονομιστών. Η εκδήλωση στο Λεσόκ έγινε σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» υπό τα βλέμματα Βρετανών στρατιωτών, καθώς κυκλοφορούσαν φήμες περί εξαπόλυσης διάφορων επιθετικών ενεργειών από τους Αλβανούς αυτονομιστές. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν έγινε και τελικά το κομβόι των 10 πούλμαν επέστρεψε αργά χτες το απόγευμα, χωρίς προβλήματα, στα Σκόπια.

Σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ...

Χτες ήταν ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, που μετέβη στην ΠΓΔΜ για να τονώσει το ηθικό των Γάλλων στρατιωτών που μετέχουν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση και να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σήμερα, αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, προκειμένου να «επιθεωρήσει», όπως ανακοινώθηκε, «την επιχείρηση» και να έχει συζητήσεις με τους διοικητές της ΝΑΤΟικής αποστολής.

Ενα 24ωρο μετά (αύριο) θα μεταβεί στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τοπικούς πολιτικούς ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Θα επισκεφθεί, επίσης, και στρατόπεδο Βρετανών στρατιωτών. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η είδηση της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, νέες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους δράστες της φονικής επίθεσης σε βάρος του Βρετανού στρατιώτη Ιαν Κόλινς, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την Κυριακή έξω από τα Σκόπια, όταν νεαροί πέταξαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε τσιμεντένια πλάκα. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», νεαρός Σλαβομακεδόνας υποστηρίζει πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ισχυρίστηκε πως γνωρίζει τα ονόματα των δραστών «ηλικίας 14 έως 17 ετών».

«Νέο προφίλ» Αχμέτι...

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, αλλά και τους στόχους δράσης των αυτονομιστών της ΠΓΔΜ επιχείρησε χτες ο φερόμενος ως «πολιτικός αρχηγός» του «UCK», Αλί Αχμέτι. Σύμφωνα με συνεντεύξεις που παραχώρησε μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε ελβετική εφημερίδα και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αχμέτι ισχυρίστηκε πως οι αυτονομιστές «θα παραδώσουν όλα τα όπλα τους κάθε διαμετρήματος κατά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ», ενώ χαρακτήρισε «πραγματικά υπερβολικό» τον αριθμό των 60.000 όπλων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα «Λα Λιμπερτέ», ο Αχμέτι ισχυρίστηκε πως η οργάνωσή του «υπέγραψε πραγματικά με στόχο την ειρήνη, την οποία περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική συμφωνία της 13ης Αυγούστου, είπε πως «μετά την υπογραφή της και με δεδομένο πως η πολιτική πλατφόρμα του "UCK" έγινε αποδεκτή, δεν υπάρχει πλέον λόγος να έχουμε πόλεμο»... Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ισχυρίστηκε πως οι «στρατιώτες»... του «UCK» «σέβονται αυστηρά όλες τις εντολές του γενικού επιτελείου... αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυθόρμητα επεισόδια, τα οποία είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία».

Τέλος, αρνήθηκε πως απώτερος στόχος της δράσης της οργάνωσής του είναι «μια Μεγάλη Αλβανία ή ένα Μεγάλο Κόσσοβο».

Σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αλί Αχμέτι φόρεσε το προσωπείο του φιλειρηνικού ηγέτη, προβαίνοντας σε παρατηρήσεις του τύπου «είναι απαραίτητο σ' αυτή τη χώρα να ζήσουμε όλοι μαζί» ή πως η τελική ευθύνη για τη στρατιωτική δράση του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» «ανήκει εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς ηγέτες» της χώρας. Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι σε σχέση με τη ΝΑΤΟική επιχείρηση σχολίασε πως «δεν είναι παρά μέρος μίας πολιτικής εκστρατείας για προεκλογικούς λόγους» και πως «ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι πως θα χάσουν τη θέση τους»...

  • Ανεπιβεβαίωτες χτεσινοβραδινές πληροφορίες μίλαγαν για δεύτερο ΝΑΤΟικό στρατιώτη νεκρό ή βαριά τραυματισμένο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ