Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Παπαδόπουλου - Ντε Σότο

Αντιπροσωπείες των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας συζητούν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Νέα μακρά συνάντηση με τον Αλβάρο Ντε Σότο είχε χτες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση συνεχίστηκε η ανασκόπηση των διαφόρων θεμάτων που είχαν συζητηθεί προηγουμένως. Κληθείς να πει αν, ενόψει της επίσκεψης Ανάν στην Κύπρο, ο Αλβάρο Ντε Σότο του ζήτησε κάποια οριστική τοποθέτηση, ο Τάσος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

Αρνητική ήταν η απάντησή του και σε ερώτημα κατά πόσον στο «σχέδιο Ανάν» έγινε οποιαδήποτε αναφορά για αλλαγή όρων από «συστατικά» σε «συνιστώντα» κράτη. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι αν υποβληθεί τέτοια αναφορά θα μελετηθεί, αν υπάρχει καμιά σημασία.

Σε ερώτηση, αν αποκρύφτηκαν στοιχεία από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν στις συνομιλίες, όπως είχε δηλώσει προχτές ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι και να υπήρχε τέτοιο θέμα, δε θα το δημοσιοποιούσε. Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα κατατεθεί νέο σχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ρώτησε χτες τον Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος επανέλαβε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει «αν και όταν» αποφασίσει ο Κόφι Ανάν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλβάρο ντε Σότο αναχώρησε για την Αγκυρα, για να συμμετάσχει στις κρίσιμες συνομιλίες που αρχίζουν στην τουρκική πρωτεύουσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Ανάν».

Η μετάβαση του κ. Ντε Σότο στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιείται υπό τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ραούφ Ντενκτάς, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι δεν τον ενημέρωσε για τις προηγούμενες συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα.

Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια του κ. Ντε Σότο «να ασκήσει πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού». Ο κ. Ντε Σότο, πρόσθεσε ο Ντενκτάς, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται το Κυπριακό χωρίς τους Τουρκοκυπρίους. Ο Αλβάρο Ντε Σότο, είπε ο κατοχικός ηγέτης, θα πρέπει να συζητά μαζί μας όλα όσα συζητά με την Τουρκία και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μέθοδο που ακολουθήθηκε.

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας

Αρχισε χτες στην Αγκυρα η συνάντηση των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τεσσερισήμισι ώρες, και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά δεν έλαβαν καμία απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της επόμενης συνάντησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν τα κενά στις «προτάσεις Ανάν», όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέσα στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τον αριθμό των Τούρκων και των Ελλήνων στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί, τον τόπο ανάπτυξής τους και τον οπλισμό τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας γγ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπακί Ιλκίν είπε ότι στις «προτάσεις Ανάν» υπάρχουν ορισμένα σημεία που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι τα σημεία αυτά αφορούν στις εγγυήσεις.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Αλέξανδρος Φίλων εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Αγκυρα, όπου είχε παλαιότερα διατελέσει πρέσβης, και πρόσθεσε ότι θα ανταλλάξουν απόψεις με τους Τούρκους διπλωμάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ