Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Β. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Απαράδεκτη η τρομοκρατική πρακτική των Αμερικανών

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για το σοβαρό κρούσμα τρομοκρατικής πρακτικής των αμερικανικών αρχών, που αφορά στην κράτηση και ανάκριση του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εξαιρετικά σοβαρό και απαράδεκτο κρούσμα τρομοκρατικής πρακτικής των αμερικανικών αρχών αποτελεί η κράτηση και η τετράωρη ανάκριση του καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βένιου Αγγελόπουλου. Ο Ελληνας επιστήμονας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να πάρει μέρος σε επιστημονικό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αμερικανικές αρχές, που του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, όπου τον ανέκριναν επί τετράωρο σχετικά με τις σχέσεις του με τον κατηγορούμενο ως αρχηγό της "17 Νοέμβρη" Αλ. Γιωτόπουλο! Να σημειωθεί ότι ο κ. Βένιος Αγγελόπουλος ήταν εφοδιασμένος με βίζα, που του είχε χορηγηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της οποίας αρχικά αποσιώπησαν το γεγονός και στη συνέχεια προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, μη τολμώντας προφανώς να θέσουν το θέμα στην αμερικανική κυβέρνηση για την προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε έναν Ελληνα πολίτη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Η τετράωρη κράτηση και ανάκριση του κ. Βένιου Αγγελόπουλου στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης από τις αμερικανικές αρχές είναι σε εφαρμογή της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και πάντως με ποιο δικαίωμα οι αμερικανικές αρχές συλλαμβάνουν και ανακρίνουν έναν Ελληνα πολίτη, ο οποίος ταξίδεψε νόμιμα στις ΗΠΑ;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ζητήσει εξηγήσεις και ικανοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση για τη βάναυση προσβολή ενός Ελληνα πολίτη, η οποία έγινε στο πρόσωπο του καθηγητή κ. Βένιου Αγγελόπουλου;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ