Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Παραμένουν οι αντιδραστικές διατάξεις

Τη διατήρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που εγγυώνται την ενίσχυση του δικομματισμού, προεξόφλησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης.

Σε δηλώσεις του, μετέφερε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ακόλουθα:

  • Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και οι διαδικασίες χρηματοδότησης κομμάτων και υποψηφίων από φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, η μερίδα του λέοντος δίνεται στα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα, ενώ φακελώνονται όλοι όσοι χρηματοδοτούν ένα κόμμα με πάνω από 600 ευρώ.
  • Το 80% των δαπανών των κομμάτων και το 60% των υποψηφίων βουλευτών διακινείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Ο έλεγχος των δαπανών των κομμάτων ανατίθεται σε μεικτή επιτροπή αποτελούμενη από δικαστές και εκπροσώπους των κομμάτων. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
  • Καταργούνται πλήρως τα ατομικά εκλογικά κέντρα, ενώ ο νόμος θα ορίζει με σαφήνεια τι νοείται ως τέτοιο και τι ως πολιτικό γραφείο. Πολιτικά γραφεία δεν μπορεί να λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων.
  • Παραμένει ο προβλεπόμενος τρόπος σύνταξης ισολογισμού των δαπανών των κομμάτων.
  • Βουλευτές που παραβιάζουν ορισμένους προεκλογικούς όρους συμπεριφοράς χάνουν την έδρα τους.

Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, τα κόμματα δε θα έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς επιπλέον αυτού που θα τους προσφέρεται δωρεάν. Ο Κ. Σκανδαλίδης, είπε στο σημείο αυτό ότι προτίθεται να φέρει διάταξη που θα βεβαιώνει ότι η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων παροχής δωρεάν χρόνου στα κόμματα δε θα είναι σε βάρος της εμπορικής διαφήμισης. Επίσης, αίρεται η διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι κατεβαίνουν για πρώτη φορά υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα διπλάσιου χρόνου προβολής.

Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν για τη λειτουργία των περιφερειακών επιτροπών που ελέγχουν την προεκλογική συμπεριφορά των υποψηφίων, ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες από αντιπάλους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ