Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σενάρια και προληπτικά μέτρα από τον ΟΗΕ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Τις γραπτές οδηγίες του Χανς Μπλιξ αναμένουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο, που βρίσκονται στο Ιράκ για να προχωρήσουν στην καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ», που τους παρουσίασαν οι ιρακινές αρχές και παραβιάζουν το επιτρεπόμενο, από τον ΟΗΕ, όριο βεληνεκούς. Αυτό δήλωσε, χτες, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι στο ιρακινό οπλοστάσιο συνεχίζονται κανονικά και ότι επαναλήφθηκαν και οι εναέριες επιθεωρήσεις με τα κατασκοπευτικά «U2».

Ο Ουέκι υποστήριξε, επίσης, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ (ο οποίος τόνισε πως οι επιθεωρητές δέχονται πιέσεις), ότι κανένας από όσους βρίσκονται στο Ιράκ δεν έχει πιεστεί για κάτι. Εντούτοις, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το αν ο Μπλιξ είναι αυτός που δέχεται τις προαναφερόμενες πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στα ανθρωπιστικά προγράμματα του ΟΗΕ στο Ιράκ επιβεβαίωναν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους. Στόχος, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, είναι να μείνουν οι εντελώς απαραίτητοι που θα είναι εύκολο να απομακρυνθούν σε περίπτωση έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Την 1η Μάρτη, εκτιμά η, συνήθως καλά πληροφορημένη, ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ότι θα αρχίσει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές 6 ώρες πριν την επίθεση και έχει δεσμευτεί ότι πρώτο μέλημα των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι η καταστροφή των ιρακινών πυραυλικών συστοιχιών που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ. Ως ενδεικτικό της έναρξης αντίστροφης μέτρησης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο νέος στρατιωτικός σύνδεσμος Ισραήλ - ΗΠΑ, Αμερικανός αξιωματικός Τσαρλς Σίμσον, φθάνει στο Τελ Αβίβ, μέσα στην εβδομάδα, «και θα παραμείνει εκεί όσο χρειαστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ