Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η Παιδεία υπόθεση του λαού

Το ζήτημα της Παιδείας έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που γίνεται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μάρτη. Οχι οποιασδήποτε Παιδείας, αλλά εκείνης που γνώμονα έχει τις ανάγκες και τα οράματα του λαού και της νεολαίας και στέκεται απέναντι στο εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο υπακούει στους νόμους της αγοράς και στοχεύει στην παραγωγή αποδοτικών «απασχολήσιμων».

Ηδη, το αγωνιστικό ραντεβού για την «υποδοχή» των υπουργών Παιδείας έχει δοθεί από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που απευθύνει κάλεσμα σε εργαζόμενους, άνεργους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το Σάββατο 1 Μάρτη, στη 12 το μεσημέρι. Και έχουν όλοι λόγους να είναι εκεί. Είναι το μαύρο τοπίο που έχουν διαμορφώσει στην Παιδεία εκείνοι που χαράσσουν εκπαιδευτική πολιτική με όρους μάνατζμεντ. Είναι ο μαζικός εξοβελισμός των παιδιών της εργατικής τάξης από το Λύκειο, μέσα από μία διαδικασία ταξικής διαλογής που ξεκίνησε με τη «μεταρρύθμιση» και συνεχίζεται. Είναι τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που καλείται όλο και περισσότερο να σηκώσει η λαϊκή οικογένεια για να πληρώσει όλο και χειρότερη Παιδεία. Είναι η απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων. Ο προσανατολισμός της μορφής και του περιεχομένου της γνώσης, ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, ο αυταρχισμός, η εντατικοποίηση.

Δεν πρόκειται για παράπλευρες επιπτώσεις, αλλά για τους ίδιους τους στόχους της πολιτικής που χαράσσει για την Παιδεία η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση. Και αν η κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, ο εμπλουτισμός με νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα πρέπει να οδηγεί και στη λαϊκή αντίδραση. Γιατί η Παιδεία δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν ήδη οργανώσει τα δικά τους πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια καταδίκης αυτής της πολιτικής την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φλεβάρη. Είναι λαϊκή υπόθεση όπως λαϊκή κατάκτηση ήταν και το δικαίωμα στη μόρφωση, που τώρα μπαίνει στη μέγκενη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πορεύεται στις κατευθυντήριες γραμμές για εναρμονισμό του εκπαιδευτικού μοντέλου με την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλιά και τις εργασιακές σχέσεις. Και αυτή η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Παιδείας είναι η αφορμή και σταθμός για μαζικούς αγώνες που θα στρέφονται ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Αγώνες που δεν μπορούν να νοηθούν ξεκομμένοι από την πάλη για γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία και στους οποίους όλοι θα πρέπει να δώσουν το «παρών». Το εργατικό κίνημα δεν έλειψε από το πλευρό των φορέων της Παιδείας και ταυτόχρονα αναλαμβάνει πολύμορφες πρωτοβουλίες. Οπως αυτή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη εκδήλωση για να συζητήσει τις θέσεις και το ρόλο του ταξικού κινήματος στην πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ