Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αρχισαν οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εφτασαν, όπως είχε προγραμματιστεί, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ και μια ομάδα ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ προκειμένου να πραγματοποιήσουν πραγματογνωμοσύνη σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που βρίσκονται υπό ανέγερση. Οι επιθεωρητές θα μεταβούν στις πόλεις Νατάντζ και Αράκ, ενώ ο αλ Μπάρανταϊ θα έχει συνομιλίες και με τον Πρόεδρο Χαταμί.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται μετά από συμφωνία των δύο πλευρών και ενώ η Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, δεν έχει χάσει ευκαιρία για να εκφράσει «τη βαθιά ανησυχία της για την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων από το Ιράν, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων». Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ότι τα πυρηνικά προγράμματα θα αναπτυχθούν «για ειρηνικούς σκοπούς» με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των ηλεκτροδοτικών αναγκών των 65 εκατομμυρίων Ιρανών.

Οι αντιδράσεις του Λευκού Οίκου εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του Μοχάμαντ Χαταμί, πριν από μερικές ημέρες, ότι βρέθηκε στο Ιράν ουράνιο και άρχισε, ήδη, η εξόρυξή του στην περιοχή Σαβάντ, 200 χλμ από την πόλη Γιάζντ, του κεντρικού Ιράν. Ο Χαταμί δεν έκρυψε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί το ουράνιο ως καύσιμο και δήλωσε «ανοιχτός» στην οποιαδήποτε συνεργασία με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ο αλ Μπάρανταϊ, πριν φθάσει στο Ιράν, είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να πείσει την ιρανική ηγεσία να υπογράψει το λεγόμενο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, δηλαδή ένα έγγραφο που θα την υποχρεώνει να δέχεται μακρόχρονες και σε βάθος επιθεωρήσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επ' αυτού επίσημη ιρανική αντίδραση, αν και η Τεχεράνη έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Εκτός από τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις που θα ελέγξουν οι επιθεωρητές, στην πόλη Μπουσχέχρ κατασκευάζεται πυρηνικός αντιδραστήρας από ρωσικές εταιρίες, μια συμφωνία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ