Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ο τρομοκράτης»

Ημουν ένα πάμπλουτο μεν, αλλά πανάσχημο, σατανικό και υποχθόνιο άτομο. Ζούσα πάντα και τρεφόμουνα με την ιδέα του κακού και του φθόνου. Πρότυπο και ιδανικό μου είχα τον ήρωα του Σαίξπηρ, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Ριχάρδο τον 3ο. Αυτός μ' επηρέασε, μου έβαλε ιδέες και μου δημιούργησε στόχους. Κι όλα αυτά γιατί είχα πολλά κοινά σημεία μαζί του. Αυτός κοίταζε τον εαυτόν του στον καθρέφτη και έλεγε: «Εγώ που δεν πλάστηκα για τέτοια τρελά παιχνίδια κι ούτε για να ναρκισσεύομαι μπροστά σ' ένα ερωτιάρικο καθρέφτη, εγώ που είμαι στερημένος από κάθε ωραία συμμετρία, προδομένος από τη φύση που δολερά με παραμόρφωσε έτσι, άσχημος, άπλερος, βγαλμένος πριν την ώρα μου στον κόσμο π' ανασαίνει, έτσι κακοφτιαγμένος κι έτσι σακάτης και λειψός, ώστε κι οι σκύλοι ακόμα ορμούν και με γαυγίζουν όταν περνώ κουτσαίνοντας μπροστά τους. Γι' αυτό πήρα την απόφαση να 'μαι κακός και να μισώ όλες τις μάταιες κι άνεργες ηδονές της εποχής μου».

Ετσι ακριβώς είμαι κι εγώ. Για αρχή, λοιπόν, διάλεξα την πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου, την πιο τίμια, την πιο ηθική, ούτε ρατσισμούς τρέφει, ούτε μαφίες, ούτε έχει για νόμο το δίκιο του ισχυρού. Επίσης ποτέ δεν έχει εισβάλει, δεν έχει βλάψει και δεν έχει ματοκυλήσει ξένες χώρες. Καμιά δεν τη μισεί και είναι αγαπητή και αξιολάτρευτη.

Σ' αυτήν την ευλογημένη χώρα, λοιπόν, πήρα την απόφαση να κάνω κακό. Μάζεψα την παλιοπαρέα μου, τη μοσχοπλήρωσα κι ένα ωραίο πρωινό του Σεπτέμβρη τα κάναμε όλα λίμπα... Ω, τι απόλαυση ήταν αυτή να βλέπεις τους δίδυμους πύργους να καταρρέουν σαν καρυδότσουφλα! Χάρηκε η ψυχή μου. Υστερα είπα στην παλιοπαρέα, όποια αγγελάκια βλέπετε στο δρόμο, να τους αλλάζετε τα φώτα, ώστε να λείψει από τη Γη αυτή η φύτρα των αγγέλων με τ' ανδραγαθήματά της.

Τέλος, όπλισα με εκρηκτικά - αφού, βέβαια, τους καλοπλήρωσα - έναν εξαθλιωμένο λαό, που έχει το θράσος να ζητά πατρίδα, φαΐ, στέγη και δουλιά, να μάχεται και να τρομοκρατεί έναν άλλο επίσης περιούσιον λαό, που λες και δε μαρτύρησε ποτέ στο Αουσβιτς και το Νταχάου, το Ισραήλ. Πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα, υπερασπιζόμενος την τιμή του ενάντια στις σφεντόνες δωδεκάχρονων παιδιών...

Αλλά ας σοβαρευτούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο,τι γράψαμε παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Την τρομοκρατία - όπως τη λένε - δεν τη δημιουργεί κάποιος πάμπλουτος δαίμονας. Οποτε δεν είναι έργο προβοκατόρων και καταχθόνιων μηχανισμών των «ισχυρών», είναι προϊόν απίστευτα συσσωρευμένης αδικίας, είναι γέννημα της καταπίεσης, της ανισότητας και της εκμετάλλευσης. Είναι αντίδραση απόγνωσης, μιζέριας και πόνου ανυπόφορου. Είναι αγώνας απελευθέρωσης και υπεράσπισης των ιερών και των οσίων. Είναι ζήτημα ύπαρξης, ζωής και θανάτου. Και ο καθένας μάχεται με ό,τι όπλα έχει, με νύχια και με δόντια, με σφεντόνες και με ιδέες.

Αν κάποτε λείψουν τα πρώτα - κι εμείς οι κομμουνιστές γνωρίζουμε πώς - τότε θα λείψει κι από μόνη της, αυτή που οι άλλοι αποκαλούν τρομοκρατία.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ