Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλακτικά αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

«Επιφυλακτικά αισιόδοξος» για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εμφανίστηκε χτες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Σε ομιλία του με θέμα «Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ερωτήματα - κλειδιά», ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι έχει σχηματίσει την εντύπωση πως αμφότεροι οι διαπραγματευόμενοι στις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες είναι αποφασισμένοι και επιθυμούν να φτάσουν σε βιώσιμη πολιτική λύση στο Κυπριακό. Και επισήμανε ότι ο ίδιος ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με εποικοδομητικό τρόπο και να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται, ώστε να πετύχουν μια βιώσιμη, λειτουργική και ειρηνική λύση πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2002. Ο κ. Φερχόιγκεν κάλεσε ακόμη την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, υπενθύμισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν (Δεκέμβρης 2001), με την οποία προβλέπεται ένα νέο στάδιο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, που προνοεί τη λεπτομερή εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου.

Νέες απειλές Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε χτες στο Στρασβούργο πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει «πολύ μεγάλα προβλήματα» εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχτεί στους κόλπους της, χωρίς να έχει εξευρεθεί προηγουμένως μια πολιτική λύση στο ζήτημα της διαίρεσης της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, «οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν να αντιπροσωπεύονται στην ΕΕ από τους Ελληνοκύπριους: δεν μπορούνε εκείνοι να μιλάνε στο όνομά τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα κλείσουμε ερμητικά τα σύνορά μας», ανάμεσα στο ελεύθερο και το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα του νησιού και η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος «θα εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Τουρκία», υποστήριξε ο Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι έτσι θα υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «λουτρό αίματος».

Επαναρχίζουν οι συνομιλίες

Εφτασε στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ύστερα από περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. ντε Σότο απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Σήμερα, επαναρχίζουν με την παρουσία του, οι συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Στην Κύπρο βρίσκεται, επίσης, και ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ύστερα από συνομιλίες στην Αγκυρα και την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ