Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πρόληψη το ζητούμενο

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου η χρήση των ναρκωτικών ουσιών έχει τριπλασιαστεί στα τελευταία 15 χρόνια» σημειώνει ο Γ. Παπαδάτος, ψυχίατρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε άρθρο του στα χτεσινά «Νέα», όπου δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «Ναρκωτικά: πρόληψη ή θεραπεία;», ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει: «Είναι πλέον ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της χρήσης και κατάχρησης ουσιών εξάρτησης με μακροπρόθεσμα προγράμματα, που θα αφορούν κυρίαρχα τη μείωση της ζήτησης ουσιών. Μέχρι τώρα το κύριο βάρος εδίδετο (όπως στις περισσότερες τριτοκοσμικές χώρες) στον μηχανισμό καταστολής και στις αντιπαραθέσεις για τον σωστό τρόπο θεραπείας. Ομως το κύριο πρόβλημα ήταν, είναι και θα είναι η ενσυνείδητη απόρριψη της επιλογής χρήσης ουσιών.

Η πρόληψη αποτελεί μια σύνθετη και μακρόχρονη διαδικασία. Το μεγάλο πεδίο όπου αναμετριούνται θεωρίες και πρακτικές. Κι αυτό γιατί η πρόληψη έχει πιο πολύ να κάνει με την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων ατόμων και κοινωνιών. Οπως επίσης και με τη δυνατότητα ελέγχου των βαθύτερων συνειδήσεων και ασυνείδητων παρορμήσεων και επιθυμιών του κάθε ατόμου χωριστά.

... Η συνεχής εξάπλωση της χρήσης ουσιών εξάρτησης από μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα τη νεολαία, δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη στην κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες όχι στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των εμπόρων με τη χορήγηση ουσιών από κρατικά ιδρύματα, αλλά κυρίαρχα στην κατάστρωση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων πρόληψης στον χώρο της Εκπαίδευσης που θα αρχίζουν από το Νηπιαγωγείο και θα τελειώνουν στο Πανεπιστήμιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ