Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Βιάζονται για την επίθεση οι ΗΠΑ

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της κατάθεσης νέου αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος, στις αρχές της επόμενης βδομάδας

Βρετανοί πεζοναύτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση

Associated Press

Βρετανοί πεζοναύτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΡΩΜΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ετοιμες» να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, αμέσως μόλις λάβουν σχετική εντολή, είναι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας. Για τις «ανθρωπιστικές προθέσεις των ΗΠΑ» μιλούσε, από την άλλη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ για να αρχίσει η στρατιωτική δράση. Την «ηθική πλευρά» της σχεδιαζόμενης επίθεσης προσπάθησαν να αναδείξουν, με κάθε τρόπο, και ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς και ο υπουργός του των Εξωτερικών. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η τελική αντίστροφη μέτρηση έχει, ήδη, αρχίσει, αν και το διπλωματικό παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δε φαίνεται να ολοκληρώνεται παρά μόνο την επόμενη βδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος επέμενε στις αντιρρήσεις του χαρακτηρίζοντας «πρόωρο» έναν πόλεμο.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν περάσει στην Ιστορία ως ιμπεριαλιστική χώρα και δε στοχεύουν να καταστρέψουν το Ιράκ αλλά να το κάνουν καλύτερο». Αυτό υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αράμπια», του Ντουμπάι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, εισερχόμενος και αυτός στην «ηθική υποστήριξη» του πολέμου, ανέφερε, επίσης, ότι «εάν τελικά γίνει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός θα αναλάβει, προσωρινά, τη διοίκηση της χώρας, για το καλό του ιρακινού λαού, και όχι γιατί στοχεύει στον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Σε άλλες συνεντεύξεις του, που μεταδόθηκαν από γαλλικά και γερμανικά δίκτυα, ο Κόλιν Πάουελ υποστήριξε ότι «αν ο Σαντάμ φύγει από το Ιράκ, τότε ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί», ενώ επανέλαβε ότι το νέο κείμενο ψηφίσματος που απεργάζονται ΗΠΑ-Βρετανία θα παρουσιαστεί, πιθανότατα, την επόμενη βδομάδα. Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ακόμη και αν δεν εγκριθεί το νέο ψήφισμα, η γνωμοδότηση ανάληψης στρατιωτικής δράσης περιλαμβάνεται και στο προηγούμενο ψήφισμα, το 1441, και χαρακτήρισε «μάλλον επικίνδυνη και περίεργη» την επιμονή ορισμένων χωρών που αρνούνται να δουν ότι η ιρακινή ηγεσία «δε συμμορφώνεται και δε συνεργάζεται».

Την «ηθική πλευρά» του πολέμου έσπευσε να υπερασπιστεί με πάθος, χτες, για άλλη μια φορά, η βρετανική ηγεσία, πιθανώς και λόγω της κατηγορηματικής, περί του αντιθέτου, άποψης που εξέφρασαν, από κοινού, η Αγγλικανική και η Καθολική Εκκλησία της Βρετανίας, μία μέρα νωρίτερα. Ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, επανέλαβε ότι «ο πόλεμος δε θα γίνει αν είμαστε βέβαιοι πως η ιρακινή ηγεσία αφοπλίστηκε άρα δεν αποτελεί κίνδυνο» και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ο πόλεμος έχει αρνητικότατες συνέπειες αλλά υπό ορισμένες συνθήκες είναι πολύ χειρότερες οι συνέπειες της μη ανάληψης δράσης», αφού, όπως κατέληξε, «μια επέμβαση, τώρα, θα αλλάξει το πεπρωμένο του ιρακινού λαού που βασανίζεται υπό το φρικτό αυτό δικτατορικό καθεστώς και θα επαναφέρει τις αρχές του δικαίου».

Ο Στρο εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση με το Ιράκ «έχει ήδη μπει στην τελική της ευθεία» και προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα γίνει νέα συζήτηση για το θέμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Δεν έχασε, πάντως, την ευκαιρία να δηλώσει ότι «αν ο ΟΗΕ δεν επιβάλει τον αφοπλισμό, τότε θα γίνει υποσημείωση».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται στη Ρώμη για συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του αλλά και με τον Πάπα, που αναμένεται να επαναλάβει την κάθετη αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επέμβαση. Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι «συμμερίζεται την άρνηση και την αγωνία των φιλειρηνιστών διαδηλωτών» και τόνισε ότι «ακριβώς γι' αυτό η Βρετανία επέμεινε να ληφθεί η όποια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σήμερα, όμως, πού θα οδηγηθεί ο ΟΗΕ αν δεν πετύχει τον ιρακινό αφοπλισμό και πού θα οδηγηθεί ο ιρακινός λαός αν δεν απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος;». Στο «πλευρό» των φιλειρηνιστών διαδηλωτών έσπευσε να τοποθετηθεί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τόνισε ότι «όταν επιθυμεί κανείς την ειρήνη, οφείλει να προετοιμάζεται και για πόλεμο».

Το «ηθικοπλαστικό» προσωπείο της βρετανικής ηγεσίας έσπευσε, πάντως, να ραγίσει, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς. «Η στρατιωτική δράση είναι ύστατη επιλογή σε περίπτωση αυτοάμυνας και όχι προληπτικώς. Για ποια "ηθική πλευρά" μιλάμε όταν θα υποφέρει ο ιρακινός λαός και πολλοί άλλοι λαοί της περιοχής;», ανταπάντησε, ενώ γινόταν γνωστό ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που εκπροσωπεί 350 εκατομμύρια από τα 450 των Προτεσταντών και Ορθοδόξων και άλλων Χριστιανών, πλην των Καθολικών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα σχέδια επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ