Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Απαραίτητης Συγκομιδής» συνέχεια σε κλίμα τεταμένο...

«Αναιμική» - περίπου 300 όπλα - και η χτεσινή «σοδειά» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Η παράσταση «συγκομιδής» των όπλων σε εξέλιξη

Associated Press

Η παράσταση «συγκομιδής» των όπλων σε εξέλιξη
ΣΚΟΠΙΑ.-

Πολιτικά φορτισμένη παραμένει η κατάσταση στα Σκόπια τόσο ενόψει της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνόδου της Βουλής της ΠΓΔΜ, που θα αρχίσει τη συζήτηση νομοσχεδίων περί των συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στην «ειρηνευτική» συμφωνία της 13ης Αυγούστου, όσο και εν εξελίξει της ΝΑΤΟικής επιχείρησης για τη «συλλογή» μέρους των όπλων που διατηρούν οι Αλβανοί αυτονομιστές.

«Επιτυχημένη»... «συγκομιδή»

Η χτεσινή «σοδειά» των στρατιωτών του ΝΑΤΟ ανέρχεται σε περίπου 300 όπλα διαφόρων τύπων που παρέδωσαν Αλβανοί αυτονομιστές στο χωριό Μπρόντετς και χαρακτηρίστηκε από τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους «επιτυχής». Εως σήμερα το μεσημέρι, η διοίκηση της ΝΑΤΟικής αποστολής θεωρεί πως θα έχει συλλέξει το ένα τρίτο του «δεδηλωμένου στόχου» των 3.300 όπλων των Αλβανών αυτονομιστών. Σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η προσπάθεια για τη συλλογή του 1/3 των όπλων καταβάλλεται για να «βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα» στα Σκόπια ενόψει της - προγραμματισμένης για την Παρασκευή - συνόδου της Βουλής με αντικείμενο τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων για την προώθηση των ποικίλων συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που καταγράφονται στην πολιτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στις 13 Αυγούστου.

Αντιδράσεις...


Associated Press

Ωστόσο, την πεποίθηση της «πετυχημένης» έως τώρα εξέλιξης της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» δε φαίνεται να συμμερίζεται μία μεγάλη μερίδα του Τύπου των Σκοπίων. Ενδεικτικό χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέβνικ» που χαρακτήριζε «μουσειακού και σχετικά πεπαλαιωμένα» τα όπλα που «παραδίδουν» οι αυτονομιστές.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις για το φιάσκο της επιχείρησης «αφοπλισμού» των αυτονομιστών δε σταματούν εδώ, ούτε απεικονίζονται μόνον με διάφορους τρόπους στα πρωτοσέλιδα σχόλια εφημερίδων των Σκοπίων. Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, αύριο, παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής, Σλαβομακεδόνες θα πραγματοποιήσουν στην πρωτεύουσα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εν εξελίξει ΝΑΤΟική επιχείρηση.

Χτες, ένα κομβόι 10 λεωφορείων Σλαβομακεδόνων προσκυνητών (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων πρακτορείων έλεγαν πως ήταν μέλη του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου») μετέβη στο πρόσφατα βομβαρδισμένο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στο Λέσοκ για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Παρά τις αποτρεπτικές προειδοποιήσεις αξιωματούχων του ΟΑΣΕ πως τάχα οι περιοχές πέριξ του μοναστηριού είναι ναρκοθετημένες, άλλοι από τους εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες προσκυνητές πήγαν στο μοναστήρι και άλλοι άδραξαν την ευκαιρία και πήραν από τα σπίτια τους όσα από τα υπάρχοντά τους δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν πριν τα εγκαταλείψουν εδώ και μερικές βδομάδες από το φόβο ή τις απειλές Αλβανών αυτονομιστών. Η εκδήλωση στο Λεσόκ έγινε σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» υπό τα βλέμματα Βρετανών στρατιωτών, καθώς κυκλοφορούσαν φήμες περί εξαπόλυσης διάφορων επιθετικών ενεργειών από τους Αλβανούς αυτονομιστές. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν έγινε και τελικά το κομβόι των 10 πούλμαν επέστρεψε αργά χτες το απόγευμα, χωρίς προβλήματα, στα Σκόπια.

Σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ...

Χτες ήταν ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, που μετέβη στην ΠΓΔΜ για να τονώσει το ηθικό των Γάλλων στρατιωτών που μετέχουν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση και να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σήμερα, αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, προκειμένου να «επιθεωρήσει», όπως ανακοινώθηκε, «την επιχείρηση» και να έχει συζητήσεις με τους διοικητές της ΝΑΤΟικής αποστολής.

Ενα 24ωρο μετά (αύριο) θα μεταβεί στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τοπικούς πολιτικούς ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Θα επισκεφθεί, επίσης, και στρατόπεδο Βρετανών στρατιωτών. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η είδηση της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, νέες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους δράστες της φονικής επίθεσης σε βάρος του Βρετανού στρατιώτη Ιαν Κόλινς, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την Κυριακή έξω από τα Σκόπια, όταν νεαροί πέταξαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε τσιμεντένια πλάκα. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», νεαρός Σλαβομακεδόνας υποστηρίζει πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ισχυρίστηκε πως γνωρίζει τα ονόματα των δραστών «ηλικίας 14 έως 17 ετών».

«Νέο προφίλ» Αχμέτι...

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, αλλά και τους στόχους δράσης των αυτονομιστών της ΠΓΔΜ επιχείρησε χτες ο φερόμενος ως «πολιτικός αρχηγός» του «UCK», Αλί Αχμέτι. Σύμφωνα με συνεντεύξεις που παραχώρησε μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε ελβετική εφημερίδα και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αχμέτι ισχυρίστηκε πως οι αυτονομιστές «θα παραδώσουν όλα τα όπλα τους κάθε διαμετρήματος κατά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ», ενώ χαρακτήρισε «πραγματικά υπερβολικό» τον αριθμό των 60.000 όπλων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα «Λα Λιμπερτέ», ο Αχμέτι ισχυρίστηκε πως η οργάνωσή του «υπέγραψε πραγματικά με στόχο την ειρήνη, την οποία περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική συμφωνία της 13ης Αυγούστου, είπε πως «μετά την υπογραφή της και με δεδομένο πως η πολιτική πλατφόρμα του "UCK" έγινε αποδεκτή, δεν υπάρχει πλέον λόγος να έχουμε πόλεμο»... Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ισχυρίστηκε πως οι «στρατιώτες»... του «UCK» «σέβονται αυστηρά όλες τις εντολές του γενικού επιτελείου... αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυθόρμητα επεισόδια, τα οποία είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία».

Τέλος, αρνήθηκε πως απώτερος στόχος της δράσης της οργάνωσής του είναι «μια Μεγάλη Αλβανία ή ένα Μεγάλο Κόσσοβο».

Σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αλί Αχμέτι φόρεσε το προσωπείο του φιλειρηνικού ηγέτη, προβαίνοντας σε παρατηρήσεις του τύπου «είναι απαραίτητο σ' αυτή τη χώρα να ζήσουμε όλοι μαζί» ή πως η τελική ευθύνη για τη στρατιωτική δράση του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» «ανήκει εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς ηγέτες» της χώρας. Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι σε σχέση με τη ΝΑΤΟική επιχείρηση σχολίασε πως «δεν είναι παρά μέρος μίας πολιτικής εκστρατείας για προεκλογικούς λόγους» και πως «ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι πως θα χάσουν τη θέση τους»...

  • Ανεπιβεβαίωτες χτεσινοβραδινές πληροφορίες μίλαγαν για δεύτερο ΝΑΤΟικό στρατιώτη νεκρό ή βαριά τραυματισμένο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονομιστές σκότωσαν τους αστυνομικούς... (2002-08-28 00:00:00.0)
Η κατάσταση παραμένει ρευστή... (2001-09-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική επέμβαση εν μέσω... «αμελητέων» συγκρούσεων (2001-08-21 00:00:00.0)
Οι Βρετανοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του στρατού... (2001-08-01 00:00:00.0)
Πιέσεις και αδιέξοδα με την «εγγύηση» ΝΑΤΟ και ΕΕ... (2001-07-01 00:00:00.0)
Κοχλάζει το καζάνι της κρίσης (2001-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ