Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη αντιδικία, τώρα και με «υπογραφές»

Γρηγοριάδης Κώστας

Με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρουσίασε χτες το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για το θέμα των ταυτοτήτων. Οπως ανέφερε, συγκεντρώθηκαν 3.008.901 υπογραφές κάτω από το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας. Από την άλλη, συνεχίστηκε η υποκριτική τακτική της κυβέρνησης να εμφανίζεται ως «αδιάλλακτος» εκπρόσωπος της προόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «το θέμα έχει κλείσει». Ετσι εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και ιεραρχίας η αντιδικία, η οποία, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, «μέσα σε συνθήκες που χρησιμοποιείται η θρησκεία, η καταγωγή κ.ά. για την εδραίωση της νέας τάξης πραγμάτων, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική, είναι επικίνδυνη».

Ο αρχιεπίσκοπος

Ο κ. Χριστόδουλος, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της «δημοψηφισματικής ενέργειας» της Ιεράς Συνόδου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και την κάλεσε να αρχίσει διάλογο για το θέμα. «Ο λαός μίλησε» είπε και απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης ότι το θέμα έκλεισε οριστικά μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε: «Ο κανόνας της Ιστορίας αναφέρει ότι τίποτα δεν κλείνει, αν δε θέλει ο λαός. Η Πολιτεία έχει τώρα να επιλέξει: δημοψήφισμα ή νέο νόμο για τις ταυτότητες». Δεν απέφυγε, εξάλλου, να επανέλθει στην ταύτιση της ορθοδοξίας με τον ελληνισμό και ισχυρίστηκε ότι η «προοδευτική αποχριστιανοποίηση της χώρας είναι η καρδιά του προβλήματος των ταυτοτήτων». Οσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται η προσφυγή σε ανώτερο δικαστήριο, πιθανόν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου. Επανέλαβε τις ίδιες θέσεις. Στην ίδια θέση, όμως, μένει και η κυβέρνηση», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Κατηγόρησε μάλιστα τον αρχιεπίσκοπο για την επανάληψη χαρακτηρισμών με «ατυχή, ακραίο και υπερβολικό τρόπο». Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε πριν λίγους μήνες το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των πολιτών. Περιμένουμε από την Εκκλησία να διαδραματίσει τον πνευματικό της ρόλο».

Οσον αφορά στις επόμενες κινήσεις, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή θα συναντηθεί στις 13.45 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Συνοδικής Επιτροπής με τον πρόεδρο της Βουλής και την Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ