Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΑΤΟ
«Να περιοριστεί ο αντιαμερικανισμός»!

Εκστρατεία, για να περιοριστεί ο αντιαμερικανισμός στην Ευρώπη ξεκινά η Ουάσιγκτον, φανερά ενοχλημένη από τα πρωτοφανή αντιπολεμικά συλλαλητήρια και την απομόνωση, στην οποία έχουν περιέλθει τα πολεμοκάπηλα και ιμπεριαλιστικά σχέδιά της.

Τις σκέψεις που επικρατούν στην Ουάσιγκτον εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, δήλωσε ωμά: «Τα αντι-αμερικανικά αισθήματα των Ευρωπαίων για τη σκληρή θέση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ είναι καταστρεπτικά για τη ΝΑΤΟική Συμμαχία και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να εξαπλωθούν».

Ο Ρόμπερτσον διατύπωσε περίπου τις ίδιες κατηγορίες για τους Αμερικανούς για τα αντι-ευρωπαϊκά τους αισθήματα, τονίζοντας ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αισθήματα αυτά μετατρέπονται σε ρατσιστικά και αυτό είναι «βαθιά άδικο».

Ο Ρόμπερτσον δήλωσε ότι συχνά έχουν παρατηρηθεί διαφωνίες εντός των κόλπων της Ατλαντικής Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι διαφωνίες υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για το πώς θα επιλυθεί η κρίση στο Ιράκ, στο μεταξύ όμως η συμμαχία και η ρητορική των λαών πρέπει να «ηρεμήσουν», τόνισε ο Ρόμπερτσον. «Μόνιμα επικρίνω τους λαούς του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ, γιατί επιτρέπουν στη λαϊκή γνώμη να κυριαρχείται από αντιαμερικανικά αισθήματα, γεγονός που αποτελεί προδοσία στους δεσμούς που έχουν οι Αμερικανοί με την Ευρώπη και ειδικότερα για το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην απελευθέρωσή της», δήλωσε ο Ρόμπερτσον. «Γι' αυτό ο αντι-αμερικανισμός πιστεύω ότι είναι καταστρεπτικός και διαβρωτικός και πρέπει να καταδικάζεται από όλους τους έντιμους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Ρόμπερτσον.

Από την άλλη πλευρά για τους Αμερικανούς ο Ρόμπερτσον δήλωσε «τα αστεία είναι ωραία» και το «χιούμορ είναι αποδεκτό», αλλά ο ορατά ειρωνικός τόνος αποτελεί μια διάκριση «και ένα ρατσισμό, που πιστεύω ότι είναι βαθιά άδικος και τρομακτικά διαβρωτικός».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν χειρότεροι και βιαιότεροι εχθροί εκεί έξω και πρόκειται να μας επιτεθούν εάν συνεχίσουμε να είμαστε διχασμένοι στο μέλλον», κατέληξε ο Ρόμπερτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ