Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθειες εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία να καθιερώσουμε τη ΔΕΘ και τη χρονική στιγμή της διοργάνωσής της και της παρουσίας εδώ του πολιτικού κόσμου ως χώρο διαμαρτυρίας και άρνησης», τόνισε στην εισήγησή του σε σύσκεψη φορέων ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος

Από την «υποδοχή» του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της περσινής έκθεση Θεσσαλονίκης
Από την «υποδοχή» του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της περσινής έκθεση Θεσσαλονίκης
Συνάντηση φορέων της Θεσσαλονίκης για τα μεγάλα θέματα της πόλης και του νομού πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία τη φορά αυτή του νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου και με προφανή στόχο παρέμβασης στις εξελίξεις ενόψει της έναρξης της ΔΕΘ.

Μιλώντας στην εισήγησή του ο νομάρχης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ανοιχτά υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία να καθιερώσουμε τη ΔΕΘ και τη χρονική στιγμή της διοργάνωσής της και της παρουσίας εδώ του πολιτικού κόσμου ως χώρο διαμαρτυρίας και άρνησης».

Ωστόσο, ενώ δηλώνει ότι είναι κατά των συλλαλητηρίων, σημειώνει σε ένα άλλο σημείο της εισήγησης του ότι «η κοινή προσπάθεια να αναπτυχθεί η πόλη και ο νομός, οφείλει να αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Διευκρινίζει σχετικά «ότι ο λαός, ο παραγωγικός και επιστημονικός κόσμος του νομού δεν ανέχεται την άσκοπη και εκνευριστική επανάληψη εξαγγελιών για έργα των οποίων απομένει μόνο η υλοποίηση». Αρα, κατά κάποιο τρόπο παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα του τρόπου διεκδίκησης που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από τη διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης -κι όχι μόνο - όπως για παράδειγμα να εξαντλείται «η αγωνιστικότητά» της στην παράδοση υπομνημάτων και σε συναντήσεις με υπουργούς και κάποιες φορές με τον πρωθυπουργό.

Στις παρόμοιες, όπως η χτεσινή, συναντήσεις που γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο λίγο πριν την έναρξη της ΔΕΘ οι εκπρόσωποι της νομαρχίας, των δήμων, των επαγγελματικών και λοιπών φορέων, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουν την ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης και των κενών εξαγγελιών έργων που δεν υλοποιούνται. Ξαναγράφουν τις αναφορές τους και τα υπομνήματά τους, αλλάζοντας πολλές φορές μόνο την ημερομηνία, κάνουν δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για την απαράδεκτη κατάσταση εξαπάτησής τους από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας όσον αφορά το θέμα της μη ολοκλήρωσης των υποδομών και θεσμών για την ανάπτυξη του τόπου και κάπου εκεί εξαντλούνται. Ολα αυτά μέχρι την ημέρα που θα έρθει ο πρωθυπουργός και θα αρχίσουν οι επίσημες εκδηλώσεις και τα γεύματα στη ΔΕΘ, οπότε, ενίοτε οι ίδιοι άνθρωποι, αλλάζοντας ύφος και γλώσσα, εκφράζουν την πεποίθηση πως η Διεθνής Εκθεση είναι μια μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης και δεν πρέπει να χαλάνε οι φιέστες από τις φωνές αγανάκτησης και διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των πολιτών που βλέπουν να μετατρέπεται η Εκθεση σε βήμα εξαπάτησης των προσδοκιών του λαού.

Και, για να γυρίσουμε στη συγκεκριμένη χτεσινή συνάντηση στη νομαρχία, οι εκπρόσωποι φορέων και οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι οι «μητροπολιτικές» δράσεις αναγγέλλονται αλλά δεν προχωρούν, δεν υπάρχει σχεδιασμός των έργων που εξαγγέλλονται, η δημόσια διοίκηση αποψιλώνεται, τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν άρχισαν καν μετά την καταστροφή του Σέιχ-Σου, τα οικόπεδα για σχολική στέγη χάνονται, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις. Μάλιστα, ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι 15 με 20 έργα της Πολιτιστικής στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης έμειναν γιαπιά γιατί τα κονδύλια πήγαν στην ολοκλήρωση τεσσάρων μεγάλων έργων, για τα οποία υπήρχε υπέρβαση προϋπολογισμού. «Τα έργα που εξαγγέλλονται και δε γίνονται είναι έργα για να ζήσει η πόλη κι όχι για να αναπτυχθεί και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πόλη του Τρίτου Κόσμου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης έδειξε ενοχλημένος για την πρωτοβουλία του νΝομάρχη, αφού έγινε μόλις 2 μέρες πριν τη μεγάλη σύσκεψη φορέων (Πέμπτη 30 Αυγούστου) που καλεί ο Δήμος για το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει το προεδρείο του ΕΚΘ με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου, με σκοπό να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσει το ΕΚΘ στην αυριανή σύσκεψη των φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι στη σύσκεψη δόθηκαν κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της τεράστιας επιχείρησης εμπαιγμού που παίζεται κάθε χρόνο σε βάρος του λαού από τους κυβερνώντες. Για το μετρό, για παράδειγμα, ενώ οι επιστημονικοί φορείς της πόλης πιστεύουν βάσει των στοιχείων που έχουν ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η κυβέρνηση επιμένει να το εξαγγέλλει. Ακόμη, ενώ δεν έχει αποφασιστεί από πού θα γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου, το έργο αναφέρεται στην εισήγηση του Νομάρχη ότι έχει ξεκινήσει!

Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε να συσταθεί Επιτροπή Φορέων για τον καλύτερο συντονισμό των ζητημάτων που αφορούν την πόλη και το νομό, όπως και να συνταχθεί κοινό υπόμνημα που θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ