Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συγχορδία της αθλιότητας

Στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ...λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων επιδόθηκαν σε μπαράζ δηλώσεων, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι ο Κ. Σημίτης είναι ο «διευθυντής της ορχήστρας» της προπαγανδιστικής αθλιότητας του ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη γνωστό. Τα όσα εξελίχτηκαν από προχτές το βράδυ, με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να συναγωνίζονται στον αγοραίο αντικομμουνισμό, απλώς το επιβεβαιώνουν.

Το μπαράζ της αναγωγής του «αυριανισμού» σε επίσημο ΠΑΣΟΚικό πολιτικό λόγο, άρχισε αμέσως μετά τη λήξη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη το βράδυ. Με αφορμή το λογοπαίγνιο του Χαρ. Φλωράκη στην εκδήλωση για τον Κ. Καραμανλή, οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ «μοίρασαν» τους ρόλους. Ενώ αρχικά ρίχτηκε η ιδέα να προβεί σε δήλωση ο Κ. Σημίτης, αποφασίστηκε να μην είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος της αντιΚουΚουΕδολογίας, αλλά οι υφιστάμενοί του. Ο ίδιος παρέμεινε στο παρασκήνιο...

Λαλιώτης - Βενιζέλος: Μοιρασμένοι ρόλοι

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, εκείνος που θα τοποθετούνταν επισήμως και με ...«μετρημένο ύφος» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο γραμματέας του, ο Κ. Λαλιώτης. Οσο για τον Ε. Βενιζέλο, του ανατέθηκε να είναι εκείνος που θα έδινε το σύνθημα για τον ΠΑΣΟΚικό ...εκτροχιασμό.

Ετσι ακολούθησε η δήλωση Λαλιώτη, ο οποίος ανέφερε: «Ο Χ.Φλωράκης έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τις προβλέψεις του για το μέλλον του Κ. Καραμανλή ως εν αναμονή πρωθυπουργού. Ευχόμαστε ο κ. Φλωράκης με αυτές τις προβλέψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και για το μέλλον του αρχηγού της ΝΔ να μην αποκαλύπτει τους ευσεβείς πόθους του, προεξοφλώντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»... Αυτή ήταν η ...«μετρημένη» δήλωση Λαλιώτη, με την οποία είχε ήδη δοθεί το στίγμα ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα αμολούσε τα ...«πιτ μπουλ» του γκαιμπελισμού.

Κάθε αμφιβολία εξανεμίστηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όταν τη σκυτάλη την παρέλαβε ο Ε. Βενιζέλος: «Δεν είναι ευχάριστο θέαμα ένας ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του αρχηγού της συντηρητικής παράταξης» (!) δήλωσε. Και με θράσος ...300 κιλών συνέχισε: «Ελπίζω να ξανασκεφτεί τα όσα μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε. Γιατί ο παραδοσιακός και απλός οπαδός της κομμουνιστικής Αριστεράς δε δέχεται τέτοια πράγματα»... Ο εκ των επιφανών εκπροσώπων της λασπολογίας περί «βρώμικου '89» είχε ξαναχτυπήσει...

Προηγουμένως, η απόφαση στο ΕΓ είχε ληφθεί ομόφωνα: Εμπρός να βουτήξουμε στο βούρκο της ΠΑΣΟΚικής φρασεολογίας του '89, αποφάνθηκαν όλοι. Από τον πρωθυπουργό μέχρι την κυρία Τόνια Αντωνίου...

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Η επόμενη μέρα, χτες, απέδειξε ότι το καταγώγιο της παραπολιτικής, της στρεψοδικίας, της παραχάραξης και της λαθροχειρίας αποτελεί το κατ' εξοχήν καταφύγιο του ΠΑΣΟΚ. Ο εντεταλμένος του Κ. Σημίτη, αυτή τη φορά, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Φλωράκης γνωρίζει ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Εκτός αν γνωρίζει για κάποιες συμφωνίες του κόμματός του, που αφορούν τις δημοτικές εκλογές και οι οποίες μέχρι τώρα δε μας είναι γνωστές» (!), ήταν το απίθανης πολιτικής ρυπαρότητας σχόλιο του Χρ. Πρωτόπαππα.

Αλήθεια, τι να σχολιάσει κανείς; Οι εκπρόσωποι της οφθαλμοφανούς νεοσυντηρητικής πολιτικής, οι άνθρωποι των ολοφάνερων προσκλήσεων προς τους νεοφιλελεύθερους πρώην βουλευτές της ΝΔ για συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές, οι άνθρωποι που προσκαλούσαν τον Σουφλιά στο κόμμα τους και που παρακαλούσαν τον Μάνο να κατέλθει υποψήφιός τους στην Αθήνα (!), είναι αυτοί που σήμερα πετούν τη λάσπη περί «συμφωνιών του ΚΚΕ με τη ΝΔ»...

ΝΔ: Διαστρέβλωση από την ...ανάποδη

Τα στελέχη της ΝΔ, διακατεχόμενα εμφανώς από το άγχος για την αναρρίχηση στην κυβερνητική εξουσία, έπαιξαν από την αντίστροφη στο παιχνίδι της διαστρέβλωσης των όσων είπε ο Χ. Φλωράκης, που, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούσαν πρόβλεψη νίκης της ΝΔ.

Ετσι, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «δεν κατάλαβα τον πανικό της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι το πιστεύει και η ίδια». Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ ανέφερε ότι «ο Χαρίλαος Φλωράκης εξέφρασε τις απόψεις του και δε χρειάζεται να τις ερμηνεύσω. Είπε αυτά που βλέπει όλος ο ελληνικός λαός». Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με τη σειρά του, είπε ότι «δεν έχουν επιχειρήματα στο ΠΑΣΟΚ. Με ψευδείς παραστάσεις προσπαθούν να αποκοιμίσουν το λαό. Ο Φλωράκης ήθελε να πει αυτό που αισθάνεται»! Στη δήλωσή της, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «στοιχειώδης δημοκρατική αντίληψη επιτρέπει στον άλλο να κάνει πολιτικές προβλέψεις. Είτε το αρνείται ο κ. Λαλιώτης είτε όχι, την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ...

Τι κι αν «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», ο πρόεδρος του Συνασπισμού φαίνεται να αγνοεί αυτού του είδους τους κανόνες και έσπευσε χτες να τοποθετηθεί - όπως συνηθίζει να κάνει για τα πάντα που αφορούν στο ΚΚΕ, πλην της πολιτικής του - για τις δηλώσεις του Χαρίλαου Φλωράκη. Και τι βρήκε να πει; «Νομίζω ότι τα στελέχη της Αριστεράς δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέγουν το ρόλο του οιωνοσκόπου ή του προγνώστη. Εμάς μας ενδιαφέρει να αγωνιστούμε, έτσι ώστε η σύγχρονη Αριστερά των Κινημάτων και της Οικολογίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να αλλάξει ο δικομματισμός επί της ουσίας, να ηττηθεί ο δικομματισμός επί της ουσίας»! Συμπλήρωσε, δε, πως όσοι ασχολούνται με οιωνοσκοπήσεις παράγουν παραπολιτική σύγχυση!

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως με πολύ περίεργο τρόπο η ηγεσία του ΣΥΝ αντιλαμβάνεται και επιδιώκει την αλλαγή των συσχετισμών και την ήττα του δικομματισμού, αν κρίνουμε από τις εκτεταμένες συνεργασίες σε δήμους και νομαρχίες με το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τα περί σύγχυσης, η ηγεσία του ΣΥΝ κατέχει την αποκλειστικότητα, οπότε καλά θα κάνει ο Ν. Κωνσταντόπουλος να κρατήσει τις «αριστερές» του συμβουλές εκεί που χρειάζονται, κατά Κουμουνδούρου μεριά, άσχετο, βέβαια, αν θα πιάσουν τόπο.

...Και η ΚΕΔΑ!

Δε θα μπορούσε να μην πάρει θέση επί του θέματος και η ΚΕΔΑ, η οποία τολμά, αναφερόμενη στον Χαρίλαο Φλωράκη, να λέει ότι «η Αριστερά, οι ηγέτες της, δεν είναι Κασσάνδρες της μοιρολατρίας, δεν είναι αναλυτές γκάλοπ, αλλά με την πολιτική, τη δράση τους, την πίστη τους στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, αγωνίζονται και ανατρέπουν τα δεδομένα, που διαμορφώνουν η άρχουσα τάξη, οι ξένοι προστάτες της και οι διάφοροι μηχανισμοί». Επαναλαμβάνουμε, τολμά να μιλάει περί δράσης, αγώνα και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, εννοώντας, άραγε, πως ο Χ. Φλωράκης δεν έπραξε τίποτε τέτοιο στη μακρόχρονη ιστορική του διαδρομή; Και μην ξεχνάμε: Οι κύριοι της ΚΕΔΑ ήταν αυτοί που φεύγοντας από το ΚΚΕ καλούσαν τον Χαρ. Φλωράκη να το ...σώσει. Απλώς σήμερα, επιτιθέμενοι στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, επιδεικνύουν την άλλη όψη του ίδιου τους του εαυτού.

...Και κάποιοι από τον Τύπο

Εσπευσαν. Ετρεξαν. Συντονισμένα και μεθοδικά επιχείρησαν να ...αξιοποιήσουν το λογοπαίγνιο του Χαρ. Φλωράκη, για να χτυπήσουν βρώμικα το ΚΚΕ. Μερικές από τις αναφορές στο χτεσινό Τύπο, είναι ενδεικτικές:

Η «Αυριανή» του Κουρή φαίνεται ότι «ξαναπιάνει» δουλιά... Ανάγει σε πρώτο θέμα τη δήλωση και έχει τίτλο: «Προσκύνησε τους Καραμανλήδες ο Φλωράκης»... ενώ αμέσως μετά προσθέτει: «ξαναζωντάνεψε το βρώμικο '89». Οι «γκαιμπελικές» μέθοδοι προπαγάνδας του γνωστού συγκροτήματος ζουν και βασιλεύουν! Είναι οι ίδιοι, που το '89 μιλούσαν για τα ...κότερα του Χαρίλαου!

Τα «ΝΕΑ», διά της υπογραφής του εγνωσμένου «κύρους» συντάκτη τους ονόματι Παπαχρήστου, σε σχολιογραφικό άρθρο με τίτλο «αιχμές», κάνουν τη φιλότιμη δουλιά που αρμόζει σε κάθε παπαγαλάκι του Λαλιώτη: Προχωρούν σε «ιστορική αναδρομή» με τα ...δεινά που επέφεραν οι κομμουνιστές στον τόπο, χρεώνοντας στον Χαρ. Φλωράκη την ταμπέλα του «νοσταλγού του παρελθόντος»!

Από την παράσταση της παραπλάνησης δεν έλειψαν, βέβαια, και οι εφημερίδες της από κει πλευράς:

Ο «Ελεύθερος Τύπος», στην πρώτη του σελίδα, κάνει λόγο για «δήλωση με σημασία από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ», ενώ σχολιάζει ότι με τη «γνωστή του ευθύτητα, ο Χαρ. Φλωράκης δε δίστασε να πει δημόσια ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής». Η «Απογευματινή», με τη σειρά της, μιλάει για «δήλωση - βόμβα από τον Χαρίλαο Φλωράκη» και αναφέρει «100% αυριανός πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής, δήλωσε βέβαιος ο Χαρ. Φλωράκης».

Υπάρχει αμφιβολία ότι «το ένα χέρι νίβει το άλλο»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ