Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο πόλεμος για τα πετρέλαια

«Με τρομάζει η αισιοδοξία των πολεμιστών! / Κάποιος θα βρεθεί να σημαδέψει το φασισμό στο στήθος».

(Θάνος Ασίκης)

Το πετρέλαιο, με την τιμή του, μπορεί να πάρει διαστάσεις μιας πετρελαϊκής κρίσης ανάλογης ή μεγαλύτερης της δεκαετίας του 1970.

ΙΡΑΚ: Ο πόλεμος για τα συμβόλαια πετρελαίου και την κυριαρχία της ευρύτερης αυτής νευραλγικής περιοχής. Οι Αμερικανοί θέλουν να καταργήσουν τις συμφωνίες εκχώρησης πετρελαιοπηγών στους Ευρωπαίους. Ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, διευθυντής των οικονομικών ερευνών της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρίας «Coldman Sachs» στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νew Υork Times», προβλέπει ότι μέσα στο 2003 η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 52 δολάρια το βαρέλι. Η αποπροσανατολιστική ερμηνεία της κατάστασης, ότι ο Σαντάμ δε «συμμορφώνεται» σύμφωνα με τους «διεθνείς» κανόνες και το «δίκαιο» που αφορούν την κατοχή πυρηνικών, βιολογικών, χημικών όπλων είναι υποκριτική: «Ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;».

Η οικονομική γεωπολιτική θέση του Ιράκ δίπλα σε τεράστια αποθέματα πετρελαίου - όταν η τιμή εξόρυξης κοστίζει λιγότερο από δύο δολάρια το βαρέλι, όταν αλλού κοστίζει 7-15, είναι προφανές ότι αποτελεί στρατηγικό σημείο αναφοράς για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, των εταιριών πετρελαίου. Η έρευνα που διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία ύστερα από τον πόλεμο του Κουβέιτ στο Ιράκ (για όπλα μαζικής καταστροφής) δεν αποτελεί παρά το πρόσχημα, μοχλό πίεσης, «χαρτί» για αλλαγή στο κυβερνητικό status, με κυβέρνηση - μαριονέτα, για ταχεία εκμετάλλευση των πετρελαίων, υδρογονανθράκων - φυσικού αερίου.

Ο έλεγχος των Μεσογείου - Βαλκανικής - Καυκάσου - Κεντρο-ανατολικής Ασίας, των θαλάσσιων περασμάτων - αγωγών, ουσιαστικά σηματοδοτεί τον έλεγχο των πηγών, τη μεταφορά, τη διανομή του. Αποτελούν καθοριστικής σημασίας «πλεονεκτήματα» για τις επτά αδελφές πετρελαίου, τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές - ισορροπίες: Η γεωμετρία των συμφερόντων είναι παρούσα.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ Ευρώπης - Αμερικής (η σύναψη συμβολαίων εκχώρησης τεράστιων ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου στους Γάλλους, Ρώσους, Νορβηγούς, άλλους Ευρωπαίους) εξηγούν την κάποια «αμηχανία» των Ευρωπαίων να «στοιχηθούν» με τις ΗΠΑ. Το μεγάλο όμως φαγοπότι τους ενώνει, όταν γίνεται «δίκαιη» μοιρασιά απ' τους εγκληματίες του πολέμου. Η ακύρωση των συμβολαίων των εταιριών της Ευρώπης (αν επιτευχθεί η πτώση του Σαντάμ), το ξαναμοίρασμα της πίτας, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στις αμερικανικές εταιρίες ως ιδία κράτηση, ακυρώνει τις «ενστάσεις» των Ευρωπαίων κατά του πολέμου, όταν, σύμφωνα με τις δηλώσεις οικονομικών αναλυτών, οι εταιρίες απόσυρσης λαμβάνουν προμήθειες απ' τα καρτέλ!

Η κήρυξη πολέμου απ' τους ιμπεριαλιστές, ο στρατηγικός έλεγχος όλων των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής - του Κόλπου, τα γιγαντιαία κοιτάσματα στο Ιράκ (300-500 χιλ. βαρέλια ημερησίως) - όπου ρέουν πετροδολάρια απ' την Κασπία έως τη Βόρεια Θάλασσα, η επίθεση με πρόσχημα την «τρομοκρατία» ή η επίσκεψη ανδρεικέλων παρατηρητών - Αμερικανών - δίδουν χρόνο στους δολοφόνους (ΗΠΑ) για τις τυπικές «διπλωματικές προσπάθειες» ενημέρωσης για τους φόνους τους.

Μέρα με τη μέρα το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο δυναμώνει - καταδείχνοντας ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οταν οι λαοί παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, νικούν την κτηνωδία του ιμπεριαλισμού.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ