Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας συζήτησε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ΠΓ έκανε τις ακόλουθες διαπιστώσεις.

Η άρνηση της κυβέρνησης, μαζί και της ΝΔ, να ψηφίσουν υπέρ του πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, διατηρεί το έδαφος, στο οποίο στηρίζεται η ηγεσία της Εκκλησίας, για να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή, ακόμη και να απειλεί, με δηλώσεις και ενέργειες ασυμβίβαστες και με τη θρησκευτική λειτουργία της. Οι χειρισμοί και η όλη πρακτική του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με σημαία τις υπογραφές για τις ταυτότητες, δείχνει ότι η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας είναι μεθοδευμένη και με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. Και συνεπικουρείται απ' την ηγεσία της ΝΔ, η οποία καπηλεύεται τα θρησκευτικά αισθήματα του λαού, προσδοκώντας στην υφαρπαγή ψήφων. Από την άλλη, είναι υποκριτική η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της προόδου.

Η αντιδικία μεταξύ τους, μέσα σε συνθήκες που χρησιμοποιείται η θρησκεία, η καταγωγή κ.ά. για την εδραίωση της νέας τάξης πραγμάτων, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική, είναι επικίνδυνη. Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη, στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, που επιδιώκει να σβήσει απ' τη συνείδηση του λαού τις αγωνιστικές λαϊκές παραδόσεις και την πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Να γυρίσει την πλάτη και στις αναχρονιστικές αντιλήψεις και στα σκοταδιστικά κηρύγματα, που δυσκολεύουν ένα μέρος του να δει στο βάθος την πολιτική ουσία των γεγονότων.

Το αποτέλεσμα είναι η αναζωπύρωση ενός κλίματος αποπροσανατολισμού, την ίδια ώρα που η κατάσταση στην ΠΓΔΜ και γενικότερα οξύνεται επικίνδυνα με την επέμβαση του ΝΑΤΟ και η επίθεση της κυβέρνησης κατά των λαϊκών στρωμάτων εντείνεται, αυξάνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ταύτιση της ορθοδοξίας με τον ελληνισμό δεν έχει επιστημονική βάση. Δίχως να παραγνωρίζεται ο ρόλος που έπαιξε η ορθόδοξη εκκλησία στη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους, στην εξέλιξη του αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορεί να αγνοείται η ιστορικά ξεπερασμένη διάσταση αυτής της συμβολής, ούτε και το πασίγνωστο και πασιφανές πλέον γεγονός της αντίθεσης των ύπατων εκκλησιαστικών αρχών της εποχής στη συγκρότηση ελληνικού κράτους, καθώς και στην επανάσταση του 1821.

Στις μέρες μας αποτελεί λαθροχειρία και προσβολή απέναντι στους Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες δογμάτων, είτε, πολύ περισσότερο, άθεων και μη θρησκευόμενων (που δεν είναι εξ άλλου καταγράψιμοι), η ταύτιση ορθοδοξίας και ελληνισμού.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η σύγκρουση, τοποθετήθηκε θετικά στο μέτρο της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Υπογράμμισε, ότι τούτο δεν αποτελεί από μόνο του εγγύηση για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας. Επιμένει και σήμερα στο σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτός στη δημόσια ζωή, στην παιδεία, στους διάφορους θεσμούς.

Ο τρόπος που διεξάγεται η αντιπαράθεση και απ' τις δύο πλευρές, τόσο την Εκκλησία και τη ΝΔ, όσο και την κυβέρνηση και τους «εκσυγχρονιστές» διαφόρων αποχρώσεων, αλλά και η ποιότητα των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, καλλιεργούν το έδαφος για την παραπέρα επέκταση αναχρονιστικών αντιλήψεων και του φανατισμού, που είχαν αδυνατίσει σε περιόδους ανάτασης της λαϊκής πάλης.

Το ΚΚΕ δε διαχωρίζει το λαό ανάλογα με τα θρησκευτικά του πιστεύω. Το ασφαλιστικό θα πλήξει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, ο πόλεμος στη γειτονιά μας και οι κίνδυνοι, που εγκυμονεί για την ίδια τη χώρα μας, δε θα έχει μόνο θρησκευόμενα ή μόνο μη θρησκευόμενα θύματα.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να αγωνιστούν για τα προβλήματά τους, τις αιτίες που τα προκαλούν, ενωμένα.

ΑΘΗΝΑ 28.8.2001 ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ