Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΑΝΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Ικανοποιούνται αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων;

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Δεν επιτράπηκε τηλεοπτική κάλυψη, ούτε και έγιναν δηλώσεις. Πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για αλλαγές που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών - οι οποίες αν και από πλευράς Λευκωσίας χαρακτηρίστηκαν ασήμαντες, φαίνεται να ικανοποιούν τις αξιώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο της διαδικασίας και να του παρέχουν την ευχέρεια να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Οι αλλαγές που προωθεί ο Κόφι Ανάν, εκ πρώτης όψεως ικανοποιούν αίτημα του Ντενκτάς ότι οι συνομιλίες δε θα καταγράφονται πια σε γύρους και δε θα ονομάζονται εκ του σύνεγγυς, αλλά έμμεσες.

Ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει επίσης συνομιλίες στην Κύπρο, ή τουλάχιστον «και στην Κύπρο».

Η αξίωση αυτή ικανοποιείται από την πρόνοια για συζήτηση και θεμάτων ουσίας στο πλαίσιο των επαφών Ντε Σότο στη Λευκωσία και όχι μόνο διαδικαστικών θεμάτων, όπως αρχικά είχε λεχθεί. Ο Αλβάρο Ντε Σότο φθάνει σήμερα στην Κύπρο για καθημερινές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση πολύ καλή και χρήσιμη. Προστίθεται ακόμη ότι αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σημειώνεται επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τον Αλβάρο Ντε Σότο να ταξιδέψει σήμερα στην Κύπρο για διαβουλεύσεις τόσο με τον πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με τον Ραούφ Ντενκτάς. Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Εκχαρντ σημειώνει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε περισσότερο προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή και ότι στο τέλος της επίσκεψης του Αλβάρο Ντε Σότο στην Κύπρο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον Κόφι Ανάν, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε με καλές προθέσεις. Σε δηλώσεις που έκαμε χθες βράδυ σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης, ήταν η προετοιμασία του εδάφους για περιεκτικές συνομιλίες.

Αυτό όμως, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμη και θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις για την προετοιμασία του εδάφους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Αλβάρο Ντε Σότο.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΒΒC ο Ντενκτάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προχτεσινή συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Είπε ότι με τον κοινοτικό αξιωματούχο είχε μια πολύ ειλικρινή συνάντηση, στην οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέφερε στον κ. Φερχόιγκεν κάποιες απόψεις. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι η ψευδοκυβέρνηση επιδιώκει λύση στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνάντηση Παπαδόπουλου - Ντε Σότο (2003-02-22 00:00:00.0)
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση (2002-10-04 00:00:00.0)
Προσπάθειες να «σωθεί η παρτίδα» (2002-05-09 00:00:00.0)
Επιφυλακτικά αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι (2002-04-26 00:00:00.0)
Στην Κύπρο, έκτακτα, ο Αλβάρο ντε Σότο (2001-11-02 00:00:00.0)
Ο Ανάν στη σκηνή των διαπραγματεύσεων (2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ